Lieve Jan, wat vind je van wiebelborsten en flubberarmen?

-

Vrouwenfluisteraar, tv-verzinner & schrijver Jan Heemskerk (54) beantwoordt prangende Saar-vragen. 

Lieve Jan,
Wat vind je van flubberarmen en wiebelende borsten? Kunnen ze je bekoren of loop je gillend weg?

Lieve Saar,
Van de week gaf ik een lezing in Maastricht over de verschillen tussen man en vrouw, hoe we elkaar beter kunnen leren begrijpen en daar allebei ons voordeel mee kunnen doen. Op zeker moment kwam het thema ‘liegen’ aan de orde. Dat gebeurt wel vaker. En ik roep dan altijd – tot verrassing van alle mannen in de zaal – dat vrouwen veel beter kunnen liegen dan mannen.

Jij kijkt daar niet van op, maar voor het geval er nog naïeve madelieven tussen de Saar-lezeressen zitten: vrouwen kunnen beter liegen dan mannen omdat er historisch gesproken voor een liegende vrouw veel meer op het spel staat dan voor mannen die de waarheid niet spreken. Liet je je vroeger als vrouw bijvoorbeeld nemen door een passerende handelsreiziger, en je man kwam erachter, werd je met kinderen en al verstoten, en liep het niet zelden ellendig met je af. En ook vandaag de dag zijn er nog volop landen waar je als vrouw eenvoudigweg wordt terechtgesteld als je overspel pleegt. Doe je dat als man, krijg je meestal een medaille. En ook hier, in onze verlichte Westerse samenleving, is een overspelige vrouw nog altijd een slet en een promiscue man een geweldenaar. Zonder twijfel: liegen is een essentiële vaardigheid voor de vrouw die weet wat goed voor haar is.

LEES OOK Jan mag kiezen: een jong wichtje of een 50+ vrouw

Maar los van het feit dat vrouwen dus heel goed kunnen liegen en mannen zich het kunnen veroorloven belabberde leugenaars te zijn, is er rond het thema ‘waarheid’ nog iets anders opmerkelijks aan de hand. Let op: het lijkt wel of vrouwen veel meer hun best doen dan mannen om hun partner op een leugen te betrappen. Vermoedt een vrouw kwaad spel, zal ze niet rusten totdat ze de gehele Whatsapp-geschiedenis van haar vriend heeft doorgespit, zijn complete garderobe heeft gevisiteerd op zoek naar incriminerende bonnetjes, en hem wekenlang heeft geschaduwd (ook overdag) om te zien of hij geen morsige hotelletjes bezoekt met gevallen vrouwen.

Mannen lijken aanzienlijk minder nieuwsgierig. Zo ken ik mannen die zo verschrikkelijk openlijk door hun vrouw werden bedrogen dat ze wel blind (en doof, en woonachtig in het buitenland) moeten zijn geweest, om het niet in de gaten te hebben. En zelf kijk ik ook wel linker uit dan in de telefoon van Mevrouw Heemskerk op zoek te gaan naar sexting-chats met ruwgeschapen collega’s. Waarom, vraag je? Dat vroeg ik me ook af en na enig denken kwam ik tot de volgende conclusie: mannen willen het niet weten! Doen hun ogen dicht en de kop in het zand.  Want als je weet dat je partner liegt, krijg je levendige plaatjes van je vrouw met de Salsaleraar in het oudste ritme van de wereld. Als je bedrog officieel ontdekt, moet je handelen, ruzie maken, de scheiding aanvragen en haar de deur uitzetten.

Wij mannen snappen: zo lang je niks weet, is er niks aan de hand. En dus is wegkijken meestal het beste en kun je maar beter geen vragen stellen waarop je het antwoord niet wilt weten. Wat me brengt op je vraag van vandaag: ‘Wat vind je van flubberarmen en wiebelende borsten? Kunnen ze je bekoren of loop je gillend weg?’ Denk er nog eens rustig een weekje over na of je het antwoord echt wilt weten.

LEES OOK Jan drinkt een kopje thee met een 50+ vrouw

Jan Heemskerk
Jan Heemskerk
Vrouwenfluisteraar, tv-maker & schrijver Jan Heemskerk (56) is maar al te graag bereid de lezers van SAAR van nuttige adviezen te voorzien.

RECENTE ARTIKELEN