Kunnen we het even zonder gêne hebben over goed poepen?

Ontlasten voor gevorderden: helpt geluiden maken echt?

Daar zit je dan. Je moet, maar er komt niets. Stiekem verlang je terug naar de tijd dat koffie en een sigaret nog wel eens een wonder verrichten. Nu eet je vrijwillig volkorenbrood vanwege de vezels en hoopt er het beste van, een beetje scrollend op je telefoon, de moderne variant van de krant lezen.

Het voetenbankje

Kan er nou geen zwaarder geschut worden ingezet om even lekker te lozen? “De optimale houding om goed je ontlasting kwijt te raken, is een diepe squat, maar met een voetenbankje dat ervoor zorgt dat je knieën hoger komen dan je billen, bereik je ook al veel”,  zegt bekkenbodemspecialist Heather Foord in de Daily Mail. “In deze positie kun je de puborectalis-spier beter ontspannen. Dat is de spier die rond het punt zit waar het anale kanaal en het rectum samenkomen. Als die ontspannen is, wordt ie rechter zodat je jezelf makkelijker leegmaakt.”

Niet te hard persen

In het ideale geval is de klus binnen vijf minuten geklaard. “Zit je langer op het toilet, dan kan dat het risico op een anale fistel (ook bekend als een pijpzweer – erg pijnlijk) en aambeien vergroten. Aambeien zijn gezwollen adertjes in het rectum en de anus die kunnen jeuken, pijnlijk kunnen zijn en een beetje kunnen bloeden. Zitten en persen bouwt de druk op in de onderbuik en dat kan het terugvloeien van het bloed naar het hart lastiger maken. Als dat gebeurt, kunnen de kleine bloedvaatjes en vaten in je anus opzwellen en uitgroeien tot een soort druiventrosjes.”

Even loeien

Tegen constipatie heeft Foord ook nog een tip: eerst vijf keer diep ademhalen zodat je buik naar voren komt en weer terugzakt. Daarna hum je ‘Mmmmm’, dit zorgt voor een wijdere taille en beetje druk in de buik die de darmen helpt. Duw je buik naar voren (de tegenovergestelde beweging van je buik inhouden) en maak het ‘Ooo’ geluid. Dit helpt de sluitspier van je anus om open te gaan. Blijf Mmmm’en en Ooo’em om de druk erop te houden.

Wat ter wereld is splinting?

“Bij splinting, een hack bij constipatie, schuif je een schone vinger of duim in je vagina en druk je naar achteren, in de richting van de anus. Zo kun je een te lang rondhangende logé naar de uitgang te helpen.” Het wordt ook wel de Adele genoemd (‘Hello from the other side’). Heb je het idee dat je dit regelmatig moet doen om te kunnen poepen, dan is het tijd voor een bezoek aan de huisarts om je ervan te verzekeren dat er geen onderliggende kwalen in het spel zijn of om op een andere manier iets aan de constipatie te doen.

Wat is een goede finish op het toilet?

“Ben je klaar, trek dan altijd even je bekkenbodemspieren omhoog en naar binnen aan, dan komt alles weer te zitten waar het moet zitten.”

Niet vegen

Foord is geen fan van wc-papier (een bidet is milieuvriendelijker en veiliger), maar als er niets anders op zit, dan liever deppen dan vegen. “Moet je meer dan drie keer vegen, dan is het zaak je voedingspatroon eens onder de loep te nemen. Er kan dan sprake zijn van een zwakke sluitspier, aambeien of anaal littekenweefsel.” Ze raadt een bezoek aan een fysio die is gespecialiseerd in bekkenbodemzaken aan.

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.