Lekker en voedzaam (voor bij de barbecue): geroosterde bloemkool met tahinisaus

-

Voedingsdeskundige Esther van Proud Today is altijd op zoek naar lekkere recepten. Ze loopt qua weer een beetje op de zaken vooruit, maar ach, niet alleen bij de barbecue is deze deze geroosterde bloemkool met tahinisaus een succes. 

Oké, het weer is er nog niet echt naar, maar dit recept krijg je wel vast voor als je straks bij de barbecue eens met wat anders aan wilt komen dan een standaard salade. Met deze geroosterde bloemkool met tahinisaus maak je zeker weten de blits. Het is supersimpel te maken en echt heel erg lekker.

Tahini is een sesampasta dat verkrijgbaar is in de Turkse supermarkt, maar tegenwoordig ook in veel gewone supermarkten.

Geroosterde bloemkool met tahinisaus

Dit heb je nodig

  • 1 bloemkool
  • za’atar (kruidenmengsel) naar smaak
  • zoveel olijfolie traditioneel dat al de roosjes lekker bedekt zijn met olijfolie
  • tahini naar smaak
  • vers citroensap naar smaak
  • knoflook naar smaak
  • zeezout naar smaak
  • wat fijngesneden platte peterselie om de tahinisaus te garneren

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Verdeel de bloemkool in roosjes.
  • Maak een mix van de olijfolie en de za’atar en schep lekker door de bloemkoolroosjes.
  • Leg de roosjes op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 60 min.
  • Check af en toe of de roosjes niet verbranden.
  • De roosjes moeten juist wel een mooi goudbruin gloedje krijgen.
  • Als het goed is, worden de roosjes een beetje knapperig aan de buitenkant en blijven ze lekker zacht vanbinnen.
  • Voor de tahinisaus leng je de tahini aan met water – de saus moet zo vloeibaar worden als magere yoghurt.
  • Breng de saus vervolgens op smaak met uitgeperste knoflook, vers citroensap en zeezout naar smaak.
  • Serveer de saus apart.

Het gerecht mag best een beetje zurig worden, dus doe maar niet te zuinig met de citroen (wel altijd even proeven tussendoor). De za’atar heeft ook iets zurigs. Dat maakt het juist lekker fris.

Enjoy!

MEER WETEN?

• Samen met voedingsdeskundige Esther Hurioglu maakten wij de cursus Slank en gezond door de overgang, die je kan volgen via onze cursussite
• Heb jij ook een vraag voor Esther? Mail haar deze dan op esther@proudtoday.com en wie weet lees je het antwoord volgende week terug.
gifgif
Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN