“Ik vond het boek al prachtig, maar de film ‘Het Smelt’ is nog zoveel mooier!”

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen. Deze week: Het Smelt. 

Het Smelt

Het Smelt is een Belgische film gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Nederlandse schrijfster Lize Spit. 

In de film zien we Eva, die als jonge vrouw na vele jaren terugkeert naar haar Vlaamse geboortedorp Bovenmeer. Ze is hier voor de herdenking van Jan; een lang geleden overleden vriend. Daarnaast heeft Eva besloten om af te rekenen met haar verleden. In de kofferbak van haar auto heeft ze in een vrieskist een groot brok ijs gelegd.

In retroperspectief zien we de eenzame, in zichzelf gekeerde 13-jarige Eva, die de zomerdagen doorbrengt met haar twee oudere vriendjes Laurens en Tim. Ze zijn altijd samen op stap en worden in het dorp de drie musketiers genoemd. Ze spelen een, door de jongens bedacht, seksueel getint raadselspel met meisjes uit het dorp, waarbij Eva een discutabele rol speelt. Maar omdat ze eenzaam is en er toch bij wil blijven horen gaat ze akkoord met het wrede raadselspel.

Het Smelt is een prachtige film. Ik ben enorm gaan houden van de 13-jarige Eva, die zich als puber zo ellendig en lelijk voelt en zoveel ouderlijke liefde ontbeert. Haar vader laat haar een strop zien die in de stal hangt met de woorden: “Als iemand de behoefte voelt om eruit te stappen, dan kan dat hier. Maar lieve Eva, dit is een geheimpje tussen ons twee.” Haar moeder is alcoholiste en verstopt haar flessen in de kippenren. Niet voor niets raapt zij een paar keer per dag zogenaamde verse eitjes, die natuurlijk uit een supermarkt doosje komen.

Maar de jongvolwassen Eva heeft ook mijn sympathie als ze terugkeert naar haar geboortedorp om eindelijk een punt te zetten achter haar ongelukkige jeugd. Ik vond het boek al prachtig, maar de film is nog zoveel spannender en mooier!

Vanaf 2 november in de bioscoop.

Aantal sterren: ★★★★

Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.