Hoe zit het met appen, bellen en luisteren naar muziek tijdens het fietsen?

-

Het gebruik van sociale media is in de afgelopen jaren enorm populair geworden, zowel bij jongeren als bij ouderen. Vooral de 65- tot 75- jarigen maken steeds vaker gebruik van sociale media kanalen zoals Facebook en instagram. De meest gebruikte social media app voor deze groep is Whatsapp.

Een groot nadeel van het toenemende gebruik van de smartphone, is het gebruik in het verkeer. Uit de Mobiliteitsbarometer blijkt dat 71,5 procent van de Nederlanders gebruik maakt van de telefoon in het verkeer. In deze blog lees je hoe het zit met appen, bellen en luisteren naar muziek tijdens het fietsen.

De gevolgen van je smartphone gebruiken in het verkeer

Wanneer je gebruik maakt van je telefoon tijdens het fietsen, moet je je aandacht proberen te verdelen tussen je telefoon en wat er om je heen gebeurt. Voorbijgaand verkeer en verkeersborden gaan langs je heen. Ook je reactie op andere weggebruikers is trager. In Nederland lijdt het gebruik van je smartphone tot enkele tientallen doden en honderden gewonden per jaar. Het risico op een ongeval is 2,5 maal zo groot wanneer je een berichtje wilt typen.

Handsfree gebruik en luisteren van muziek toegestaan

Tijdens het fietsen is het toegestaan om muziek te luisteren, te bellen of je telefoon handsfree te gebruiken. Maak bijvoorbeeld gebruik van oordopjes, bedien je telefoon met spraakbediening of koop een telefoonhouder die je eenvoudig aan je stuur kunt bevestigen.

De SP Connect Bike Bundel is eenvoudig en binnen enkele seconden op je fiets te monteren. Het enige wat je hoeft te doen is je telefoon in het hoesje en houder te plaatsen en deze vervolgens 90 graden te draaien. Je kunt deze handige 3-delige telefoonhouder bestellen voor diverse iPhone en Samsung smartphones.

Boete voor gebruik van telefoon op de fiets

De overheid vindt het belangrijk dat weggebruikers veilig en verantwoord de weg op gaan. Daarom is er sinds juli 2019 een boete te verwachten voor fietsers die met een telefoon in de hand rijden. De hoogte van deze boete bedraagt 140 euro, exclusief administratiekosten. Voor automobilisten, bromfietsers en snorfietsers bedraagt de boete voor telefoongebruik 350 euro, exclusief administratiekosten.

Overheidscampagne MONO

Naast het invoeren van een boete om smartphonegebruik op de fiets tegen te gaan, is er ook – in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland – de overheidscampagne opgezet. De belangrijkste boodschap van deze campagne is: als je rijdt, focus je op het verkeer. Met MONO spring je op de fiets, zonder afleiding van je telefoon.

gifgif

RECENTE ARTIKELEN