Is het mijn leeftijd of komt het door de drank?

-

Heeft het met haar leeftijd te maken of is het de alcohol? Wies weet het niet, maar haar geheugen laat haar steeds vaker in de steek. 

LEES OOK: Drank is goed voor de vriendschap

Al een jaar lang loop ik iedere maandagavond hard met een groep van elf mensen. Al een jaar lang vraag ik iedere maandag op een heel subtiele manier hoe iedereen heet. ‘Een beetje stom maar ik ben even haar naam kwijt, hoe heet ze ook alweer?’ vraag ik dan voorzichtig. ‘Dat is Ilse,’ zegt degene die naast me loopt. ‘Oké, denk ik, nu goed onthouden, dat meisje is blond net als de andere Ilse die je kent. Denk ook maar aan Ilse de Lange. De hele les ben ik aan het repeteren om het voor eens en altijd te onthouden.

Een week later sta ik als een stomme koe naar de blonde te kijken en weet gewoon echt niet hoe ze heet. Ik weet nog wel dat ik een ezelsbruggetje had bedacht, maar niet meer welke. Het is me zelfs al een keer overkomen dat ik me ging voorstellen aan een nieuw iemand, die niet nieuw was, maar al vier maandagen had meegetraind. Om je kapot te schamen. En beangstigend ook.

Nu heb ik nooit een tien gekregen voor mijn geheugen, maar namen en gezichten kon ik altijd wel onthouden. De laatste tijd komt het regelmatig voor dat ik een leuk verhaal zit te vertellen en opeens niet meer op een naam als Matthijs van Nieuwkerk kan komen. Als je dan ook nog moet zeggen: ‘hoe heet zijn programma ook alweer dat elke dag op tv was?,’ kun je net zo goed meteen door de grond zakken en daar blijven. Een op de vijf mensen boven de vijftig schijnt te maken te hebben met een afnemend geheugen. Vier op de vijf had ik geruststellender gevonden, maar het cijfer zegt in ieder geval dat ik niet helemaal gestoord ben. Dat het geheugen minder wordt, komt volgens de ene wetenschapper door een verminderende bloedtoevoer naar de hersenen de ander wijt het aan het afnemen van het aantal hersencellen. En ik ben bang dat het allemaal door de drank komt.

Ik wou dat er een test bestond waardoor je kon zien wat de oorzaak is van je geheugenverlies. En nu niet zeggen dat het sowieso beter is niet te veel te drinken, want dat weet ik ook wel. Ik ben na drie keer vragen de naam van de dochter van mijn overbuurvrouw vergeten. Niet dat ik haar nu heel veel zie, maar onhandig is het wel. Als ik nu op papier kreeg dat dat honderd procent door de alcohol komt, ga ik echt minderen. Zou de buurvrouw ook leuk vinden. Maar, als het alleen, of voor tachtig procent aan de leeftijd ligt dan drink ik liever door.

Op internet kan ik er niet veel over vinden. Wel dat alcohol blijvend geheugenverlies kan veroorzaken, maar nergens staat om hoeveel glazen het precies gaat. Bij twaalf glazen in de week (wat ik gemiddeld drink) of pas bij twee flessen whisky per dag? Ik wil weten hoe het zit en ook of je aan het soort vergeetachtigheid kan zien of het aan de drank of de leeftijd ligt. Ik vergeet bijvoorbeeld nooit mijn sleutels, laat ook nergens wat liggen, ik loop weleens ergens naartoe om vervolgens te vergeten wat ik er ook alweer deed, maar mijn geheugen laat mij eigenlijk alleen echt in de steek als het om namen gaat. Is het een lichte vorm van Korsakov of word ik gewoon bejaard. Anyone?

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Wies Verbeek
Wies Verbeek
Ik woon samen in Amsterdam met de allerleukste Rotterdammer: Paul. Kinderen hebben we niet, wel kat Teddy waar ik verliefd op ben. Ik ben in de vijftig maar ik denk telkens dat ik 31 ben. Van de achterkant zou ik ook zomaar voor een dertiger kunnen doorgaan. Van voren lukt dat niet. Zo zonde die rimpels, want verder is een vijftiger zijn eigenlijk best leuk. Ik ga uit met vriendinnen, geef etentjes bij mij thuis, hang graag rond in de Zara en ik sport veel. Maar van alle dingen die ik doe, vind ik borrelen verreweg de leukste bezigheid die er bestaat.

RECENTE ARTIKELEN