Ik wil graag tachtig worden, maar niet in een scootmobiel

Wies wil oergezond oud worden en tot haar laatste snik kunnen dansen. Daarom leest ze elk boek dat haar eeuwige jeugd belooft. En dan is er ook nog een dingetje met bio-identieke hormonen.

Ik weet niet wat het is maar ik ben geobsedeerd door boeken en artikelen die gaan over gezond en jeugdig oud worden. Ik heb de meest bizarre titels in huis: Oud worden in de praktijk, Check je houdbaarheid, Eeuwige jeugd en ga zo maar door. Het klinkt een beetje zielig, alsof ik niet wil accepteren dat we allemaal ouder worden, maar dat is het niet. Ik heb gewoon geen zin met allerlei gebreken door het leven te gaan.

Het gaat er mij ook niet om honderd te worden, tachtig vind ik allang mooi. Ik denk zelfs dat ik veel eerder het loodje leg en daar maak ik me niet druk om. Nee, het gaat echt om zo lang mogelijk fit blijven. Ik moet er niet aan denken over een jaar of tien al af te takelen. Ik vind het echt helemaal niks al die ouderdomskwalen. Niet meer kunnen wandelen omdat je last van je vaten hebt, de deur niet uit kunnen omdat je aan het zuurstof zit, op zestigjarige leeftijd een scootmobiel. Dat wil toch geen hond? Aan veel ellende kunnen we niks doen, het is gewoon pech. De een wordt nu eenmaal rottiger oud dan de ander. Maar door alles wat ik gelezen heb, denk ik dat we zelf ook veel kunnen doen om fit te blijven.

Niet dat ik het goed doe, want ik heb al heel wat jaren van mijn leven afgehaald door tot mijn veertigste te roken en ik drink en stress nog steeds te veel. Maar die slechte dingen praat ik dan weer goed met gezond eten en bewegen. En ik hou me vast aan de tips die in die oud-worden-jong-blijven-boeken staan. Ik slik allerlei voedingssupplementen, doe yoga-oefeningen, douche ’s ochtends koud na en loop zo vaak mogelijk van mijn bureau weg omdat zitten het nieuwe roken is.

Nu ben ik weer in de ban van bio-identieke hormonen. Het zijn hormonen die identiek zijn aan je natuurlijke hormonen. Ze moeten helpen tegen overgangsklachten – Oprah Winfrey was er laaiend over – maar nog interessanter: het kan ook de uiterlijke veroudering vertragen. De overgang zorgt er immers ook voor dat je sneller verschrompeld.  Hoe interessant klinkt dat! De anti aging arts die die bio-identieke hormonen voorschrijft kost een boel geld en een bezoek wordt niet verzekerd. Dat is de reden waarom ik er niet naartoe ga, maar als ik een dikke zak met geld had, was ik er allang geweest.

Maar het allerbeste medicijn tegen mijn angst voor aftakeling is een telefoontje aan mijn moeder van 85.  Zij mankeert van alles, kan bijna niet meer lopen, hoort slecht, heeft een kapotte rug, een gevoelige maag, maar leuk dat ze het heeft! Die kwalen vindt zij de normaalste zaak van de wereld. Denk maar niet dat ze ooit iets heeft gedaan om ze te voorkomen. Elke keer als ze iets niet kan weet ze er weer een mouw aan te passen. Haar vriendinnen brengen haar overal naartoe, aan uitjes geen gebrek en eenmaal in haar stoel voelt ze zich weer twintig. Ze geniet volop van het leven. Als ik toch op die manier oud mag worden. Ik zou er een moord voor doen.

Lees ook: Stond daar dan een boom? Irma wordt een tikkie dement

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Wies Verbeek
Wies Verbeek
Ik woon samen in Amsterdam met de allerleukste Rotterdammer: Paul. Kinderen hebben we niet, wel kat Teddy waar ik verliefd op ben. Ik ben in de vijftig maar ik denk telkens dat ik 31 ben. Van de achterkant zou ik ook zomaar voor een dertiger kunnen doorgaan. Van voren lukt dat niet. Zo zonde die rimpels, want verder is een vijftiger zijn eigenlijk best leuk. Ik ga uit met vriendinnen, geef etentjes bij mij thuis, hang graag rond in de Zara en ik sport veel. Maar van alle dingen die ik doe, vind ik borrelen verreweg de leukste bezigheid die er bestaat.