Hoe mijn minnaar mijn huwelijk redde

Marie-Anne (52) sprak met haar man af dat ze best een keertje vreemd mochten gaan . “Ik verlangde naar kriebels in mijn buik en spannende sex.”

“Eigenlijk viel er niks op Richard aan te merken, het was gewoon de sleur waardoor ik me afvroeg of we wel met elkaar verder moesten. Richard voelde hetzelfde, dat wist ik, maar pas toen onze jongste dochter het huis uitging, werd het echt een onderwerp. We vonden het allebei vervelend en wisten niet zo goed wat we er mee aanmoesten. Er was geen wrijving, geen ergernis, geen ruzie, helemaal niks, maar de vlam was gedoofd. Weinig sex, weinig spanning. Als we met vrienden uitgingen hadden we de grootste lol, we vonden het heerlijk samen op de bank naar een serie te kijken, maar verder leefden we langs elkaar heen. Ik had mijn eigen afspraken en hij ook. Eigenlijk zoals dat bij iedereen gaat als je langer bij elkaar bent.

Op een avond – ik weet niet meer wie erover begon – hadden we het over vreemdgaan en wat we daarvan zouden vinden. Ik dacht toen echt: het zou me helemaal niks kunnen schelen wanneer jij met een ander het bed in zou duiken.  Zo bot zei ik het niet maar ik liet wel weten dat ik er geen probleem mee zou hebben. Ook hij zat er niet mee als ik zou vreemdgaan. Een beetje lacherig spraken af dat we het allebei een keer mochten doen, zolang het maar niet uit de hand liep. We mochten er ook niet over liegen. Ik wilde niet in het ootje genomen worden. Liever niks zeggen dan allerlei smoezen verzinnen. Dat laatste is natuurlijk een illusie want als je vreemdgaat moet je wel liegen, merkte ik achteraf.

Nog geen twee maanden na dat gesprek vertelde Richard dat hij met iemand naar bed was geweest.  Hij biechtte het op nadat ze elkaar drie keer hadden gezien. Hij had het heel leuk gevonden maar het stelde verder niks voor, zei hij. Een paar dagen later stond hij  huilend voor mijn neus met een grote bos bloemen: hij was weer met haar naar bed geweest en het speet hem ontzettend. Hij wilde me nooit, maar dan ook nooit kwijt. Die eerste keer had me weinig gedaan, maar het feit dat-ie nu weer met haar naar bed was geweest vond ik erg. Kennelijk maakte ze iets in hem los. Gelukkig zwoor Richard dat het echt afgelopen was en ik wist meteen dat het waar was.

De weken daarna zei ik af en toe plagend dat ik nog wat tegoed had. Ik wilde ook een keer met iemand anders naar bed. Niet om hem een hak te zetten, maar omdat het me spannend leek. Nu was het geoorloofd. Ik was er in die tijd alleen niet zo voor in de stemming en ik had ook geen idee waar ik die man moest tegenkomen. Iets meer dan een jaar later kreeg ik er opeens ontzettend zin in. Ik was afgevallen, mijn haar zat leuk, ik had net een grote klus binnengehaald op mijn werk. Ik dacht: kom maar op, liep borrels en feesten af en keek op datingsites.

Alsof het zo moest zijn, kwam ik al vrij snel iemand tegen die ik ontzettend aantrekkelijk vond. Ik ging met twee vriendinnen naar een voorstelling en na afloop kwam een van die vriendinnen een paar collega’s tegen in het theatercafé. We kwamen erbij staan en al snel had ik een klik met Max. We hingen nog aan de bar toen iedereen al lang naar huis was gegaan. De dagen daarna appten we elkaar helemaal gek. Ik moést hem weer zien. En dat gebeurde dezelfde week al bij hem thuis. Hij was net gescheiden en woonde alleen. Ik was nog geen uur binnen of we rukten de kleren van elkaars lijf. De vonken spatten ervan af. In geen jaren was ik zo opgewonden geweest. Ik werd verliefd en niet zo’n klein beetje ook. Zo erg dat ik met hem verder wilde. Ik was euforisch. Voor mij was er op dat moment helemaal geen keuze, ik wist het zeker, ik ging voor Max. Ik vertelde het hele verhaal aan Richard – ook dat ik bij hem wegging. Hij was er kapot van.

Een vriendin ging een maand met haar man naar Indonesië waardoor ik in haar huis terechtkon. De weken die volgden waren fantastisch, ik werd aanbeden, had spannende sex en voelde me geweldig. Richard belde regelmatig, de ene keer boos, de andere keer verdrietig. Hoe vaker hij belde, hoe erger ik het vond dat ik hem zo’n verdriet deed. De vrienden kwamen terug en ik besloot een tijdje bij mijn zus te gaan logeren. Langzaam maar zeker begon ik weer een beetje te landen. Ik zag rare kanten aan Max en miste Richard steeds meer.

Op een doordeweekse dag ging ik naar ons huis om wat spullen op te halen en liep daar Richard tegen het lijf. Ik had niet op hem gerekend omdat hij overdag altijd op zijn werk is. Bij zijn aanblik werd ik door verdriet overmand. Ik wilde niets liever dan  in zijn armen vallen. Ik durfde het niet, vond dat ik het niet kon maken, pakte mijn spullen en ging terug naar mijn zus. Compleet van slag. Diezelfde avond ben ik gekapt met Max. Ik belde Richard en vroeg of ik alsjeblieft naar hem toe mocht komen om te praten. Hij deed wat nors maar vond het goed. Trillend ging ik naar huis. Ik was zo ontzettend bang.

Uren hebben we met elkaar gepraat. Toen hij me vastpakte voelde ik me intens gelukkig. Idioot hoe zoiets kan veranderen.  Ik ben bij hem gebleven en wilde hem niet meer loslaten. Richard was ook blij dat ik terug was, maar keek duidelijk de kat uit de boom. Hij vertrouwde het nog niet helemaal. Langzaam maar zeker ging hij geloven dat ik echt niet meer met Max bezig was. Nu zijn we vier maanden verder en nog steeds denk ik elke dag: wat ben jij toch ontzettend leuk. We hebben elkaar veel verdriet gedaan met dat vreemdgaan, maar voor onze relatie is het supergoed geweest. Ook lichamelijk vinden we elkaar weer aantrekkelijk. Afgelopen weekend zei een van onze dochters: ‘Tjiez wat zitten jullie aan elkaar te plukken, jullie lijken wel pubers.’  Ha, wie had dit ooit gedacht.”

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

gifgif
Monica Oliveira
Monica Oliveira
Monica Oliviera interviewt vrouwen voor Saar Magazine. Ze is 51, getrouwd en woont in Twente. Haar drie kinderen zijn min of meer de deur uit - behalve rond etenstijd.