Bizar: hoe meer je op datingsites zit, hoe kleiner de kans dat je er liefde vindt

-

Wat ooit een contactadvertentie in de krant was, is sinds ook Cupido wifi heeft (zo’n beetje sinds 2001) een ware industrie geworden met datingapps voor wie snakt naar een affaire, een nieuwe liefde of een specifieke seksuele voorkeur.

Hartstikke handig, want je vist zo in een grotere vijver dan die van je eigen omgeving. En met al die profielen en slimme algoritmes is een nieuwe liefde vinden die goed bij je past een eitje, toch?

Algemene ontevredenheid

Dat blijkt nog best tegen te vallen. Sinds de opkomst van online dating zijn er meer singles. Lang verhaal kort: mensen worden kritischer door het grote aantal keuzes. Twee psychologen van de universiteit van Tilburg publiceerden in vakblad Social Psychological and Personality Science drie studies over de paradox van de moderne liefde. Ze concluderen dit: “De eindeloze stroom van profielen op de apps leidt tot een algemene ontevredenheid en maakt mensen pessimistischer over hun kansen, waardoor ze opties steeds meer gaan verwerpen.”

Teveel keuze

De overvloed aan keuzemogelijkheden werkt verlammend. Dat is zo bij dertig  soorten koffie in de supermarkt en dat is zo bij online daten. De psychologen lieten bijvoorbeeld duizend vrijwilligers een keus maken uit 45 of 90 foto’s van vrijgezellen. Wat bleek? Hoe meer keuze de deelnemers hadden, hoe minder geneigd ze waren iemand een kans te geven. Naar mate de proefpersonen meer foto’s te zien kregen, gingen ze er steeds meer afwijzen. Daar worden mensen somber en ontevreden van.

De onderzoekers adviseren dan ook om je aantal keuzes te beperken door bijvoorbeeld pauzes te nemen. “Een goed idee”, zegt relatietherapeut Rika Ponnet in Het Laatste Nieuws. “Ik krijg in mijn praktijk al langer de indruk dat wie online een partner zoekt, hyperkritisch en afwijzend wordt. Dit onderzoek, dat erg degelijk is, bevestigt onze ervaringen.”

Dating burn-out

Een datingpauze nemen voorkomt dat je in een dating burn-out terecht komt. Dat is de nieuwe term voor de emotionele en mentale uitputting die voortkomt uit de stress en frustratie van het voortdurend zoeken naar een romantische partner. Je voelt je hopeloos, je bent moe en je weet niet meer zo goed waar je het allemaal voor doet.

Doodvermoeiend

De redenen liggen voor de hand. Zo makkelijk als je online in contact komt met mensen, zo makkelijk word je ook afgewezen. Dat doet niets voor je zelfbeeld of eigenwaarde. Daarnaast zijn datingsites, ondanks hun beloftes, eigenlijk heel onpersoonlijk. Het eindeloze swipen en de oppervlakkige contacten kunnen je een gevoel van vervreemding geven. Wie hoge verwachtingen heeft, krijgt onherroepelijk te maken met teleurstelling en stress en bovendien kost het veel tijd en energie om profielen te checken, berichten te sturen en dates te plannen.

Datingbreak

Merk je dat je enthousiasme tanende is, dan kan een datingbreak een prima manier zijn om te voorkomen dat je cynisch wordt en steeds meer gaat twijfelen aan hoe leuk dan wel f#ckable je bent. Even andere dingen doen, afspreken met vriendinnen, ver weg van een scherm maakt dat je net wat sterker in je schoenen staat, als je een nieuwe poging waagt.

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

Puck van de Heuvel
Puck van de Heuvel
Puck (52) is copywriter en journalist, woont samen met haar man en drie pubers en is nog nooit een smeuïg verhaal tegengekomen waarvan ze niet onmiddellijk het fijne wil weten.

RECENTE ARTIKELEN