Patries (51): ‘Elke maand doe ik 36 uur lang aan watervasten’

-

Bij Patries (51) hing twee jaar geleden nog een zwemband over haar broekriem. Nu vast ze hele dagen en begint ze de dag op de sportschool.

“Ik volgde jarenlang vijf keer in de week sportschoolklasjes. Heerlijk om te doen, lekker springen en zo, maar ik viel geen gram af. Er hing een complete zwemband over mijn broekriem. Ik besloot nog vaker te trainen. En minder te eten. Er waren dagen dat ik slechts negenhonderd calorieën binnenkreeg. Daar wordt je lijf niet blij van. Bovendien werd ik nogal humeurig omdat ik nog steeds niet afviel en maar niet van die zwemband afkwam. Dat was zo frustrerend. ‘Je zult het moeten accepteren’, zei iedereen, ‘dit is blijkbaar je natuurlijke gewicht.’ Nee hoor, dacht ik, ik zoek net zolang tot ik iets vind dat werkt.

Twee jaar geleden ontdekte ik intermittent fasting. Dat is een dieet waarbij je elke dag minimaal twaalf uur helemaal niets eet en alleen water, thee en koffie zonder suiker en melk drinkt.

Mijn eerste maaltijd eet ik om twee uur ’s middags, de laatste om zeven uur ’s avonds. Ik eet louter groente, noten, vis, kip, eieren en af en toe een beetje fruit. Nooit een puntzak friet of zoiets, echt nooit. Toen ik net begon kreeg ik last van verschrikkelijke hoofdpijn en had ik het ijskoud. Dat komt omdat je lichaam de vetreserves verbruikt. ‘Daar moet je doorheen’, zei mijn coach. ‘Binnenkort voel je je kiplekker.’ Klopt.

Om zeven uur ’s ochtends sta ik in de sportschool – dan heb ik dat gehad. Krachttrainen op een nuchtere maag. Ik vind het leuk mijn grenzen op te zoeken. Soms vast ik nog fanatieker, dan eet ik één maaltijd per dag. Daarnaast doe ik elke maand 36 uur lang aan watervasten. Dan eet ik niets en drink ik alleen water. Daarna voel ik me heerlijk schoon en helder. Veel mensen vinden dat ziekelijk, maar ik ben gewoon supergemotiveerd. Ik voel me geweldig en geen mens gelooft dat ik al in de vijftig ben.

Op de middelbare school was ik een bollig meisje met puistjes, het zielige meisje dat steevast als laatste wordt gekozen bij gym. In mijn studententijd was ik ronduit dik. Mijn man zegt dat ik ben veranderd in een prachtige zwaan. Ik ben zo blij met mijn strakke lichaam. Het moeilijkste vind ik nee zeggen tijdens feestjes. ‘Waarom moet je altijd zo moeilijk doen’, krijg ik vaak te horen als ik de lekkere hapjes oversla. Maar ik straal, ik bruis van energie en wil me nooit meer anders voelen. Het is mijn lijf en ik doe wat ik wil.”

INTERVIEWS LAURA VAN DER MEER FOTOGRAFIE IMKE PANHUIJZEN VISAGIE MANDY NIJLAND STYLING VALERIE BRUGMAN

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN