Kinderen uit huis, tijd dat het weer van mij wordt

-

De puberkamers zijn nog intact, hoewel de bezitters allang uit huis zijn, de schuur staat vol fietsen en ballen en in de keukenkastjes liggen dertig zakken chips. Irma vindt het hoog tijd dat ze een grotemensenhuis krijgt.

Ik woon in Bergen op Zoom, mijn vriend heeft een huis in Arnhem. Een huis waar we bijna nooit zijn. Daarom verhuizen er steeds meer spulletjes richting Brabant. Prima, want mijn huis is zijn huis. Ik prop dozen gereedschap in mijn schuur, de Nederlandse vlag (wat moet ik daarmee) komt op zolder en zijn kleding … ja, waar gaat die naartoe?

Vriend heeft duidelijk een kast nodig. Mijn kledingkast delen kan niet: die is al propvol. Ik heb een paar ongebruikte slaapkamers. Die zijn van mijn kinderen die niet meer thuis wonen. Ze zijn nog helemaal intact. De kamers van de meiden hebben roze bloemetjesbehang, die van de jongens een dartbord aan de muur en biertap op de kast.

Voorzichtig ruim ik een kast leeg in de kamer van mijn zoon. Die kleren draagt hij allang niet meer en mogen weg. Of nee, betere oplossing: ik leg ze in een andere kast. Je weet maar nooit. “Als je zijn bureau wegdoet, kunnen we daar een kast zetten”, oppert vriend. “Dan heb je meer ruimte en hoef je nooit meer zomer- en winterspul naar zolder te sjouwen.” O jee. Dan is het geen kinderkamer meer. Kan ik dat aan? Zoon vindt het prima. “Tuurlijk ma, dat hoef je toch niet allemaal te bewaren? Die ene keer dat ik bij jou slaap ben ik al blij dat ik een bed heb. Meer heb ik niet nodig.”

Het voelt toch raar. Als een definitief afscheid van de kindertijd. De kinderen zijn het huis uit en komen niet meer terug (als het goed is), maar mijn huis heeft nog altijd een kelderkast vol frisdrank, een schuur vol fietsen en ballen, een kast vol Disney-videobanden en kinderboeken.

“Misschien moeten we ook eens aan een nieuwe keuken denken,” oppert vriend. “Al die keukenkastjes hebben we helemaal niet nodig.” We kijken rond en langzaam maar zeker word ik enthousiast. Ik heb inderdaad geen veertig borden meer nodig en ook niet drie koektrommels, honderd bekers en dertig zakken chips. We zijn met zijn tweetjes en zo is het goed. Nieuwe fase, nieuwe dingen. Ik kan het aan.

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Irma van Schaijk
Irma van Schaijk
Irma is 53, heeft een latrelatie met Rob (al lijkt het soms meer op samenwonen) en woont in Bergen op Zoom. Haar vier kinderen zijn het huis uit, maar gelukkig zorgen twee katten en een ondeugend teckeltje voor genoeg leven in huis. Ze werkt als journaliste en heeft haar eigen tekstbureau.

RECENTE ARTIKELEN