Irene krabt zich nog een keer achter haar oren. Jeuk is zo irritant!

-

Behoorlijk gênant als je door een collega ‘betrapt’ wordt terwijl je met het pootje van je bril in je oor zit te peuren. Maar voor Irene (51) was er geen houden aan. Die jeuk in haar oren maakte haar best een beetje gek. 

Die blik van walging en afkeuring toen de directiesecretaresse mijn kamer in kwam lopen met een stapel dossiers. Net terwijl ik me op dat moment even helemaal overgaf aan het jeuken in mijn oor. Met het pootje van mijn bril dus. Toen ik haar ogen op mij gericht zag, besefte ik maar al te goed dat ik er in deze houding niet op mijn best uitzag. Met mijn gezicht zo ontspannen mogelijk, alsof ik zojuist echt helemaal niks goors had zitten doen, keek ik haar aan en zei: “Dankjewel Christine, leg die dossiers daar maar neer.” Ze had haar hielen nog niet gelicht en daar zat ik weer: in opperste concentratie met het brillenpootje in mijn oor te jeuken.

Thuis ging ik natuurlijk gewoon met wattenstaafjes aan de slag om de jeuk te lijf te gaan. Maar tijdens vergaderingen op het werk zat ik soms heel onopvallend met mijn hoofd schuin terwijl ik de achterkant van mijn balpen even in mijn gehoorgang liet glijden. Ik wil niet weten wie van mijn collega’s nog meer iets heeft opgemerkt. Mijn puberkinderen hadden mijn rare gedrag maar al te goed door. “Mam, heb je lepra ofzo?” Of: “Je lijkt wel een hond, zoals jij zit te jeuken!” Ze hadden gelijk. Ik was gewoon bezeten van de jeuk. En wat ik ook jeukte, het werd alleen maar erger.

Tijd voor andere maatregelen. Een simpel bezoekje aan de huisarts kwam niet in me op. Wat moest die man met een verhaal over jeukende oren? Daarom liep ik naar de keuken, trok een kastje open en haalde er slaolie uit. Maar net toen ik weer in een gênante positie stond, met een pipetje aan mijn oor en een fles slaolie in de aanslag, kwam mijn man binnen en vroeg wat ik in hemelsnaam aan het doen was.

Peter is wel het type dat zich graag laat zien aan de huisarts. Als hij een rare bult, vlek of kramp heeft, dan zit hij een dag later bij de dokter om opheldering te vragen. Ik ben juist het tegenovergestelde. Gaat wel over, denk ik dan. En slaolie in mijn oor, leek me wel het proberen waard.

“Irene, je oor is helemaal rood en schilferig van het peuteren”, zei Peter nadat hij er met de zaklamp van zijn iPhone in had geschenen. Dankzij Peters interventie zat ik de volgende ochtend toch gedwee in de huisartspraktijk te wachten op mijn beurt. Daarna volgde een preek van de dokter: “Steek nooit, maar dan ook nóóit meer iets in je gehoorgang. Geen wattenstokje, geen vinger, helemaal niks.” De dunne huid van mijn gehoorgang was door al dat gekrab beschadigd, maar ik had ook mijn trommelvlies kunnen beschadigen of een chronische gehoorgangontsteking op kunnen lopen. Afblijven, was zijn remedie, want de huid herstelt zich wel, alleen gaat het tijdens het herstel nog harder jeuken. Hij vertelde wel dat er tegenwoordig ook oorsprays zijn die jeuk in je oor kunnen verminderen. Neusspray, oké, maar oorspray? Ja, bestaat gewoon en is verkrijgbaar bij de drogist.

Sindsdien zul je mij nooit meer met een wattenstaafje, laat staan een brillenpootje, in mijn oor aantreffen. Wist ik veel dat je zo je oorsmeer alleen maar aanstampt en steeds verder je oor in duwt en je gehooringang van binnen schraal maakt. De deur van de huisarts zal ik nooit plat lopen. Maar als je een Vincent van Gogh dreigt te worden en het aanlokkelijk lijkt om je oor er af te snijden, dan zeg ik: krab je nog maar eens goed achter de oren en doe er iets aan.

Zo’n 25% van de mensen heeft last van jeuk in hun oor en krabt met de meest gekke voorwerpen (bron: Nationaal Ooronderzoek A.Vogel). Maar je hoeft hier niet mee door te lopen, producten zoals A.Vogel Oorspray Jeuk* kunnen helpen. Het helpt ter voorkoming van een zwemmersoor en is makkelijk te gebruiken. A.Vogel Oorspray Jeuk bevat een combinatie van kokosolie en zonnebloemolie met goudsbloemextract wat een verzachtend effect heeft. Wil je nou nog meer weten en/of tips? Neem eens een kijkje op avogel.nl.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met A.Vogel Oorspray, maar de inhoud is 100% van ons. Lees hier meer over in ons advertentiebeleid

* Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. KOAG/KAG nummer 11-0618-0795.

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN