Hormoonsafari voor gevorderden (Help! Ik zit in de menopauze)

-

Die verrekte hormonen die je leven zo door de war kunnen schoppen. Jeanette is inmiddels helaas ervaringsdeskundige. ‘De gezellige rommel in huis wordt een onoverkomelijke pleuriszooi.’

LEES OOK: 45 dingen die HIJ niet moet zeggen als ZIJ in de overgang is

Ineens is het hele leven kut en ligt er een grijze, stinkende deken over mijn leven. Lieve oude vrouwtjes veranderen in logge objecten die alleen maar in de weg lopen. Kinderen transformeren in irritante mormels en van de liefde van mijn leven is niet veel meer over dan een smakkend, stinkend en voor rommel zorgende bron van ergernis. Welkom in mijn hoofd als ik geteisterd word door mijn hormonen.

Alles is anders

Normaal zie ik de wereld bovengemiddeld positief. Weet de moed er vaak aardig in te houden en klamp me vast aan het kleinste sprankje positiefs in vervelende situaties. Maar als ik last heb van mijn hormonen is alles anders. De gezellige rommel in huis wordt een onoverkomelijke pleuriszooi die niet zou misstaan in een gluurderig SBS 6-programma. En mijn leven is ineens helemaal niet meer zo tof. Een grauwsluier van weemoed maakt zich van me meester.

Kleine onzichtbare rakkers

Voorheen wist ik precies wanneer het zover was en niet onbelangrijk: wanneer het weer ophield. Dan kon ik mezelf geruststellen: dit gaat over, je leven is niet echt vreselijk, dat lijkt alleen maar zo. Die kleine onzichtbare rakkers zijn de boosdoener. De komende dagen maar even geen belangrijke beslissingen nemen in de categorie ‘echtscheiding aanvragen’ of je ‘baan opzeggen’.

Uitzichtloze tunnel
Maar sinds de overgang voor de deur staat, is er geen pijl meer op te trekken. Het overvalt me en ik heb geen idee waar het vandaan komt. Dan denk ik dat ik in een uitzichtloze tunnel zit waar ik nooit meer uitkom en dat die positieve persoon voorgoed is verdwenen.

Hoe lang gaat dit in hemelsnaam duren?
Tot het begint te dagen. Dat ik me realiseer dat er feitelijk niet veel veranderd is in mijn leven in vergelijking met de week ervoor, dus dat er het weleens mijn hormonen kunnen zijn. Dan ben ik even gerustgesteld. Voor even. Want meteen dient zich het volgende probleem aan: hoe lang gaat dit in hemelsnaam duren? Dat ik me de vorige keer na een maand weer beter voelde, wil helemaal niet zeggen dat het deze keer ook zo is? Help! Eigenlijk is de menopauze een soort hormoonsafari voor gevorderen. Gelukkig maar dat we al wat ervaring hebben.

Tekst: Jeanette Benschop

Pssstt… Wist je dat we ook een tijdschrift hebben? Neem een abonnement of koop een los nummer om te kijken wat je ervan vindt.

 

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN