Barbara: ‘Kijk mij nou weer eens lief en aardig zijn (oh, wat treurig)’

-

Barbara is als de dood dat mensen haar NIET aardig vinden. Een karaktertrek waarvan ze graag verlost wil worden, want ze vindt het zelf niet alleen doodvermoeiend, maar ook zinloos en best een beetje treurig. 

Het is een vreselijke eigenschap en ik wil er graag vanaf: ik ben te aardig. Altijd te aardig. Ik houd voor iedereen de deuren open (ook al heb ik drie boodschappentassen en een laptop aan mijn armen hangen), ik sta op in de tram (ook al heb ik een slapend kind op schoot) en ik blijf het maar proberen met stagiaires die geen flikker uitvoeren.

Nee, leuk is het niet, altijd maar aardig willen doen. Maar ik ben dus als de dood dat mensen mij NIET aardig vinden. Daarom slijm ik mezelf het leven door – en maar vriendelijk knikken en glimlachen naar iedereen terwijl het best eens goed voor me zou zijn om het woedend op een krijsen te zetten.

Mensen die te aardig zijn herkennen dit vast:

 • Dat je altijd stipt op tijd of te vroeg verschijnt omdat je bang bent dat degene met wie je een afspraak hebt zich ergert/verveelt/boos op je wordt.
 • Dat je alles op Facebook liket ook al vind je de dertigste foto van dat ene geweldige weekend hartstikke gááááp.
 • Dat je in een groep je er altijd bewust van bent dat iemand niet voldoende uit de verf komt. En je dan diegene snel het woord geeft/een vraag stelt/enthousiast aanmoedigt/vriendelijk toeknikt.
 • Dat je de kapper nooit zal vertellen dat je baalt van zijn werk. Hoe erg je ook bent verknipt, je bedankt hem extra hartelijk en neemt je voor de volgende keer naar een andere kapper te gaan. Wat je vervolgens niet durft omdat je dagelijks langs zijn zaak loopt. En als-ie het opnieuw verprutst ga je inderdaad naar een andere kapper en neem je de komende drie jaar een andere route naar je werk.
 • Dat jij altijd denkt dat jij aan de beurt bent om te betalen na een etentje.
 • Dat je aan het eind van de dag ook de kopjes van je collega’s in de vaatwasmachine zet.
 • Dat je je doodschaamt als je tafelgenoot de wijn afkeurt, ook al is-ie inderdaad niet te zuipen.
 • Dat je op de dag dat de werkster komt extra vroeg het huis verlaat omdat je anders naar haar problemen gaat informeren terwijl je helemaal geen tijd hebt voor die lange verhalen.
 • Dat iedereen na de lunch allang weer aan het werk is terwijl jij nog beleefd luistert naar het saaie verhaal van die ene collega.
 • Dat je aan het einde van een vriendinnenavond denkt: huh? Ik heb helemaal niks over mezelf kunnen vertellen.
 • Dat je je schuldig voelt als jij een keer weg bent en je man voor de kinderen moeten zorgen. En het heel normaal vindt dat hij elke maandag en donderdag gaat sporten onder etenstijd.
 • Dat je heel vaak denkt dat iemand boos op je is.
 • Dat je thuis én op kantoor altijd aanbiedt de afwas te doen, ook al sta je te trillen van vermoeidheid en haat je vieze vaat.

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

gifgif
Barbara van Erp
Barbara van Erp
Barbara van Erp (54) is oprichter van Saar Magazine en bekend van De Saarpodcast. Ze is journalist, ondernemer en podcastmaker. Ze is getrouwd met Thomas en moeder van pubers Felix en Morris. Ze woont in hartje Amsterdam en is gek op pilates, ruige outdoorvakanties met haar jongens, witte wijn en eten met vriendinnen.

RECENTE ARTIKELEN