Kijktip: deze realityserie op Netflix is om van te smúllen

-

Ook dol op reality-series? Wellicht een tip: Heleen is namelijk verslaafd geraakt aan Indian Matchmaking op Netflix.  

Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik krijg van Netflix soms zo’n keuzestress dat ik nagelbijtend naar de ‘gewone tv’ terugschakel om heel melig naar herhalingen van Heel Holland Bakt te gaan zitten kijken of naar Max Vakantieman. Tot ik laatst op Netflix onder het motto ‘dan dit maar’ Indian Matchmaking aanklikte. Allemensen, wat een ontdekking!

Indian Matchmaking draait om koppelaarster Sima Taparia uit Mumbai die – wat gebruikelijk is in India – haar geld verdient met het koppelen van trouwlustige jonge vrouwen aan trouwlustige mannen. Hoewel er een paar exemplaren tussen lopen die duidelijk niet erg gemotiveerd zijn. Bij een van hen heb ik het vermoeden dat hij mogelijk niet helemaal uit het juiste heteroseksuele hout is gesneden. Maar ja, het moet van moeders! Die hebben daar kennelijk nogal veel macht.

In India wordt onderscheid gemaakt tussen huwelijken en liefdeshuwelijken. Een huwelijk is gearrangeerd door de ouders – al of niet met behulp van andere familieleden –  die goed hebben rondgekeken, en links en rechts hebben geïnformeerd of er een geschikte partner voor hun zoon of dochter te vinden is. Dat is belangrijk; er trouwen niet alleen twee individuen, maar ook twee families. Lukt het niet, dan wordt een professionele koppelaarster als Sima ingeschakeld, die met haar ‘biodata’ zoals ze dat noemt, op zoek gaat.

Zelf trouwde Sima op haar 19e, na welgeteld 20 minuten met haar toekomstige echtgenoot gesproken te hebben. Inmiddels, vele decennia later, zijn de trouwlustige vrouwen in Indian Matchmaking allesbehalve blind gehoorzamende, wereldvreemde  tiepjes. De een is advocaat, de ander dierenarts, het zijn allemaal hoog opgeleide vrouwen uit gegoede families die een man van gelijk niveau zoeken. Wie er ook wordt voorgesteld, de beslissing nemen ze toch echt zelf.

Sima koppelt niet alleen in India, maar ook Amerika, waar veel Indiase ouders hun zoon of dochter liever met een partner van dezelfde origine zien trouwen, dan met een ‘yank’. De eerste kennismaking is standaard met de hele familie erbij. Daarna mag het stel samen op stap. En zo zien we de 35-jarige advocate Aparna Shewakramani uit Houston op date gaan met elk van de drie door Sima voorgestelde (leuke!) mannen. Aparna is echter buitengewoon assertief en allesbehalve een pleaser. Zegt de man met wie ze uit eten gaat: Oh ben je advocate? Wat cool!  Aparna: Helemaal niet! Ik haat elke dag, maar mijn ouders wilden dat ik rechten ging studeren. Man: Zou je een strandvakantie leuk vinden? Aparna: Een strandvakantie is mijn worst nightmare! Man: Ik zou graag eens naar Dubai willen. Aparna: Ben ik geweest. Vreselijk. Maar ja, als jij van Disneyland houdt, zul je Dubai ook wel leuk vinden.

Aparna tegen haar vriendinnen: Zeg, als je getrouwd bent, dan hoef je toch hoop ik niet constant tijd met je man door te brengen? Ugh. Daar moet ik echt niet aan denken.

Wanhopig stuurt Sima haar cliënte voor meer ‘biodata’ naar een gezichtslezer en naar een astroloog. Die laatste vertelt Aparna dat het in de tweede helft van het jaar helemaal goed komt in de liefde. Dat het tot nu toe niet lukte had gewoon met de stand van Jupiter te maken. (spoiler: niet dus)

In Indiase kringen ligt Indian Matchmaking onder vuur; het zou een te stereotype beeld geven van de moderne Indiase maatschappij, en voorbij gaan aan het feit dat de koppel-industrie eigenlijk een verderfelijke, geldverslindende traditie is waar families letterlijk aan failliet kunnen gaan. Daarnaast wordt een zelfbewuste vrouw als Aparna door Sima als ‘koppig ‘of  ‘te kieskeurig ’ afgeserveerd, maar noemt ze de mannen die al 100 voorgestelde matches hebben afgewezen hooguit ‘een beetje onzeker.’ En verzucht Sima regelmatig dat ‘mooi ‘toch een stuk beter te koppelen is dan ‘eh… nou ja, niet zo fotogeniek.’ Puur seksisme dus. In anti-Indian Matchmaking kringen wordt de serie dan ook als  ‘cringe-fest’ of ‘hate-watch’ aangeduid. Begrijpelijk. Maar ik vind het top vermaak. Vanavond weet ik of Vyasar, die joviale Indiaas-Texaanse leraar valt voor die leuke, humoristische dierenarts. En andersom natuurlijk. Smullen!

Lees ook: Tip die je geld gaat kosten (maar je haar is er blij mee)

gifgif
Heleen Spanjaard
Heleen Spanjaard
Heleen Spanjaard (65) woont in het noorden van het land, staat bekend als verklaard sporthater, maar loopt zich dagelijks suf met de hond en klimt iedere week op een paard. Is dol op poezen, lezen, jurken en witte wijn, en kampt al decennia met een hardnekkige Bold and the Beautiful verslaving.

RECENTE ARTIKELEN