Ik wil een elektrische fiets! Maar welke dan?

-

Droom jij ook weleens stiekem van een elektrische fiets? Steeds meer mensen gaan overstag! Niet zo gek ook, want je kunt er veel grote afstanden mee afleggen zonder je helemaal kapot te fietsen, je kunt ‘em overal kwijt en hij is ook nog eens veel beter voor het milieu (en ja ook je lijf, als je ‘em echt voor langere afstanden gebruikt!) dan de auto.

Het kopen van een elektrische fiets is natuurlijk wel een hele uitgave. De goedkoopste elektrische fiets kost al gauw bijna € 1000 terwijl de duurste modellen € 4000 of meer kosten. Daarom moet je vooraf goed onderzoek doen voordat je besluit om een elektrische fiets te kopen. Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag; Waar wil ik de elektrische fiets voor gebruiken? En welk type elektrische fiets past hierbij?

Kies de goede fiets voor je reisafstand

Foto Model Afstand Type Prijs
woon werk fiets Pegasus Salerno 7 NL 2021 Tot 5 km Stadsfiets
woon werk fiets Kalkhoff Image 5B Belt BLX 2021 5-20 km Elektrische fiets
beste woon werk speed pedelec Stromer ST1 Sport 2021 10-40 km Speed pedelec
woon werkverkeer fiets Stromer ST2 Limited Edition 10-40 km Speed pedelec
Cube Compact Hybrid Sport 2021 OV Vouwfiets

Waarom een elektrische fiets kopen?

De allerbelangrijkste vraag is misschien wel; waarom wil je een elektrische fiets kopen? Want afhankelijk van het antwoord op deze vraag kan je beslissen wat voor soort elektrische fiets je wil. En zijn er heel misschien andere oplossingen dan een elektrische fiets? In sommige gevallen is het namelijk slimmer om een goede fiets met versnellingen, zoals een sportfiets, te kopen.

Sportfiets of elektrische fiets

elektrische fiets kopen of sportfiets
Damesuitvoering van de Koga Colmaro Sport. Met racefietsen bereik je ook zonder training al hogere snelheden dan met een gewone fiets. Bron: Fietsvoordeelshop

Een sportfiets is goedkoper dan een elektrische fiets. Een goede sportfiets is bij iemand die een goede conditie heeft ook niet veel langzamer dan een elektrische fiets. Dus als je je fiets alleen wilt gebruiken om je snel te verplaatsen over vlak terrein, dan is een sportfiets misschien niet eens zo’n gekke keus. Als je de fiets alleen wilt gebruiken om van en naar je werk te gaan zou je voor korte afstanden dus kunnen overwegen om een sportfiets te kopen. Hier meer tips over sportfietsen. Ook een hybride fiets, een kruising tussen een sportfiets en een stadsfiets, kan interessant zijn.

Maar in de meeste gevallen is een elektrische fiets toch handiger dan een sportfiets. Al is het maar, omdat je een elektrische fiets voor veel meer dingen kan gebruiken dan dat met een sportfiets kan.

Wil je je fiets ook gebruiken om boodschappen te doen, voor fietsvakanties en voor de ontspannen fietstochtjes door natuur met anderen? Dan ligt een elektrische fiets meer voor de hand dan een sportfiets. Ook biedt een elektrische fiets trapondersteuning die erg van pas komt bij tegenwind of bij hellingen. Zelfs met versnellingen biedt dit een duidelijk voordeel. En alle elektrische fietsen hebben natuurlijk versnellingen.

Meeste fietsgebruikers blij met de overstap op een elektrische fiets

De meeste fietsers zijn erg tevreden met de overstap op een elektrische fiets. De elektrische fiets geeft je als fietser als het ware superkrachten, waardoor je veel meer en veel harder kan fietsen dan eerst. Een elektrische fiets bevat namelijk een motor van 250 watt. Het menselijk lichaam kan op langere duur ongeveer 100 watt aan energie leveren. Dat betekent dat je met een elektrische fiets ongeveer drie keer zo sterk wordt. Daarom hoef je je niet al te veel zorgen te maken of je elektrische fiets je zal bevallen. In de meeste gevallen is het antwoord hierop duidelijk ja. Meer informatie over wat een elektrische fiets precies is, vind je hier.

