“In La Syndicaliste vraag je je steeds af: wie liegt, wie bedriegt en waar ligt de waarheid?”

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen. Deze week: La Syndicaliste

La Syndicaliste

La Syndicaliste (de vakbondsvrouw) is een film gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Als vakbondsvrouw Maureen Kearney (Isabelle Huppert) als klokkenluider een staatsgeheim onthult, brengt ze de Franse nucleaire industrie aan het wankelen. Moedig en eenzaam gaat ze de strijd aan tegen de CEO van de kernenergie multinational Areva. Deze zeer agressieve baas heeft in het geheim een onrechtmatig contracten getekend met Chinese bedrijven. Als gevolg daarvan lopen 50.000 werknemers van de kerncentrale het risico te worden weggesaneerd. Als vakbondsvrouw van Areva en klokkenluider wordt Maureen Kearney meerdere malen anoniem gebeld en bedreigd en uiteindelijk wordt zij in haar eigen huis verkracht, gegeseld en mishandeld. Nadat aangifte is gedaan bij de politie, begint een ingewikkeld proces van achterhalen wat er precies gebeurd is. In de loop van dat proces belandt Maureen steeds meer in de rol van dader, in plaats van slachtoffer.

Ik vind deze film heel intrigerend. Niet alleen omdat deze ellende echt gebeurd is, maar vooral omdat je gedurende de hele film denkt: wie liegt, wie bedriegt en waar ligt de waarheid? Actrice Isabella Huppert (inmiddels al weer 70!) heeft zich enorm verdiept in het personage Maureen Kearney, ook qua uiterlijk. Blond half lang haar in een Franse knot, opvallend grote brillen en veel kleurige kleding en sieraden. In mijn vooroordeel lijkt ze in niets op wat ik mij voorstel bij een doortastende vakbondsvrouw. Als je denkt: nou, zo’n film over nucleaire oorlogsvoering, daar heb ik geen zin, dan garandeer ik je dat het accent daar niet op ligt. Deze film gaat over de geloofwaardigheid van een vrouw die onder vuur ligt en desondanks blijft strijden voor haar gelijk en waardigheid.

Aantal sterren: ★★★ en een halve

gifgif
Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN