Met deze tips word je je blaas de baas

-

Heb jij wel eens last van een oeps-momentje? Als je niest, te hard lacht of even een sprintje moet trekken? Ja, wij dus ook. Gelukkig zijn er wel degelijk dingen die je kan doen om die momenten minder vaak voor te laten komen. Vijf minuten per dag oefeningen doen maakt al verschil uit.

Je hoeft echt niet bejaard te zijn om last te hebben van incontinentie. Veel vrouwen krijgen ermee te maken, in meer of mindere mate. Een op de vier om precies te zijn, waarvan 7 procent er dagelijks last van heeft. Vrouwen hebben er veel vaker mee te maken dan mannen. Dat komt omdat onze bekkenbodemspieren het best zwaar hebben. Denk aan zwangerschappen, bevallingen en de overgang. De kracht in je bekkenbodemspieren neemt af, dat gebeurt al na je 25ste, en zo komt het dat incontinentie dus al op jongere leeftijd kan ontstaan. Belangrijk is om te weten wat voor incontinentie je hebt (er zijn zo waar verschillende soorten) en wat je eraan kunt doen.

Stressincontinentie

Met mentale stress heeft deze incontinentie niks te maken. Moet je niezen, loop je de trap op, heb je een lachbui of ben je aan het sporten, dan kan het zijn dat je opeens wat druppels urine verliest. Dat komt door de extra druk die op dit soort momenten op je blaas komt te staan. Wanneer je bekkenbodemspieren verzwakt of opgerekt zijn, werkt de afsluiting rond de plasbuis niet goed meer. Het gevolg: ongewenste druppels urine.

Wat kan je er tegen doen? Train die bekkenbodemspieren
Zolang de bekkenbodemspier goed werkt, is er vaak niets aan de hand. Het geeft je de volledige controle wanneer je wilt plassen. Verliezen de spieren aan veerkracht, dan komen vaak de problemen. Het allereerste en belangrijkste wat je zelf kunt doen, is de spieren van je bekkenbodem weer sterk maken. Een voordeel: niemand ziet wanneer je aan het trainen bent. Knijp de spieren van je vagina, plasbuis en anus samen en laat weer los, gewoon tijdens een vergadering, autoritje of een lange zit in een wachtkamer. Vijf minuten per dag zet al zoden aan de dijk. Wil je weten hoe je dit het beste kunt doen, download dan een kegeltrainer app op je smartphone. Die leidt je met het grootste gemak door je dagelijkse oefeningen heen.

Aandrangincontinentie

Moet je best vaak plassen en verlies je soms wat urine nog voordat je de wc gehaald hebt? Dan hebben we het over aandrangincontinentie. Misschien heb je een urineweginfectie, of een blaassteen. Maar je kunt ook te maken hebben met een hyperactieve blaas. Een bekkenfysiotherapeut helpt je met ‘blaastraining’, om te leren het plassen iets uit te stellen waardoor je de controle terugkrijgt over een wat vollere blaas.

Wat kun je ertegen doen? Probeer blaastraining
Hiervoor ga je naar een bekkenfysiotherapeut. De kans dat er verbetering optreedt is 65 procent, dus dat is zeker het proberen waard. Blaastraining helpt om een oplossing te zoeken voor de negatieve spiraal waar je in zit. Hoe kun jij het best de aandacht van je blaas afleiden om het moment van plassen nog iets te leren uittellen? Want de controle over je blaas krijg je niet alleen in je bekkenbodem, ook in je hersenen. Angst voor urineverlies zorgt juist voor meer druk op de blaas. Het leren handelen van die angst en de juiste voorzorgsmaatregelen treffen, levert je al een veel prettiger gevoel op.

Overloopincontinentie

Als je je blaas niet goed leegt, krijg je een overvolle blaas waar de druk zo oploopt dat de druk groter is dan de weerstand van het afsluitmechanisme. Het gevolg laat zich raden: urineverlies. Heb jij een zwakke straal als je plast en het gevoel dat je blaas niet helemaal leeg is als je het toilet weer uitloopt? Verlies je je urine in scheutjes als het misgaat? Dan heb je te maken met overloopincontinentie. Dat kan komen door een blaasverzakking, of een vernauwing van de urinebuis. Medisch onderzoek zal moeten uitwijzen wat de oorzaak is en wat er eventueel aan gedaan kan worden.

Wat kun je eraan doen? Schakel hulpmiddelen in
Een pessarium, was dat niet zo’n ding die lang geleden nog gebruikt werd als anticonceptie? Inderdaad, maar er wordt ook een ring mee bedoeld die een verzakking tegen gaat en er voor zorgt dat de blaas en baarmoeder weer op hun normale plaats komen te liggen. En laat dat nou ook in veel gevallen incontinentie tegengaan. Zo’n ring is alleen niet voor iedereen geschikt. Gekeken wordt naar het soort verzakking waar je last van hebt, de stevigheid van je bekkenbodem en je inwendige lichaamsbouw. Als de ingang van de schede erg wijd is, geeft de bekkenbodem soms te weinig steun voor een ring. Zo’n ring klinkt raar, maar je voelt hem echt niet en ook seks hebben kan zonder dat een van jullie ‘m voelt zitten. Tampons kun je ook gerust gebruiken als je nog menstrueert.

Tip: Ga altijd goed voorbereid op pad. Als je weet van welke soort incontinentie je last hebt, kun je je beter wapenen tegen eventuele oeps-momentjes. Ga je bijvoorbeeld sporten, of loop je de hele dag te niezen van de hooikoorts, neem dan een extra setje ondergoed mee wanneer je de deur uitgaat. Gewoon, voor de zekerheid. Ook handig: altijd een incontinentieverbandje in je tas. Dit is trouwens iets anders dan maandverband. Incontinentieverband heeft een groter absorberend vermogen, en werkt beter tegen eventuele ongewenste geurtjes en zorgt voor een droger gevoel. Comfortabeler dan maandverband dus!

Afbeeldingsresultaat voor etos logoHeb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Loop gewoon eens de dichtstbijzijnde Etos in voor persoonlijk advies. Die aardige dames weten namelijk een heleboel. Voor de producten hoef je overigens niet meer naar de winkel. Tegenwoordig heeft Etos namelijk een webshop waar je alles wat je nodig hebt kunt aanschaffen. Lekker makkelijk, want gewoon vanaf de bank te bestellen. Ga direct naar de webshop 

gifgif
Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN