Lekker dan, je komt dus echt nooit meer uit de menopauze

-

Je brengt ongeveer een derde van je leven in de menopauze door. Het is geen fase die je afsluit, er is niets pauze-achtigs aan. Het enige wat je ervan kunt zeggen is dat eventuele klachten bij sommige vrouwen afnemen. En bij anderen helaas niet. Dat zegt prof. dr Herman Depypere van het UZ in Gent.

In Hoe blijf ik gezond tijdens de menopauze pleit Depypere voor therapie met bio-identieke hormonen. “Die therapie bestaat uit hormonen die dezelfde moleculaire structuur hebben als de hormonen die de eierstokken aanmaken vóór de menopauze”, zegt hij in Het Laatste Nieuws. “En het is duidelijk bewezen dat deze bio-identieke hormonen de kans op sterven met 30 procent doen dalen. Dus als je bio-identieke hormonen neemt tegen menopauzeklachten, heb je een reële kans dat je ook nog dit voordeel meepikt. Wat we nog niet weten: wie zijn die 30 procent vrouwen die langer zullen leven? Dat zijn we nu nog aan het onderzoeken.”

Bij de eerste klachten

Voor je naar je huisarts holt: je begint er het beste mee bij de eerste menopauzale klachten, als je al wat langer in de overgang bent is het de vraag of bio-identieke hormonen nog het gewenste effect hebben. Dat is iets om te bespreken met je behandelend arts.

Tegen opvliegers

Nog meer goed nieuws? Ja, er is eindelijk een middel om opvliegers te temperen. Sinds 1 juni is er een product op de markt dat werkt tegen warmteopwellingen”, aldus Depypere. “Neurokinine-antagonisten worden het genoemd. Dat werkt zeer goed, maar is jammer genoeg wat duurder dan bio-identieke hormonen.”

Hoe blijf ik gezond tijdens de menopauze, prof. dr. Herman Depypere

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN