Ineke gaf haar baan op voor het boeddhisme

-

Op haar 48e nam Ineke Smits het besluit om haar leven om te gooien en al haar tijd te gaan wijden aan een Tibetaans boeddhistische community. Ze gaf haar baan op en werd fulltime vrijwilliger op het Nyingma Centrum in Amsterdam.

Rond mijn vijftigste realiseerde ik me dat mijn tijd van leven kort en kostbaar is. Ik besloot mijn energie aan datgene te geven waar ik mijn leven echt voor wilde inzetten. Niet alleen in weekenden of af en toe, maar elke dag. Ik volgende al een aantal jaren lessen op het Tibetaans boeddhistisch centrum en was er actief in verschillende projecten en merkte dat deze manier van leven het beste in mij naar buiten bracht. Dat ik daarmee meer kon bijdragen aan de wereld om me heen dan ik tot dan toe ervaren had.

Het Nyingma Centrum is deel van een wereldwijde organisatie die verbonden is aan de Tibetaanse leraar Tarthang Tulku. Hij is een van de eerste Tibetaans boeddhistische leraren die naar het Westen kwamen en heeft zich ten doel gesteld om het boeddhistische onderricht toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. Hij heeft eigentijdse en meer traditionele ingangen gegeven om met meer wijsheid en compassie om te gaan met jezelf, anderen en de wereld om je heen.

Een paar belangrijke ingangen die hij aanbiedt zijn Kum Nye Tibetaanse Yoga en Skillful Means. Kum Nye is een uitgebreid systeem uit de Tibetaans medische traditie dat een verrassend eenvoudige ingang geeft om via langzame bewegingen heel snel in een diepe ontspanning te komen. Skillful Means is een methode waarbij we onze activiteiten en ervaringen in het dagelijks leven gebruiken om onszelf tot bloei te brengen. Je zou het mindfulness in actie kunnen noemen, maar als je het integreert in je leven en werk kan het een totale transformatie teweegbrengen omdat je heel anders leert omgaan met moeilijkheden en uitdagingen. Je leert zorgen voor jezelf en anderen, je werk en je omgeving.

Inmiddels geef ik verschillende lessen in het centrum en ook aan organisaties, zit in het bestuur, help mee aan het onderhoud van het huis, begeleid vrijwilligers en hou me bezig met de publiciteit. Elke dag geeft een enorme voldoening. We hebben een groep van ongeveer 60 vrijwilligers die actief zijn in en om het centrum. Sommige dagelijks, anderen 1 dag of dagdeel per week, of op afroep. We werken met jonge mensen en vooral ook met 50+ ers. We starten elke dag met een positieve intentie voor die dag en sluiten af met waardering.

In januari start het Nyingma Centrum met een vernieuwend project waarmee de community kan worden versterkt en nieuwe vrijwilligers de gelegenheid krijgen om zich bij Nyingma Centrum Nederland te ontwikkelen. Het Lotus Team Project. Het is een team project dat uitermate geschikt is voor 50+ ers.  Je kunt je vaardigheden inzetten, samen met anderen, en ook tegelijk nieuwe dingen leren. In een hele goede sfeer. Het team gaat gedurende 9 maanden twee dagen per week op het centrum aan de slag. Vooral als winkelier en – voor degenen die overweg kunnen met een naaimachine of dat willen leren – in ons Lotus Design naaiteam. Er is goede begeleiding en je bent welkom om inspirerende lessen bij te wonen.

Voor meer informatie over lessen, vrijwilligerswerk of Lotus Team Project, neem dan contact op via info@nyingma.nl

 

 

 

 

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN