“In Metronom zie je hoe het is om onder communistisch bewind te leven”

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen. Deze week: Metronom. 

METRONOM

Metronom is een liefdevolle coming-of-age film met een prille romance onder zware politieke spanning in Roemenië onder het bewind van de dictator Ceaușescu.

Het is 1972. In Boekarest houdt het strenge regime van dictator Ceaușescu de samenleving, met in het bijzonder de bewegingsvrijheid van de jeugd, in zijn greep. Hun vrijheid staat zwaar onder druk. We zien de jonge studente Ana, die tot haar ontsteltenis van haar vriend Sorin hoort dat hij al de volgende dag met zijn familie het land verlaat. In Roemenië van dictator Ceaușescu is zo’n kans maar weinigen gegund. Zijn vertrek luidt het abrupte einde van hun relatie in.

Omdat de examens net achter de rug zijn, is er diezelfde avond een feestje bij een jongen waarvan de ouders niet thuis zijn. Ana mag daarom van haar moeder niet naar dat feestje, maar omdat dit voor Ana nog de enige kans is om Sorin nog één keer te zien, ontsnapt ze en gaat ze stiekem toch. Daar zijn de feestgangers al volop aan het dansen en kletsen. Onder elkaar voelen ze een vrijheid die ze buiten de muren van de flat niet hebben. Ze luisteren zij stiekem naar het radioprogramma Metronom van de radiomaker Cornel Chiriac, die na een vlucht uit Roemenië op Radio Free Europe te horen is. De studenten besluiten een brief naar hem te schrijven. Daarin prijzen zij zijn radioshow en vertellen ze hoe zij zich voelen in hun land. Ze hopen dat Sorin deze verboden brief gaat bezorgen als hij het land uit is. Maar dan is er opeens een inval van de geheime staatspolitie Securitate en dat heeft verstrekkende gevolgen.

Ik vind Metronom een fascinerende film, omdat het zo’n goed beeld geeft van wat het betekent om in een land te wonen, waar een totalitair communistisch bewind aan de macht is en waar je bijna niemand durft te vertrouwen. Zelfs je eigen familie niet. Het politieke en persoonlijke leven is in deze film prachtig verweven. Een aanrader!

Aantal sterren: ★★★★

gifgif
Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN