Je dacht toch niet dat mijn opa een sabbatical nam om zichzelf te vinden?

-

Irma kan er niet meer tegen: al die mensen die op zoek zijn naar bezinning en geluk. ‘Ik denk dat we veel te veel voor onszelf kiezen en de wereld er een stuk beter uit zou zien als mensen eens wat meer voor een ander kozen.’

“Weet je wat het is”, zegt ze. “Ik heb zolang alleen maar voor anderen gezorgd dat ik mezelf ben kwijtgeraakt. Nu is het tijd om voor mezelf te kiezen. Om mezelf terug te vinden.” Het is een vriendin die dat tegen me zegt. Een lieve vriendin, dus knik ik een beetje vaag en zeg maar niet wat ik denk. Dat ik kotsmisselijk word van dit soort zweverige toestanden.

LEES OOK:  Mijn schoondochter drijft de hele familie uit elkaar

Hoezo voor jezelf kiezen (in haar geval betekende het dat ze van haar man wegging en haar handen aftrok van haar probleemkinderen). Ik heb het idee dat we tegenwoordig veel te veel voor onszelf kiezen en de wereld er een stuk beter uit zou zien als mensen eens wat meer voor een ander kozen.

Denk je dat het vroeger ook zo ging? Als mijn opa zijn fabriekswerk spuugbeu was, nam hij dan een sabbatical om op een berg in Tibet te gaan bedenken wie hij nou eigenlijk ook alweer was? Ben je gek. Opa wist best wie hij was: de vader van vier kinderen, waarvoor iedere dag brood op de plank moest komen. En daarvoor moest hij heel hard werken. Gelukkig hoefde oma niet elke maand een andere kleur kussentjes op de bank, dat scheelde dan weer.

Raakte oma zichzelf kwijt terwijl ze voor haar hele gezin de was in de tobbe deed? Misschien wel. Maar zij koos niet voor zichzelf, dat kwam geen moment in haar hoofd op. Ze koos voor haar man en kinderen, altijd. Ze waste, schrobde, kookte. Een avondje met een goed boek op de bank was pure luxe. Vakanties naar Thailand, Bali, Zuid-Afrika: ze piekerde er niet eens over. Ze raakte zichzelf ook niet kwijt. En mocht ze even twijfelen, dan wisten opa en de kinderen haar best te vinden en weer met haar voetjes op de grond te zetten.

Andere tijden, ik weet het. We leven anders, sneller en luxer. We hebben meer vakanties, meer vrije tijd en willen genieten en gelukkig zijn. Maar maakt onze zoektocht naar geluk ons daadwerkelijk gelukkiger? Ik denk het niet. Mensen hebben meer stress, burn-outs en depressies dan ooit. Opa en oma waren tevreden met een simpel leven, het hoefde allemaal niet zo groots en meeslepend. Een etentje met alle kinderen en kleinkinderen vonden ze al ‘puur genieten’. Ook al stond oma er uren voor in de keuken.

Had opa wel eens een depressieve bui? Misschien. Maar dat sloeg oma eruit met de mattenklopper.

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Irma van Schaijk
Irma van Schaijk
Irma is 53, heeft een latrelatie met Rob (al lijkt het soms meer op samenwonen) en woont in Bergen op Zoom. Haar vier kinderen zijn het huis uit, maar gelukkig zorgen twee katten en een ondeugend teckeltje voor genoeg leven in huis. Ze werkt als journaliste en heeft haar eigen tekstbureau.

RECENTE ARTIKELEN