Hoezo anti-aging crème, wat is er mis met ouder worden?

-

Gehoord in mijn yogaklasje: ‘Ik zag ineens de tekst op het potje gezichtscrème dat ik altijd gebruik. Anti-aging stond erop. Ik heb het meteen weggekieperd. Ouder worden is geen kwaal, maar een cadeau.’

We zijn allemaal zo rond de vijftig in mijn yogaklasje. Een bijzonder klasje, want de meesten van ons hebben kanker, kanker gehad of hebben een partner met kanker. En dus is vooral de nazit belangrijk. Er wordt weleens gehuild, maar vooral veel gelachen – en niet alleen de ziekte, maar misschien nog wel meer onze leeftijd schept een band. We klagen over overgangsdingetjes, soms. Maar hebben het vooral over de leuke dingen van ouder worden: dat we wijzer, steviger, grappiger, vrijer zijn dan vroeger.

‘Laatst stond ik voor de spiegel,’ zei een vrouw die net een chemokuur achter de rug heeft, ‘en toen zag ik ineens de tekst op het potje gezichtscrème dat ik altijd gebruik. ‘Anti-aging stond erop. Ik heb het meteen weggekieperd.’ We barstten allemaal in lachen uit. Maar eigenlijk is het natuurlijk om te huilen.

Wordt het niet eens tijd dat we de term anti-aging in de ban doen? Want het is een belediging voor alle vrouwen die er goed uit willen zien en de boodschap krijgen dat dat alleen maar kan door ouderdom te bestrijden.

Dan kun je het beste meteen doodgaan. Dat betekent niet dat je de buitenboel maar moet vergeten en als een gerimpeld appeltje door het leven moet: je mag die crème heus wel gebruiken om er zo goed mogelijk uit te zien. Maar het woord anti-aging geeft onderhuids de boodschap dat ouder worden iets is waartegen we moeten vechten. Maar ouder worden is geen kwaal die we moeten bestrijden met een crème zoals je een depressie bestrijdt met anti-depressiva of een computer beschermt met anti-virus-software of de badkamer met anti-schimmelspul. Ouder worden is een cadeau.

Blijf lekker smeren, zou ik zeggen, doe ik ook. Maar noem die crème anders. Een verzorgende crème of een ik-zie-er-stralend-uit-crème of desnoods antirimpel-crème. Maar niet een anti-oud-worden-crème.

‘Als je jong wilt blijven, moet je vroeg doodgaan,’ zegt mijn moeder altijd. En dat zijn we nou net niet van plan. Michelle Lee, de hoofdredacteur van Allure zegt het zo mooi:  ‘Ouder worden is prachtig. Het betekent dat we de kans krijgen, elke dag opnieuw, een vol en gelukkig leven te leiden.’

Lees ook: Rimpels om mijn mond, Spanx om mijn heupen

Juliette Berkhout
Juliette Berkhout
Juliette Berkhout (55) is laatbloeier van beroep. Ze kreeg haar eerste vriendje pas ná de middelbare school, begon pas na haar studie voorzichtig te schrijven en werd pas echt gelukkig toen ze twee weken voor haar veertigste verjaardag haar tweede man ontmoette. Heeft nu dus haast om de rest van het leven zo veel mogelijk te omarmen. Motto: het leven is te kort voor vieze diëten, de sportschool en saaie jurkjes.

RECENTE ARTIKELEN