Kunst, cultuur én lekker borrelen: hier moet je zijn

-

Weet je wat jij moet doen? Eens lekker gaan bazelen. En daarmee bedoelen we niet ‘raar kletsen’, maar ‘Bazel bezoeken’. Want dat is dus een verdomd leuke stad, kwam we achter.

Bazel, jij enig idee? Nee, wij eerlijk gezegd ook niet. Totdat we er een kijkje namen, waarover je alles kunt lezen in het nieuwe nummer van Saar Magazine. Wij kwamen qua algemene kennis eerlijk gezegd niet veel verder dan dat het aan de Rijn ligt, in Zwitserland, in het hart van Europa tussen Duitsland en Frankrijk.
Daarom beginnen we even met een opfrisser: Bazel is een stadje met zo’n kleine 200.000 inwoners en de spreektaal is er Duits. De stad staat bekend als culturele hoofdstad van Zwitserland en omdat de stad al vroeg een universiteit had, sinds 1460, wordt het ook wel gezien als de plek waar het humanisme zo’n beetje is ontstaan (nou ja, naast onze eigen Erasmus natuurlijk dan, hè). De stad is door vijf bruggen met elkaar verbonden, en het is een van de belangrijkste centra van hedendaagse architectuur.

Zo. We zijn weer op de hoogte, qua parate kennis. En dan nu. Wat ga je er bezoeken? Nou, er is dus genoeg te doen. Bazel is dé plek voor typische Zwitserse kwaliteit, maar de multiculturele mix van mensen zorgt ook voor een hippe, stadse sfeer. In Bazel vind je diverse kunstmusea van geweldige kwaliteit, street art, gezellige terrasjes en een fijn rondje over de Rijn. Heerlijk rondstruinen door de oude, pittoreske huizen, winkelen, cultuur snuiven, chocola eten en lekker borrelen met een plankje lekkers aan het water: Bazel is echt geweldig. We hebben een paar highlights voor je op een rijtje gezet. Komen ze:

Kunst & Cultuur

Bazel mag je niet verlaten zonder een aantal musea bezocht te hebben. Het bekendste en grootste museum in Bazel is het Kunstmuseum en eigenlijk must see. Ook leuk is het Historisch Museum Basel, dat eigenlijk uit vier verschillende musea bestaat. In hartje centrum zit in de prachtige Barfüsserkirche de belangrijkste: het Museum für Geschichte. Verder zijn wij vooral bijzonder gecharmeerd van Museum Tinguely. Misschien heb je die naam weleens voorbij zien komen en dat kan kloppen: in 2016 was het werk van Tinguely te bewonderen tijdens de expositie ‘Alles in Beweging’ in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Hier vind je de grootste collectie van zijn werk: een soort machines van metaal die draaien, bewegen en je zó een andere wereld in torpederen. Heel bijzonder!

Eten, drinken, slapen

Op culinair gebied zul je niets tekort komen met meer dan duizend restaurants, cafés en terrasjes. Bij Volkshaus Basel zit je binnen niet alleen mooi, in de zomer kun je ook terecht in de prachtige groene binnentuin.

Ook Landestelle is een aanrader: beetje industrieel, beetje hip, groot terras aan het water. Ze hebben hier goddelijke aperitief plankjes.

En waar gaan we slapen? De keuze is reuze, maar fout kiezen kan eigenlijk niet met al deze zeer hippe en fijne plekjes. Hotel Volkshaus is lekker hip en modern. Hotel Der Teufelhof heeft een kunstrandje én eigen theater. En bij Hotel Nomad heeft een fantastisch clean en urban interieur. Nog een parel die binnenkort volledig duurzaam en zero waste is, is Gaia Hotel.

Winkelen

Rond het centrum van de stad zijn veel winkels te vinden. Vooral in Altstadt Grossbasel kun je heerlijk shoppen. De grote ketens vind je in de Freie Strasse. Maar we komen hier natuurlijk voor de antiekwinkels, waar we zo’n kekke koekoeksklok scoren. Ook voor een mooi horloge kun je hier terecht: kijk vooral eens rond in de boetiekjes rond Spalenberg. Ook leuk: de rommelmarkt zaterdag op Persplatz.

P.S.

Dit is er komende zomer/najaar te doen:

Art Basel, 16-19 juni 2022
Meer dan 250 exposanten, van toonaangevende galeries over de hele wereld, tonen werk van 20e en 21e eeuwe kunstenaars. Eigenlijk is dit dus één groot museum voor moderne kunst.
Floss Festival, 10-28 08 2022
Met meer dan 50.000 bezoekers kan dit niet anders dan een leuk feestje worden. Festival met Mediterrane sfeer, aan het water, waar bands optreden, gezongen wordt, kortom een en al gezelligheid.
Erasmus klingt, 12-18 09 2022
Nieuw festival, gewijd aan, je raadt het al, Desiderius Erasmus, Neerlands trots die van tijd tot tijd ook in Bazel woonde en werkte. Dit festival staat in het teken van klassieke barokvoorstellingen, masterclasses, lezingen, tours, geschiedenis, filosofie en literatuur: echt een feestje voor de intellectuelen onder ons.

Nog meer tips & leukigheden

Alles wat je moet weten over de 40 musea, vind je hier. Mondriaan in het Fondation Beyeler of Picasso en El Greco in Kunstmuseum Basel.

Boek hier een speciale Getaway package voor jou en je vriendin

Liefhebbers van geschiedenis: ontdek het oude centrum of neem een van de wandelingen door het oude centrum.

Boek een e-bike of wandeling met de BaselCard, waarmee je nog meer diverse aantrekkelijke kortingen krijgt.

Meer info? Kijk op de website van Myswitzerland.com of ga naar Basel.com/eng

BEELD: BASEL TOURISM, HOTEL NOMAD

Franke van Hoeven
Franke van Hoeven
Franke coördineert voor Saar en schrijft af en toe een stukje. Ze is nog heel jong en wild, al is dat voornamelijk in haar hoofd. Nou en?

RECENTE ARTIKELEN