In de kou fietsen, goed idee?

-

Ga je graag in de winter een fietstocht maken op je (elektrische) fiets? In de winter valt er veel neerslag en kunnen de temperaturen aardig dalen. De één maakt hier haar borst niet voor nat en zegt dat het een kwestie is van je goed aankleden. De ander laat zich buiten niet zien als er wat regen valt of sneeuw ligt.

Is het een goed idee om de kou in te gaan fietsen of kun je beter binnen blijven bij de verwarming? Je leest het in deze blog.

Gevoelstemperatuur belangrijker dan buitentemperatuur

Of fietsen in de kou goed voor je is, hangt af van de temperatuur buiten. Het is goed te weten dat de wind de grootste invloed heeft op de temperatuur van het menselijk lichaam. Als het buiten koud is en je wilt weten of het aangenaam fietsweer is, kijk dan naar de gevoelstemperatuur. Hierbij wordt er ook gekeken naar de windkracht. Bij een gevoelstemperatuur van -15 graden kun je al binnen een uur het zogenoemde kouletsel oplopen, zoals afsterving van je vingers, tenen, oren en neus.

Voordeel voor vrouwen

Je lichaam doet er tijdens het maken van je fietstocht alleen aan om de temperatuur op een constant hoog niveau te behouden van minimaal 36 graden. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die goed getraind zijn minder goed zijn in het op niveau houden van hun kerntemperatuur. Minder getrainde mensen kunnen dit beter.

Fietsers die een leeftijd hebben van 60+ hebben het daarnaast ook lastiger om de temperatuur van het lichaam hoog te houden. Wij vrouwen hebben dan weer een voordeel aangezien het vetpercentage hoger ligt dan bij mannen. Bij mannen ligt het gemiddelde tussen de 18 en 25%. Bij vrouwen is dit percentage tussen de 25 en 31%. Met een hoger percentage houd je jouw temperatuur beter op peil.

Voordelen van fietsen in de kou

Fietsen in de kou kent een aantal voordelen. De belangrijkste staan hieronder op een rij.

Weerstand opbouwen

Voldoende bewegen is goed voor het opbouwen van je weerstand. Als je beweegt, is je lichaam beter in staat om afvalstoffen te verwerken. Daarnaast wordt ook je longfunctie beter. Buiten kilometers afleggen op je fiets heeft als grote voordeel dat je ook vitamine D aanmaakt: een extra booster voor je gezondheid.

Lees hier meer over de gezondheidsvoordelen van fietsen.

Mooie, winterse omgeving

De natuur is gedurende wintermaanden erg mooi. Koeien die razen in een weiland met mist of een dunne laag ijs in de sloot waar het zonlicht mooi op schijnt. Wil je Nederland ontdekken in de winter? Lees hier de mooiste fietsroutes gedurende de wintermaanden.

Meer verbranden met de kou

Om je lichaam op een goede lichaamstemperatuur te houden, moet je motor harder werken. Daarnaast wordt het rubber van je fietsbanden stugger, waardoor je lichte tegenwerking voelt. Harder trappen is noodzakelijk. Deze 2 redenen laten zien waarom je meer calorieën verbrand in de winter dan gedurende de zomer.

Nadelen van fietsen in de kou

Je lichaam geeft in de kou grotere prioriteit aan het op peil houden van je vitale organen, zoals je hersenen en je hart. Er gaat hierdoor meer bloed naar deze organen, maar minder bloed naar je spieren. Ook wordt het moeilijker om koolhydraten om te zetten in energie. Je zult merken dat je minder goed zult presteren.

Kou vermijden?

Het antwoord is nee. Fietsen in de buitenlucht – ook gedurende de wintermaanden – kent vele voordelen. Wel is het belangrijk dat je gezond verstand gebruikt. Zorg voor goede verlichting, goede kleding en pas je afstand aan als dat nodig is.

gifgif

RECENTE ARTIKELEN