Je griep is over, maar je voelt je nog een levend lijk: wat te doen?

-

Amper winter, wel heul veul regen. Dus veel binnen zitten, en daar tieren de virussen nu eenmaal welig.

Wie niet verkouden is, heeft wel griep. En nemen de symptomen af, dan kun je je zomaar nog altijd als een dweil voelen: minder verstopt, maar toch nog brak.

via GIPHY

Dat er momenteel zoveel mensen ziek zijn (hoesten, snotteren, buikgriep, kinkhoest) heeft een reden. “Ons immuunsysteem is niet slechter, maar het is tijdens de coronapandemie minder aan het werk gezet”, zegt Margreet te Wierik tegen Nu.nl. Zij is arts bij de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM.

via GIPHY

“En nu zien we een inhaalslag: heel veel mensen komen nu weer voor het eerst in aanraking met een virus of bacterie en worden dus ziek.” Dat beaamt ook Mariette Hooiveld van gezondheidsorganisatie Nivel. “Mensen die tijdens de lockdown bepaalde infectieziekten niet hebben doorgemaakt, krijgen die nu vaak alsnog. Maar dat zegt niets over een verzwakt immuunsysteem.”

via GIPHY

Hoe zit dan wel? Tijdens de pandemie zagen we elkaar minder, we hielden afstand en we wasten onze handen meerdere malen per dag. “Daardoor zagen we dat heel veel bacteriën en virussen, waaronder griep, kinkhoest en het norovirus (buikgriep) vrijwel helemaal weg waren.” Die konden zich niet goed verspreiden via besmette handen, hoesten en niezen en mensen die dicht bij elkaar zaten.

via GIPHY

Het hoge snottergehalte is dus een inhaalslag, wat niet wegneemt dat het erin kan hakken. Van een stevige verkoudheid herstel je sneller dan van de griep. In het eerste geval heb je gemiddeld nog een week nodig om op je vertrouwde energiepeil te komen, de griep trekt een nasleep van zo’n drie weken op je.

via GIPHY

Nadat de koorts is verdwenen, is het zaak nog een tot drie dagen rust te nemen. Dit is waarmee veel bezige bijen de fout ingaan: ze zijn ‘beter’ en willen meteen door in de hoogste versnelling. Hiermee vertraag je het herstelproces. Ga niet meteen weer aan het werk en stel ook sporten nog even uit. Slaap, voldoende water drinken en gezond eten helpen allemaal wel er snel weer bovenop te komen. Een ommetje is prima, een stukje fietsen ook. En op een dag wordt het echt weer droger, warmer en zonniger – daar knapt iedereen van op.

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

gifgif
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN