Jan blijft dat stemmetje horen: ‘Je wordt oud vader’

-

Vrouwenfluisteraar, tv-verzinner & schrijver Jan Heemskerk (54) beantwoordt prangende Saar-vragen. 

Lieve Jan,
Probeer jij ook wanhopig jong te blijven?

Lieve Saar
Eigenlijk zou ik deze vraag het liefst met een volmondig ‘ja’ willen beantwoorden!  Ja, Saar! Ik wil ook heel graag jong blijven! Voor altijd en eeuwig! Met een piemel die naar de hemel wijst in plaats van naar de horizon! En voldoende aan twee uur slaap, ook na 24 pijpjes pils! Met alle moois van de wereld nog vóór me in plaats van al geweest! Met een lichaam als een beeldhouwwerk, reflexen als een kat, energie als een kerncentrale, ambitie als Donald Trump op speed, en 75% vrije opslagruimte in de hersenpan.

LEES OOK Jan zwijgt over wiebelborsten en flubberarmen

Maar dan komt er zo’n dingetje in actie dat wij mannen ‘realiteitszin’ noemen. En dat zit ons in de weg. Dat fluistert: ‘doe nou maar normaal en neem een hobby, want op een voetbalveld, tussen die fitte pubers, heb jij helemaal niets meer te zoeken.’ Dat fluistert: ‘denk nou maar niet dat je nog een kans maakt bij dat heerlijke vrouwmens (30) waar je zogenaamd charmant en lollig tegen zit te doen, want dat is gênant en ze luistert alleen maar omdat ze je zielig vindt.’  Elke keer als we denken dat je ons nauwelijks kunt onderscheiden van onszelf, maar dan twintig jaar geleden, horen we dat stemmetje dat ons tot de orde roept: je bent oud, vader.

Er zijn natuurlijk mannen die zich niets aantrekken van hun innerlijke stem. Die kammen de grijze manen in een weelderige dos, trekken cowboylaarzen en een leren jack aan, chockertje om de rimpelnek, motorfiets uit Easy Rider onder de hangbillen, en gáán. En misschien moeten we daar wel jaloers op zijn. Die zielen kennen geen twijfel, voelen niet de gesel van de spot van de buitenwereld, leven in een heerlijk onnozele bubbel van eigenwaan en vangen misschien als oude kater toch nog weleens een suffig musje.

 Je hebt ook mannen die de stem omarmen. Alle hoop laten varen, in een tempo van anderhalve fles wodka per dag vijftig kilo aankomen en eigenlijk in perpetueel slecht humeur zitten te achten tot iets of iemand hen van het leven verlost,

Maar de meesten van ons adopteren een beetje een houding van as good as it gets. Ofwel: het best haalbare is het streven. Haal eruit wat er nog inzit, ook al wordt het nooit meer zo mooi als vroeger. Om het even beeldend te maken: ben je weleens in zo’n waterglijbaan in het Subtropisch Zwemparadijs geweest? En dat je het dan eng vond en je je armen en benen zo wijd mogelijk spreidde en hard tegen de gladde wand drukte? Zoiets is het. Dat doen de meeste mannen. Dapper tegensputteren in het volle besef dat je toch onvermijdelijk naar beneden glijdt.

 LEES OOK Jan geeft het eindelijk toe:  ‘we houden van je gek’

gifgif
Jan Heemskerk
Jan Heemskerk
Vrouwenfluisteraar, tv-maker & schrijver Jan Heemskerk (56) is maar al te graag bereid de lezers van SAAR van nuttige adviezen te voorzien.

RECENTE ARTIKELEN