Het zijn logge, lelijke dingen en jongeren zijn er gek op: fatbikes. Met fietsen hebben ze overigens niet veel te maken, meetrappen is niet of nauwelijks nodig. Je zou zeggen: geen helmplicht en ultieme luiheid, wat wil een puber nog meer?
Nou, snelheid, dus. En een fatbike is redelijk simpel op te voeren: “Ze worden voorzien van een gashendel of de snelheidsbegrenzing wordt eraf gehaald”, zegt een woordvoerder van de Fietsersbond. “De zwaardere modellen kunnen daardoor tot wel 50 kilometer per uur.”
Er wordt dan ook veel geklaagd over fatbikes die te hard rijden. Het demissionaire kabinet is van plan het bezit en gebruik van opvoersets voor elektrische fietsen op de openbare weg te verbieden.
Bij een ongeval schade zelf vergoeden
“Een fatbike die is opgevoerd of waarmee je vooruitkomt zonder mee te trappen, is niet op de openbare weg toegestaan”, zegt Rembrandt Groenewegen van DAS Rechtsbijstand. “Deze kun je niet verzekeren tegen aansprakelijkheid. Veroorzaak je een ongeval, dan zul je de schade dus zelf moeten vergoeden. Bij een ongeval met letsel kunnen deze kosten behoorlijk oplopen. Dat beseffen veel jongeren zich niet.”
Ouder moet betalen
“Afhankelijk van de leeftijd van de bestuurder kunnen ouders aansprakelijk zijn voor de schade die hun kind met een niet toegestane fatbike heeft veroorzaakt. Ouders zijn altijd aansprakelijk voor schade die is veroorzaakt door hun kind jonger dan 14 jaar. Ouders moeten de ontstane schade dan betalen.”
Bestuurder 14 of 15 jaar
“Kinderen van 14 en 15 jaar oud zijn in de eerste plaats zelf aansprakelijk voor schade die zij veroorzaken. Daarnaast kan ook de ouder aansprakelijk zijn. Ouders zijn niet aansprakelijk als ze kunnen aantonen dat ze er alles aan hebben gedaan om de schade te voorkomen. In het geval van een niet toegestane fatbike zal de ouder al snel aansprakelijk zijn, omdat zij in de meeste gevallen op de hoogte zijn dat hun kind op een niet toegestane fatbike reed.”
Twee uitzonderingen
“Kinderen van 16 jaar en ouder zijn zelf aansprakelijk voor de schade die zij met hun fatbike veroorzaken. Hierop zijn wel twee uitzonderingen. De eerste uitzondering: als je als ouder het kind zelf uitlokt om schade te veroorzaken. De tweede: je doet als ouder niets om de schade te voorkomen, terwijl je weet dat het kind schade gaat veroorzaken.”
Nooit meer iets missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!