Wat is het belangrijkste aan een elektrische fiets?

Een elektrische fiets is eerst en vooral natuurlijk een fiets. Dat is iets dat veel mensen nog wel eens willen vergeten, als we letten op motoren, accu’s en andere dingen die in de mode zijn bij elektrische fietsen. Een elektrische fiets is niet meer dan een fiets met een hulpmotor. Dus ook al zijn de motor en de accu geweldig goed, als de fiets van slechte kwaliteit is, heb je daar nog weinig plezier van.

Dus let eerst en vooral op de kwaliteit van de fiets  zelf. Rijdt je fiets voldoende soepel en comfortabel? Is de bouwkwaliteit van de fiets goed? Ligt de fiets stabiel op de weg en is deze uitgebalanceerd? Zijn onderdelen als de remmen en de framemaat in orde?

elektrische fiets kopen waar op letten
De Gazelle Bloom elektrische fiets kopen verschaft je een comfortabele transportfiets. En een echt werkpaard.

Ook de vorm van een frame is belangrijk. Zo zijn er fietsen met een sportieve houding en een meer ontspannen houding. In het buitenland is de meer sportieve houding populairder, terwijl in Nederland fietsen meestal een houding hebben waarbij je recht op zit. Deze houding gaat weliswaar niet zo efficiënt om met jouw lichaamskracht, maar het grote voordeel is wel dat je ontspannen aankomt op je bestemming. De Gazelle Bloom is een mooi voorbeeld van een comfortabele transportfiets.

Buitenlandse merken, behalve Kalkhoff, verkopen bijna alleen sportieve modellen. Wil je een fiets voor vervoer in de stad of voor ontspanning gebruiken? Kies dan voor een stadsfiets, een tourfiets, een moederfiets of een vrachtfiets. Heb je meer sportieve plannen met je fiets? Kies dan voor een sportief model of een hybride fiets.

De motoren en de plaatsing van de motor

De motor die een elektrische fiets aandrijft, kun je bij de elektrische fietsen van nu op drie verschillende plaatsen vinden. Je hebt voorwielmotoren, middenmotoren en achterwielmotoren.

Voorwielmotor

Voorwielmotoren zijn goedkoop en vind je daarom vaak in de goedkopere elektrische fietsen. Het voordeel van voorwielmotoren is dat ze over het algemeen makkelijk te plaatsen en te onderhouden zijn. Ook  vormen ze qua gewicht een goede balans met een accu op de bagagedrager. De nadelen zijn alleen groter. Dit is de reden dat ze op duurdere fietsen meestal niet voorkomen.

Nadelen van de voorwielmotor zijn onder andere dat het voorwiel zwaarder stuurt en de grip op de weg veel zwakker is omdat het gewicht nauwelijks op het voorwiel rust. Ook kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan als het voorwiel helemaal losraakt van de grond.

Achterwielmotor

Een motor in het achterwiel zie je dan wel weer terug bij sommige duurdere elektrische fietsen. Vooral bij elektrische mountainbikes, speedpedelecs met krachtige motor en andere sportievere fietsen. Het grote voordeel van een  achterwielmotor is dat de aandrijving direct op het wiel staat, waardoor er geen verliezen zijn. Ook bevindt het meeste gewicht zich op het achterwiel, waardoor de achterwielaandrijving behoorlijk efficiënt is en het achterwiel niet snel slipt.

Nadeel van de achterwielmotor is dat de kettingkast noodgedwongen open is. Daarnaast is een nadeel de gewichtsverdeling. Dit omdat een achterwielmotor het zwaartepunt van de fiets nog verder naar achteren verplaatst. Ook is door de fysieke plaatsing van een achterwielmotor op het achterwiel, het niet meer mogelijk om een naafversnelling te plaatsen. Dus ben je genoodzaakt om de van racefietsen bekende derailleurversnelling te gebruiken. Nadeel van deze versnelling is natuurlijk de onbeschermde fietsketting, waar vaak allerlei  rommel in gaat zitten.

Daarom zie je de achterwielmotor niet in heel veel fietsen en eigenlijk vooral in sport en sportieve modellen. Wil je een gesloten kettingkast? Dan ben je eigenlijk noodzaakt om voor een voorwielmotor of een middenmotor te kiezen. Een andere oplossing is natuurlijk in plaats van voor de fietsketting voor een riemaandrijving (belt) te kiezen. Deze riemaandrijving is onderhoudsvrij en gaat ook veel langer mee dan een fietsketting. Daarom zien we ook steeds meer fietsen met een bandaandrijving. Het is mogelijk om de riemaandrijving te combineren met een achterwielmotor.

Middenmotor

De in duurdere fietsen het meest voorkomende motor, is de middenmoter. De middenmotor zit op de plaats van de trapas. Het grote voordeel van de middenmotor is dat het gewicht nu beter verdeeld is en dat tegelijkertijd de grip op de weg evengoed is als de grip van de achtermotor. Dit komt doordat de middenmotor via de fietsketting is verbonden met het achterwiel. Ook kan de middenmoter direct je trapbeweging waarnemen. De sensor van de middenmotor is een stuk minder storingsgevoelig dan de sensor van de voorwielmotor of de achterwielmotor.

Kortom, in veel opzichten heeft de middenmoter wel de voordelen, maar niet de nadelen van de achterwielmotor. Daarom is de middenmotor ook de populairste motor en zien we dat met de prijsdalingen van de middenmotor ook steeds meer goedkope fietsen met een middenmotor worden uitgerust.

De accu; is groter altijd beter?

Maar weinig dingen zijn zo vervelend als  je op een elektrische fiets zit en je met de motor in wil schakelen vanwege een straffe tegenwind, zware helling of gewoon omdat je er helemaal doorheen zit, en de accu blijkt leeg te zijn. Hoe groter je accu is, hoe minder deze situatie natuurlijk voorkomt. Daarom is een grote race aan de gang tussen de diverse fabrikanten om fietsen met een zo groot mogelijke accu te verkopen. De minimumwaarde voor de accu is rond de 300 Wh, maar 500 Wh of groter is tegenwoordig steeds meer gebruikelijk. Op dit moment zijn er eigenlijk nog maar twee types accu die worden verkocht voor elektrische fietsen. Dat zijn de met uitsterven bedreigde nikkelmetaal hydride accu en de lithiumionaccu.

De lithiumionaccu is veel beter dan de nikkelmetaal hydride accu bijna alle opzichten. Zo zijn ze lichter, compacter, beter bestand tegen extreme temperaturen en gaan ze langer mee. Dat is de reden is dat bijna alle fietsen nu een lithiumionaccu hebben. Er bestaat een nog beter type accu dan de lithiumion accu. Weliswaar is de LiFePO4 accu iets duurder, maar dit type accu gaat drie keer zo lang mee als een lithiumion accu én is ook veel beter bestand tegen extreme temperaturen. Merkwaardig genoeg plaatsen fabrikanten van elektrische fietsen bijna alleen maar lithiumion accu’s. Eigenlijk hebben lithiumion accu’s maar twee voordelen boven LiFePO4. Ze laden iets sneller en ze zijn iets compacter. Maar dat weegt niet op tegen de korte levensduur en de grote gevoeligheid voor temperaturen. Het is helaas nog steeds moeilijk om een fiets te vinden met een LiFePO4 accu. Kan je er één vinden? Kies dan voor deze accu.

Elektrische fiets of speed pedelec?

elektrische fiets kopen of speed pedelec
De Gazelle Ultimate Speed, een mooi voorbeeld van een tijdloze speed pedelec voor dames.

Elektrisch fietsen mag je berijden zonder extra vergunning of rijbewijs. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. De meest bekende regel is dat de motor van elektrische fietsen zo is afgesteld, dat deze boven de 25 kilometer per uur zichzelf uitschakelt. Ook mag de motor van een elektrische fiets niet meer dan 250 watt vermogen hebben. Zit je elektrische fiets naar boven? Dan is het wettelijk gezien een bromfiets. Dus moet je een helm dragen.

Deze categorie elektrische fiets heet speed pedelec. De maximaal toegestane snelheid voor deze “bromfietsen” is iets meer dan 45 km/h. Speed pedelecs zijn veel duurder dan elektrische fietsen. Zo moet je al gauw denken aan 2500 euro tot 10.000 euro. Het grote voordeel van de speed pedelec is natuurlijk een veel hogere snelheid.

Met een speed pedelec ben je als je op een rechte weg zonder  kruisingen op de maximale snelheid rijdt, in de helft van de tijd op je bestemming. Dit verklaart waarom de speed pedelec populair is bij mensen die dagelijks heen en weer pedellen tussen woonplaats en werkgemeente. De speed pedelec is door zijn hoge snelheid minder geschikt voor pleziertochtjes, maar wel erg geschikt voor langere afstanden. Dus rijd je vaak met je auto over een langere afstand naar je werk, of naar de stad? Dan is de  speed pedelec, bijvoorbeeld de Gazelle Ultimate Speed,  zeker een interessante keus.

Wat is beter, een fiets online kopen of bij de fietsenhandelaar?

Om met de deur in huis te vallen: het is bijna altijd beter om een fiets bij een goede fietsspeciaalzaak te kopen óf bij een online fietsenhandel die ook vestigingen heeft waar je terecht kan met je fiets. Zeker met een complex product als een elektrische fiets, die specialistisch onderhoud nodig heeft, is het beter om niet met de eerste de beste online dozenschuiver in zee te gaan. Aanbevolen wordt om echt gebruik maken van de diensten van een gespecialiseerd rijwielbedrijf. Fietsvoordeelshop.nl is zo een bedrijf. De Fietsvoordeelshop verkoopt fietsen online, maar ook in de eigen winkels. Woon je niet in de buurt van een winkel van Fietsvoordeelshop? Geen probleem! De bezorgdienst van de Fietsvoordeelshop komt dan je fiets ophalen en weer afleveren.

Tweedehands elektrische fiets kopen, waar op letten?

Nu de elektrische fiets steeds meer ingeburgerd raakt, worden er ook steeds meer tweedehands elektrische fietsen aangeboden. Het meeste slijtagegevoelige onderdeel van de elektrische fiets is de accu. De lithiumion accu is al behoorlijk slijtagegevoelig, maar dat is nog niets vergeleken met de eerdere nikkelmetaalhydride accu’s, of nikkelcadmium accu’s, Deze komen vaak in de oudere fietsen voor.

Vraag de eigenaar of de accu heel veel, of juist heel weinig gebruikt is. In beide gevallen is de accu waarschijnlijk versleten. Ook de kilometerstand geeft nuttige info over de conditie van de accu en de fiets. Test ook de remmen. Komt de fiets goed tot stilstand? Werken de versnellingen allemaal nog goed? Zit de ketting nog steeds strak? En hebben de banden nog steeds een profiel en hebben ze geen scheurtjes? Check ook de wielen, of deze geen slagen hebben en of de spaken nog op spanning staan.

Als je een fiets van een particulier koopt, is de kans aanwezig dat het om een gestolen fiets gaat. Koop de fiets daarom altijd bij de verkoper thuis. Check altijd of het framenummer niet is weggevijld en of het framenummer niet als gestolen staat geregistreerd. Noteer naam en adres van de particulier en het framenummer. Vraag ook om legitimatie zoals bijvoorbeeld een paspoort of rijbewijs. Een betrouwbare fietsenhandelaar zoekt deze dingen zelf uit. Wil je echt zeker zijn? Koop dan je tweedehands fiets bij een erkende fietsenhandel.

gifgif

RECENTE ARTIKELEN