Leaving Neverland: eindelijk de waarheid over Michael Jackson

-

Miriam vindt het idioot dat zoveel mensen Michael Jackson nog altijd verdedigen. En vindt het onbegrijpelijk dat we allemaal zo bang waren voor de waarheid dat we lafhartig zwegen. 

Voorjaar 1983. Opgewonden zaten mijn vriendinnen en ik voor de tv. Op MTV was voor de eerste keer de clip te zien van Michael Jacksons Billy Jean. Het was sowieso de eerste keer dat een zwarte zanger met een clip op MTV kwam, maar daar stonden we niet bij stil. Het ging ons om Michael. MICHAEL!

Hoe goed ik hem ook vond, ik vond altijd dat Michael nogal vreemd was. Net als zijn teksten: And my mother always told me be careful of who you love. And be careful of what you do ‘cause the lie becomes the truth.

Michael Jackson was bevriend met een allegaartje: Elizabeth Taylor, Brooke Shields, een aap die Bubbels heette en kleine jongetjes. Ik haakte af toen hij in 1993 voor het gerecht werd gedaagd vanwege ontuchtige handelingen met de dertienjarige Jordan Chandler. Het misbruik zou zijn begonnen toen de jongen zeven was. Michael betaalde 23 miljoen dollar aan de ouders van Jordan waarna het onderzoek werd gestaakt. Meerdere aantijgingen van minderjarige jongetjes volgden. Hun ouders werden allemaal afgekocht. Sindsdien liepen er koude rillingen over mijn rug als ik Michael op tv zag.

Het werd er niet beter op toen ik in 2003 de documentaire van Martin Bashir zag: Living with Michael Jackson. Michael had zogenaamd verkering met Tatum O’Neill. Trouwde Lisa Presley. Werd niks. Trouwde ene Debby Rowe. Werd ook niks. Hij kreeg drie kinderen waarvan hij beweerde dat ze echt van hem waren. Zijn dochter heette Paris, zijn zoons respectievelijk Prince Michael I en Prince Michael II. En dan waren er steeds die geruchten over zijn bijzondere interesse voor kleine jongetjes. Reden genoeg voor Bashir om Michael stevig aan de tand te voelen. Waarop hij een of ander lulverhaal hield over een te strenge vader, een abnormale jeugd en het Peter Pan-syndroom. Hij deed zijn naam Wacko Jacko alle eer aan.

Niemand greep in, hoeveel jongetjes er ook werden afgekocht. Het leek wel of we allemaal, ook journalisten, bang waren voor de waarheid. En toen ging Michael dood.

De hele wereld huilde om Michael. Ik dacht maar een ding: wanneer komt de waarheid over die freak nou eens boven tafel? Hoe lang zal het duren voordat zijn slachtoffertjes oud genoeg zijn om eindelijk te vertellen hoe het precies zat? Vijf maanden na de dood van Michael pleegde de vader van Jordan Chandler zelfmoord. Vermoedelijk omdat hij niet langer kon leven met de gedachte dat hij het misbruik van zijn zoontje had afgekocht voor 23 miljoen dollar.

Een paar weken geleden, bijna tien jaar na de dood van Wacko Jacko, kwam de waarheid boven tafel. In de documentaire Leaving Neverland wordt onthuld hoe Michael zijn lusten botvierde op minderjarigen. Hoe hij de wereld liet geloven dat hij geen pedo was maar een kindervriend. Maar Miriam, Michael is nooit veroordeeld. Lekker makkelijk iemand te beschuldigen die al tien jaar dood is. Besef je wel hoeveel vreugde hij ons gaf met zijn muziek? Hij kan zich nu niet meer verdedigen!

Michael kan zich inderdaad niet meer verdedigen. Hij kan niet langer luiverhalen vertellen. En daarom durven twee slachtoffers eindelijk te vertellen wat Michael uithaalde tijdens vele logeerpartijtjes. Dat ze jaren later zijn gaan beseffen dat ze dusdanig gemanipuleerd werden dat ze dachten dat het oké was dat een volwassen man zich seksueel aan hun vergreep.

Als anno 2019 een beroemde zanger zou vertellen dat hij een grote kindervriend is, met jongetjes in een bed slaapt en hun ouders overlaadt met cadeaus, dan zou die beroemde zanger  linea recta worden afgevoerd en van Spotify verwijderd. 

I took my baby to the doctor
With a fever, but nothing he found
By the time this hit the street
They said she had a breakdown
Someone’s always tryin’ to start my baby cryin’
Talkin’, squealin’, lyin’
Sayin’ you just wanna be startin’ somethin’

Wordt ongetwijfeld vervolgd. 

screenshot YouTube

Miriam Mars
Miriam Mars
Miriam (54) woont samen met JP en Kater Koos ergens in Brabant. Naast haar werkzaamheden als ZZP'er, werkt ze ook parttime voor een golfschool. Sinds 2021 is ze, naast moeder van twee volwassen kinderen, oma van Jan. Als de in Dubai woonachtige Jantje met zijn ouders in Nederland is laat ze alles uit haar handen vallen voor hem en is ze onbereikbaar voor iedereen. Meer weten? Op Instagram miriammars1968 laat ze alles zien. Nou ja. Bijna alles.

RECENTE ARTIKELEN