Hoe overleeft je man jouw menopauze: 9 tips

-

De meeste mannen vinden ons sowieso al ingewikkeld, maar als we in de overgang zijn wordt het helemaal lastig de lieve vrede te bewaren. Daarom: een lesje omgaan met menopauzale vrouwen.

De menopauze van je vrouw overleef je zo.

 1. Noem nooit het woord ‘overgang’.

  Als ze slecht slaapt, zweet, last heeft van opvliegers, hoofdpijn of een rothumeur: NOOIT het woord overgang noemen. Gewoon lief zijn en wachten tot het overgaat.

 2. Is je vrouw de laatste tijd aangekomen? Zwijg daarover.

  Niet beginnen over lijnen, niet vragen: ‘Zou je dit wel doen?’ als ze chocola eet. Vertel  haar regelmatig dat ze prachtig is, en dat een dieet absoluut niet nodig is omdat je liever een blije vrouw hebt dan een kapstok. En het nog menen ook.

 3. Geloof haar niet als ze zegt: ‘Er is niks.’

  Als jij het idee hebt dat er iets is, dan is er waarschijnlijk ook iets en is het de bedoeling dat jij vanzelf snapt waarvan ze last heeft. Als een soort helderziende, zeg maar. Tip: heb je de afgelopen uren/dagen/maanden/jaren iets doms/bots/onnadenkends gezegd?

 4. Bij ruzie: bied je excuses aan.

  Ook als je niks verkeerds hebt gedaan/gezegd. Haar boosheid slaat meestal om in verdriet, dus hou haar vast en wees lief. Voorzichtig: niet meteen doorstomen naar sex, want dat wil ze misschien wel, maar niet meteen.

 5. Ze heeft minder zin in sex.

  Dus moet je gewoon beter je best doen. Haar af en toe eens lekker vasthouden, een extra kus, zeggen hoe mooi ze is en hoeveel je van haar houdt, en dan komt het wel goed (pas op met kaarsjes en muziek: het moet er niet te dik op liggen).

 6. Loopt ze te stressen over werk, kinderen, huishouden?

  Wees haar rots in de branding. En pak zelf ook eens de stofzuiger.

 7. Ontploft ze over kleinigheden?

  Niks van aantrekken. En vooral niks over hormonen mompelen (zie ook punt 1).  De storm gaat vanzelf weer liggen.

 8. Als de kinderen het huis uit zijn, mist ze misschien het gezinsleven.

  Zorg voor quality time voor jullie tweeën: een weekendje weg, een boswandeling, een etentje, een mooie film.

 9. Zie de voordelen van deze periode.

  Meer tijd samen, niet meer achter kinderen aanhollen en als je vrouw de menopauze overleeft is ze nooit meer ongesteld en kun je veel vaker sex hebben! Ja, echt!

Pssstt… Wist je dat we ook een tijdschrift hebben? Neem een abonnement of koop een los nummer om te kijken wat je ervan vindt.

Irma van Schaijk
Irma van Schaijk
Irma is 53, heeft een latrelatie met Rob (al lijkt het soms meer op samenwonen) en woont in Bergen op Zoom. Haar vier kinderen zijn het huis uit, maar gelukkig zorgen twee katten en een ondeugend teckeltje voor genoeg leven in huis. Ze werkt als journaliste en heeft haar eigen tekstbureau.

RECENTE ARTIKELEN