Deze verrassing stond Barbara te wachten toen ze de lockdownlunch ontdekte

-

Vorige week begon Barbara (oprichter van Saar) met een column, om jullie een hart onder de riem te steken. Het regende reacties. Vanaf nu probeert ze dus elke week iets te schrijven waar je wat aan hebt: een lach, een traan of een tip. En dit was haar leukste bijeffect van een zwaar lockdown jaar.

Holy shit Saartjes, hoe gaat het met jullie? Dat schreef ik vorige week over de lockdown en de avondklok, na de persconferentie van Mark Rutte. Het regende reacties, variërend van wanhopige ondernemers met kapperszaken, vrouwen met zieke moeders waar ze niet goed voor kunnen zorgen nu, tot laconieke reacties van: we kunnen er toch niks aan doen dus laten we er maar het beste van maken.

Dat laatste is mijn luxe positie: om me heen is iedereen gezond, financieel redden we het enigszins en de kinderen leren braaf vanuit huis, wat betekent dat ik dus ook heel veel vanuit huis werk. En dat vind ik best lollig. Een van bijeffecten is dus dat je veel meer gaat koken, maar vooral met minder haast. Ik heb mijn kookboeken uit het stof gehaald en raadpleeg ze nu dagelijks, tot afgrijzen van mijn pubers, die hun pasta bolo en bestelpizza’s nu moeten missen. En iedere avond Ottolenghi komt ze de strot inmiddels uit, maar ik geniet me suf.

Uit al dat koken is een salade gekomen die ik een paar keer per week maak, die je prima drie dagen kan bewaren en die een heerlijke vervanger is voor de broodlunch die ik op kantoor altijd at. Want elke dag deed onze artdirector Leonie boodschappen om even de zinnen te verzetten. Een wandeling naar de supermarkt, en dan kwam ze terug met allemaal lekkere bakjes ei- en tonijnsalade en een hele berg brood. Ik at er denk ik wel drie en dan als toetje nog een rijstwafel met hagelslag – of twee. Maar nu Leonie geen boodschappen meer voor me kan doen, ben ik maar helemaal gestopt met brood. Ik ontbijt nu met plantaardige yoghurt met lijnzaad (ik kan daar niet echt aan wennen dus dan beloon ik mezelf daarna met een plakje kaas) en omdat mijn keuken altijd in de buurt is, maak ik dus steeds voordrie dagen vooruit een zelf verzonnen salade die drie dagen houdbaar is. En de verrassing na een jaar was: VIJF KILO AFGEVALLEN.

Zal ik ‘m dan maar verklappen?

Voor de dressing

1 grote eetlepel tahin (sesampasta)

3 eetlepels citroensap

6 eetlepels olijfolie

peper, zout

Roer alles in een grote slakom door elkaar heen en maak dan de sla. Gooi de dressing erover en proef of je nog meer citroensap erbij wilt.

1 komkommer

4 tomaten

1 blikje kikkererwten 130g

1 mini romaine (of andere soort sla)

1 bosje platte peterselie

1 bakje granaatappelpitjes (of de pitjes van een halve granaatappel)

2 bosuitjes

3 avocado’s (voor op het laatst)

Je snijdt een hele komkommer en vier tomaten superkleine blokjes. Doe er een blikje uitgelekte en afgespoelde kikkererwten doorheen. Snijd een mini romaine in dunne sliertjes (of een paar blaadjes kropsla). Hak een bosje peterselie fijn en strooi er doorheen. Gooi er een bakje granaatappelpitjes doorheen (als je ervan houdt). Hak twee bosuitjes fijn, inclusief het groen en doe er doorheen. Nu kun je alles verdelen in drie tupperware bakjes. Vlak voor je het gaat eten, doe je er een hele avocado doorheen. Wil je iets minder licht? Doe er dan ook wat feta bij of extra kikkererwten.

(Niet elke dag eten hoor, gewoon 3x per week, anders komt ie je de strot uit. Wissel ‘m lekker af met een omelet met spinazie of broccoli, of een snelle salade niçoise (sla en tonijn uit blik plus wat je verder nog hebt liggen).

Pssstt… Wist je dat we ook een tijdschrift hebben? Neem een abonnement of koop een los nummer om te kijken wat je ervan vindt.

gifgif
Barbara van Erp
Barbara van Erp
Barbara van Erp (54) is oprichter van Saar Magazine en bekend van De Saarpodcast. Ze is journalist, ondernemer en podcastmaker. Ze is getrouwd met Thomas en moeder van pubers Felix en Morris. Ze woont in hartje Amsterdam en is gek op pilates, ruige outdoorvakanties met haar jongens, witte wijn en eten met vriendinnen.

RECENTE ARTIKELEN