Ik vind het opeens niet zo erg dat ze niet meer naar me fluiten

-

Het kan verkeren, lieve mensen. Vroeger schreeuwden bouwvakkers vanaf hun steiger jolig: ‘Kijk niet zo boos, moppie.’ Tegenwoordig zetten ze keurig de radio zachter als Edith dat vraagt.

Het is half acht ’s ochtends. Voor het huis van de buren wordt een steiger gebouwd. Een radio braakt Hollandse Toppers uit. Daar bovenuit klinkt het beng-beng van metaal op metaal. De steigerbouwers slaken oerkreten.

Ik trek een joggingbroek aan, pak mijn jas en loop drie trappen af. ‘Moet dat?’ vraag ik, ‘die radio?’ ‘Ja,’ zegt een neanderthaler. ‘De radio moet.’ Hij rookt een sjekkie en kijkt langs me heen. ‘Volgens mij mag dat wettelijk niet, de radio aanzetten bij bouwwerkzaamheden,’ leg ik uit. Hij lacht. ‘Jawel hoor, wij mogen vanaf half acht net zoveel lawaai maken als we willen.’ ‘Ik wil iets zeggen, weet niet wat, maar na zijn pesterige ‘fijne dag nog’ wil ik hem slaan. Boos storm ik de drie trappen weer op,

Was er ergens in de jaren negentig niet een wet die radio-overlast verbood? Ik weet nog hoe opgelucht ik was toen die erdoor kwam, want bouwvakkers luisterden toen ook al niet naar me. Is die wet weer ingetrokken of zo? Ik lees op internet dat het overlastbeleid per gemeente verschilt. Mijn gemeente, Amsterdam, heeft niets online staan over dit onderwerp. Wel kan ik bij geluidsoverlast een klachtenformulier invullen, maar we weten allemaal hoe dat gaat met klachtenformulieren. Daar wordt zelden iets mee gedaan. Zeker niet op het moment dat ik overlast heb.

Ik ren opnieuw naar beneden en vraag of de radio in ieder geval een beetje zachter mag. De bouwvakkers staren naar me. Dat deden ze vroeger ook. Dan floten ze en riepen jolig: ‘Kijk niet zo boos, moppie.’ Nu kijken ze geërgerd. Wie is dat gestoorde wijf dat zeikt over de muziek? Maar dan knikt een van de heren naar me en zet de radio zachter.

En nu vraag ik me af waaraan ik dat te danken heb. Zijn neanderthalers in de loop der tijd aardiger geworden? Komt het door mijn leeftijd dat ik eindelijk een beetje serieus wordt genomen? Wie het weet mag het zeggen, maar ineens vind ik het niet meer zo erg dat bouwvakkers niet meer naar me fluiten.

Lees ook: Ik ook van jou – man komt thuis na borreltje

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

gifgif
Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN