La Chimera is een schatkamer vol liefde, verlies en magisch realisme

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen. 

Deze week tipt ze La Chimera, een film die je meeneemt naar Riparbella aan de Tyrreense Zee, in de jaren tachtig. Waar iedereen zijn eigen chimera heeft, iets dat ze proberen te bereiken, maar nooit kunnen vinden.

(c) September Films

In de Italiaanse film La Chimera (letterlijk: hersenschimmen) zien we het dagelijkse leven van de ’tombaroli’, het Italiaanse woord voor illegale Etruskische grafrovers, tevens een vriendengroep, die leven van de opbrengst van gestolen grafschatten. De relikwieën verkopen ze  aan mysterieuze en steenrijke kunstverzamelaar Frida, die goed betaalt voor de geroofde schatten.

(c) September Films

De hoofdpersoon in dit proces is wichelaar Arthur. Hij ‘voelt’ middels bovenmenselijke aanwijzingen via boomtakjes de plaatsen waar de graftombes zich moeten bevinden.

(c) September Films

De film begint als Arthur uit de gevangenis terugkeert naar zijn dorp, waar zijn innig geliefde Beniamina is verdwenen en zijn schoonmoeder Flora (een mooie rol van Isabella Rossellini) hem opwacht. Zijn vrienden kunnen niet wachten om opnieuw te gaan roven onder aanwijzingen van Arthur. Een tijd lang gaat het goed en weten ze te ontsnappen aan de politiecontroles, maar onvermijdelijk slaat het noodlot toe.

Ik vind La Chimera een typische fijne Italiaanse film. Mooie beelden, fantastische acteurs en emotionele muziek. Deze film heeft zoveel thema’s: liefde, vriendschap, eigendomsrecht, tradities, kunsthandel, rouwverwerking, armoede en het bovennatuurlijke in sommigen van ons leven. En hoe je zo terug kunt verlangen naar een grote liefde, dat je ervoor tot het uiterste gaat. Absolute aanrader!

4 sterren ★★★★ (4 sterren) La Chimera draait vanaf donderdag 4 april in de bioscopen.

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

gifgif
Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN