Ik doe het met jouw man. En ik ga je vertellen waarom

-

Toen Xandra (56) nog tinderde, had ze vaak een date met een getrouwde man. En omdat ze hartstikke nieuwsgierig is, vroeg ze altijd waarom hij sex buiten de deur zocht. Het antwoord was elke keer hetzelfde en dat zette haar aan het denken. Waarom bedriegt hij liever zijn vrouw, dan dat-ie een eerlijk gesprek met haar voert?

Geen idee of ik mijn affaires met getrouwde mannen goed kan praten, maar ik vind het belangrijk dat er een gesprek op gang komt. Nee, geen gesprek tussen de wettige echtgenotes en mij (hoewel ik benieuwd ben naar hun kant van het verhaal), ik bedoel een gesprek tussen de man en zijn vrouw. Jaarlijks. Als een soort autobandencheck of apk. Ik bedoel: je huwelijk is toch minimaal evenveel waard als je auto, vind je niet?

Een paar jaar geleden, ik was net gescheiden, had ik vaak een date met getrouwde mannen. Het was niet zo dat ik dat per se wilde, maar op Tinder kwamen nu eenmaal zowel gebonden als single mannen me af. Mij maakte het niet veel uit: na 23 jaar getrouwd te zijn geweest wilde ik geen liefde maar sex. Dat is natuurlijk best riskant omdat je niet altijd je gevoelens onder controle hebt. Met een getrouwde man dacht ik daarom op safe te spelen omdat hij een vrouw, kinderen en een hypotheek heeeft en het laatste wat-ie wil is zijn leven overhoopgooien. Dat klopte. Mijn minnaars wilden ook gewoon sex, net als ik.

In totaal leerde ik in die tijd zo’n twaalf getrouwde mannen kennen en had ik sex met de helft. Met de andere helft voerde ik gesprekken en appte ik – dat voelde overigens vaak niet minder intiem. Op de eerste date vroeg ik altijd waarom ze vreemdgingen, gewoon omdat ik nu eenmaal erg nieuwsgierig ben. Ik wilde bovendien zeker weten dat het bij hem ook alleen om de sex draaide.

Het antwoord verbaasde me keer op keer. De getrouwde mannen waren niet zozeer op zoek naar meer sex; ze wilden überhaupt sex. Klaarblijkelijk stonden ze en masse droog. Ik ontmoette bijvoorbeeld een man van wie de vrouw hem subtiel had duidelijk gemaakt dat ze het best vond als hij een minnares zou nemen. Ze was namelijk niet langer geïnteresseerd in sex en rilde bij de gedachte met hem te vrijen.

Het was verbijsterend: de meeste mannen wilden het liefst sex met hun eigen vrouw, maar kregen dat niet.

Ik weet wat het is. In mijn eigen huwelijk ging ik de laatste jaren zelfs helemaal seksloos door het leven. Het is ook nogal wat om jaren en jaren te vrijen met dezelfde persoon. Als je pech hebt word je uiteindelijk getroffen door de beddendood, of je nu wilt of niet. Bovendien krijg je als vrouw ook nog eens te maken met de overgang en kan het pats boem zomaar over zijn met de lust. Op mijn 49ste was ik ook doodsbang dat mijn seksuele verlangens zouden doven. Mannen hebben geen last van deze drastische verandering, maar onze hormoonhuishouding raakt tijdens de menopauze uit balans waardoor we met problemen rondlopen waarover we liever zwijgen. Het vergt bijvoorbeeld nogal moed om aan je man/vriendin/huisarts te vertellen dat je last hebt van een droge vagina.

Misschien is de reden waarom sommige vrouwen geen sex met hun mannen meer willen, omdat we behoefte hebben aan een andere soort sex. Dit gold in elk geval voor mij, want daaruit ontstond mijn behoefte aan andere mannen. We weten inmiddels allemaal dat net zoveel vrouwen als mannen het initiatief nemen tot een affaire.

Als je het werk van Esther Perel hebt gelezen, de auteur van het boek Liefde in verhouding, begrijp je dat sex buiten het huwelijk voor veel vrouwen de manier is om los te breken uit hun rol van lieve echtgenote en moeder die altijd voor haar gezin klaarstaat. Sex met hun eigen man voelt vaak als een verplichting. Een affaire betekent avontuur. Ondertussen zouden de getrouwde mannen met wie ik omging al blij zijn geweest met verplichte sex. Voor hen was de grootste reden om vreemd te gaan niet het avontuur, maar het gebrek aan sex.

De allereerste keer dat ik met mijn favoriete getrouwde man een pilsje pakte, trok de manchet van zijn overhemd een beetje op en zag ik op zijn pols het begin van een tatoeage. Onder zijn keurige jasje en overhemd schreeuwde blijkbaar een kleine rebel. In de nacht dat ik zijn complete tattoo-meesterwerk zag, dronken we prosecco, luisterden we naar jarentachtigmuziek en vreeën we de sterren van de hemel. Ik vroeg: “Wat als je tegen je vrouw zei: kijk, ik hou van jou en de kinderen, maar ik heb sex nodig in mijn leven. Vind je het goed dat ik af en toe een avontuurtje heb met een ander?”

Hij zuchtte. “Ik wil haar geen pijn doen. Ze werkt al tien jaar niet meer, voedt de kinderen op en probeert uit te vinden wat ze met de rest van haar leven wil doen. Als ik haar dat zou voorstellen, zou ze kapotgaan.”

Ik zei: “Dus je wilt haar geen pijn doen, maar wel tegen haar liegen. Ik denk zelf dat ik liever de waarheid hoor dan een leugen. Maar mijn eigen huwelijk is niet kapotgegaan door een affaire, dus ik heb makkelijk praten.”

“Het is niet per se liegen als je niet de waarheid vertelt”, zei mijn minnaar, “Het is wel aardiger om te zwijgen.”

“Ik zeg alleen maar dat ik dat niet zou kunnen”, zei ik. “Ik wil eerlijk zijn over mijn seksuele verlangens, dus ik zou er toch met mijn man over willen praten.”

Hij lachte: “Lieverd, ik wens je veel succes.”

“We trouwen met het idee dat we voor altijd trouw zullen blijven”, zei ik, “maar dan wordt het saai in bed. We willen niet uit elkaar, wel af en toe een spannend avontuurtje dat het bloed weer laat stromen. Waarom de hele boel opbreken als we ook een sporadische affaire kunt hebben?”

Nu schaterde hij het uit. “Zullen we erover ophouden voordat deze affaire ophoudt leuk te zijn?”

Het is me nooit gelukt een van de mannen met wie ik sex had te overtuigen dat hij eerlijk zou moeten zijn tegen zijn vrouw. Ze werden nooit boos over mijn vragen, ze bleven heel geduldig, als een vader met een kind dat maar blijft vragen waarom, waarom, waarom? Misschien wilde ik gevoelens als schuld, wrok en angst te pragmatisch benaderen. Het is immers makkelijker er theoretisch over te praten dan er in de praktijk mee te moeten dealen. Toch blijf ik erbij dat ik liever wil dat mijn man eerlijk is over een affaire als ik geen sex meer zou willen, dan dat hij het in het geheim een vriendin zou hebben. Hoe leuk je het samen ook hebt, ieder mens heeft behoefte aan lichamelijke intimiteit. Als je dat niet meer hebt met je partner, kun je beter eerlijk zijn dan je hele huwelijk op het spel zetten voor een stiekem avontuurtje.

De getatoeëerde man en ik kregen geen echte affaire, hoe leuk we elkaar ook vonden. De reden: na onze tweede nacht wist ik dat hij niet alleen sex met me wilde, maar vooral snakte naar liefde. Ik vond de kans te groot dat hij verliefd op me zou worden (en ik op hem) en vreesde dat het ten kostte zou gaan van zijn huwelijk. Dat wilde ik niet op mijn geweten hebben.

We gaan allemaal door fasen van wel of geen sex willen. Als je niet meer met je geliefde naar bed wilt, kan dat vele oorzaken hebben. De mens is een gecompliceerd seksueel wezen. Ik zeg niet dat vreemdgaan het antwoord is, want dat brengt risico’s en onbedoelde verwikkelingen met zich mee. Ik geloof dat het antwoord ligt in openheid en praten met elkaar, hoe eng dat ook is. Gebrek aan sex in een huwelijk is normaal en het zou niet moeten leiden tot schaamte en zwijgen. Aan de andere kant zou een affaire niet moeten leiden tot het einde van een huwelijk. Wel kan de behoefte aan een affaire duidelijk maken dat het hoog tijd is voor een goed gesprek met je partner.

Wat de mannen die ik ontmoette niet konden, was met hun vrouw praten over hun behoefte aan sex en de eenzaamheid die ze voelen als hun vrouw niet meer met ze wil vrijen. Ze vinden het onaardig tegen hun vrouw te zeggen dat ze een affaire hebben. Maar bedrog is ook niet aardig, het is uiteindelijk hartstikke destructief. Diep in mijn hart ben ik bang dat hij liever niet eerlijk met zijn vrouw over hun seksleven praat uit angst te horen waarom ze niet meer met hem wil vrijen. Als die moed ontbreekt, is het inderdaad makkelijker een profiel op Tinder aan te maken.

Dit artikel verscheen eerder in Saar Magazine, het leukste blad voor 50+ vrouwen. Saar is een onafhankelijk blad, alles is gemaakt door en voor 50+ vrouwen. We hebben geen glimmend hoofdkantoor, geen mannen in pak die zeggen wat we moeten doen: gewoon een stel leuke vrouwelijke journalisten en bladenmakers, die wel 50 zijn, maar nog lang niet oud.

Meer weten? Klik dan hier.

 

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN