Karin(58): “Wat zijn al die kersverse- of aanstaande moeders tegenwoordig zeikerds’

Als 58-jarige vrouw staat Karin volop in het leven. Ze werkt, met jongere collega’s, in een ziekenhuis. En daar valt haar een ding op: wat zijn die aankomende moeders toch allemaal een stelletje zeikerds.

“Ik heb zelf twee kinderen. Een zoon en een dochter. Dochter was bijna 11 pond bij de bevalling, zoon 12 pond. Je kunt zeggen dat dit niet bepaald “een eitje” was. En toch heb ik er nooit over geklaagd. Niet over bekkenbodemklachten, rugklachten – hoewel ik nu, bijna dertig jaar later, nog steeds rugklachten heb – en niet over slapeloze nachten. Ík wilde toch kinderen? Niet klagen, maar dragen (negen maanden letterlijk), was het motto. Dat zag ik ook bij andere moeders om me heen.

Ziek, zwak en misselijk

Hoe anders is dat nu? Ze zijn allemaal ziek, zwak en misselijk, stoppen een week of tien voor de bevalling met werken en moeten na hun zwangerschapsverlof nóg een maandje vakantiedagen opnemen om zoveel mogelijk met hun kroost te zijn en het hechtingsproces te bevorderen. Tijdens de zwangerschap klagen ze steen en been over alle klachten, over dat ze niet lekker slapen en over dat ze misselijk zijn en over dat ze het zwaar hebben. Iedereen heeft maagzuur, het carpaletunnelsyndroom en vocht in hun enkels. Tja meid, een kind krijgen is net even iets anders dan een halfje wit halen bij de bakker.

Babylifecoach en elektrische fiets

En of ze dan weer een beetje zichzelf worden als het kind er is? Echt niet. Alle prinsjes en prinsesjes moeten volgens strenge regimes slapen, eten, wassen, poepen en plassen. Gebeurt dat niet? Dan moet er een boek gelezen worden, een documentaire gekeken worden of een babylifecoach ingeschakeld worden om te zorgen dat het kind gewoon doet wat het hoort te doen, verdorie! Moeders moeten een elektrische fiets, want gewoon fietsen is te zwaar, de kinderwagens moeten van allerlei dure merken zijn (want die wielen zwenken zo lekker) en een babyfoon is tegenwoordig een heuse spionageset. Met camera, gevoelstemperatuur, echte temperatuur en schriksensoren als het kind een scheet laat (oké, dat laatste is overdreven).

Slapen in de kinderwagen

Vroeger hadden we een gewone kinderwagen, waar ze ook wel eens in sliepen als dat zo uitkwam (mag dus niet meer, is slecht voor de rug en ontwikkeling). We hadden dekentjes en dekbedjes en matrasjes. En nee, sommige dingen komen na een bevalling niet meer goed, maar vind je het gek? Er is een kind uitgekomen! Natuurlijk, vroeger was heus niet alles beter – we weten nu meer dan toen en het is heel goed als er onderzoek gedaan wordt naar van alles en nog wat. Maar vroeger zeurden de kersverse- of aanstaande moeders wel een stuk minder, en volgens mij is een vrolijke moeder ook een stuk beter voor het pasgeboren kind.”

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

gifgif
Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).