Ben jij in de overgang, maar vind je het wel ontzettend fijn om regelmatig naar de sauna te gaan? Dan kunnen we ons voorstellen dat je wel graag zou willen weten of dit ook daadwerkelijk verstandig is ja of nee. Om te bepalen of het verstandig is om tijdens de overgang naar de sauna te gaan, hangt af van een aantal factoren, zoals de ernst van je overgangsklachten en hoe je lichaam reageert op warmte. Toch willen we je wel graag meenemen in de vele voordelen die het kan hebben op je lichaam, maar ook de nadelen. Daarbij is het wel goed om te vermelden dat dit voor iedereen anders is en je echt heel goed naar je eigen lichaam moet luisteren. Zo kan het zelfs zo zijn dat je er de ene keer prima tegen kunt, maar de andere keer al na een kwartier het gevoel hebt alsof je uren in de sauna hebt gezeten.
De voordelen
Stel dat je partner net na uren te hebben rondgezocht op het internet tussen de verschillende hotel aanbiedingen een wellness hotel heeft gevonden en je hiermee wil verrassen, dan is het wel prettig te weten hoe je lichaam hierop reageert. Daarom willen we het eerst hebben over de vele voordelen die de sauna heeft op ons lichaam. Het eerste voordeel is natuurlijk een stuk ontspanning. De warmte van de sauna kan helpen om stress en spanning te verminderen, wat veel voorkomende overgangsklachten zijn. Ook horen we vaak dat vrouwen die in de overgang zijn, last hebben van spierpijn. Ook dit is iets waarvoor de sauna ontzettend goed werkt. Uiteindelijk is het vooral een kwestie van proberen om te zien of het wel of niet voor je werkt. Dit kan namelijk niet alleen per vrouw verschillende zijn, maar ook per dag.
De nadelen
Naast de vele voordelen, kan het ook zijn dat je last krijgt van bepaalde symptomen die normaal ook bij de overgang horen, alleen dan net even een tikkeltje erger. Mocht je het toch willen proberen, kijk dan of er een sauna korting te vinden is online, zodat je in ieder geval niet te veel geld kwijt bent op het moment dat je besluit al na een uur naar huis te gaan. Wat we bijvoorbeeld zien, is dat vrouwen die in de overgang zijn, extra last krijgen van opvliegers en het dus veel warmer krijgen dan normaal bij een opvlieger. Ook kan het zijn dat je last krijgt van hartkloppingen, duizeligheid en zelfs uitdroging. Mocht je merken dat je lichaam anders reageert dan normaal, dan is het zaak om zo snel mogelijk de sauna uit te gaan en voldoende water te drinken.
Handige tips
Nu je de voor- en nadelen weet, rest ons niets meer dan nog wat praktische tips met je te delen. De eerste tip die we je willen meegeven, is dat je langzaam opbouwt. Tijdens de overgang gebeurt er namelijk het nodige met je lichaam, dus zal je lichaam ook weer moeten wennen aan deze warmte. Daarbij is het vooral belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert. Merk je dat je de controle verliest, stop dan direct en ga even rustig zitten. Om er zeker van te zijn dat je niets kan overkomen, is het in ieder geval slim om niet alleen te gaan. Mocht er dan iets zijn, dan is er altijd iemand in de buurt die direct actie kan ondernemen.