Hoe ik moeiteloos 6 kilo afviel (maar het duurde wel een jaar!)

-

Barbara (52) at de godganse dag door bruine boterhammen met kaas. Het was een soort obsessie. Totdat ze ervan langs kreeg bij een voedingsdeskundige, die haar aanraadde helemaal te stoppen met het eten van tarwe. Ze moest opnieuw leren eten, viel als bonus zes kilo af en is nu helemaal verkocht. Dit is haar verhaal.

Ik was echt een bruine-boterham-met-kaas-mens. Mijn hele leven at ik dat, en ik vond (en vind) het heerlijk.
Bij het opstaan: boterham met kaas.
Rond een uur of elf: cracker met (pinda)kaas.
Lunch: boterhammen met kaas.
Rond een uur of halfvier: cracker met (pinda)kaas.

Ziet dat er gezond uit? Nee he? Ik at er natuurlijk van alles naast, maar dit was wel de basis van mijn dieet. Al veertig jaar. Of vijftig. Zie dat maar eens te veranderen. Daar moest ik persoonlijk niet aan denken. Op het neurotische af smeerde ik ‘s morgens voor ik wegging nog een extra boterham voor onderweg. Die natuurlijk altijd binnen een uur op ging, want ja, ik had ‘m toch bij me. Ik zag geen leven voor me zonder die boterham met kaas.

“Dit moet iets zijn dat je leuk vindt, effortless moet het zijn: als het op wilskracht moet, dan ga je het verliezen.”

Ik begon erover te praten met een voedingscoach. Het eerste wat ze zei was (vond ik grappig): “Eet jij nog brood? Wat een wonder dat je er nog zo goed uitziet!” Ze vertelde me over een boek. De Broodbuik (The Wheat Belly) van de Amerikaanse cardioloog William Davis die de buik van de ene dikke Amerikaan na de ander zag slinken als ze stopten met tarwe eten. Nu denk ik bij Amerikanen en tarwe altijd aan dat zachte witte nepbrood dat ze eten, maar nee, deze cardioloog heeft over alle soorten tarwe een mening. Omdat er steeds vaker geoogst moet worden, bevat tarwe tegenwoordig minder voedingsstoffen en meer ‘lege’ calorieën. Dat geldt volgens hem ook voor ‘goede’ granen, zoals biologische spelt en rogge.

Ik geloof dat niet. En ook de wetenschap zegt: wat deze cardioloog beweert is niet wetenschappelijk bewezen. Maar wat ik wél geloof is dat de westerse mens een behoorlijk eenzijdig dieet heeft. In De Broodbuik wordt stilgestaan bij hoeveel tarweproducten we wel niet eten. Zie de schappen van de supermarkt eens voor je: pasta, brood, crackers, wraps, pita’s, pizza’s, croissants, muesli, bladerdeeg, quiches, koekjes, loempia’s, verse ravioli, tortilla’s, noodles. Er komt geen einde aan. Ik vond het best scary om daar over na te denken.

Ik zat in haar spreekkamer te mekkeren over mijn broodjes kaas die ik echt nodig had in mijn drukke bestaan, ik zat te zeuren dat ik van ontbijten met yoghurt licht in mijn hoofd werd, maar ze wuifde alles weg met een: “Begin nou eens met één maaltijd per dag zonder tarwe.” “Maar wat moet ik dan eten?”, vroeg ik. Ze haalde haar schouders op. “Een bak aardbeien. Kliekjes van de vorige dag. Een stukje kaas, nootjes, een salade. Of niks. Ik eet soms pas om twee uur ‘s middags wat.”

De nonchalance waarmee ze dat zei, raakte me. “Je mag nog steeds zo vaak eten als je wilt, alleen ga je anders eten. Je hoeft niet af te vallen, ga maar eens experimenteren. Dit moet iets zijn dat je leuk vindt, effortless moet het zijn: als het op wilskracht moet, dan ga je het verliezen.”

Ik was om. Langzaam bouwde ik het op: van niet meer ontbijten met die boterham met kaas, naar met plantaardige yoghurt met fruit en lijnzaad. Lunchen doe ik zo veel mogelijk met kliekjes van de avondmaaltijd van de vorige dag. Heb ik dat niet, dan pak ik van alles wat voorhanden is: gekookt eitje + halve avocado + tomaatjes + komkommer. Kwakje humus of stukje feta erbij. Dan zit je wel vol hoor! En ’s avonds ligt de focus op groente, met een héél klein beetje volkoren pasta, noedels of zilvervliesrijst.

En zo eet ik dus nu veel gevarieerder dan een jaar geleden. Ik voel me actiever, gezonder, én ik ben dus geheel ongemerkt (want ik mocht van haar niet op de weegschaal gaan staan) maar liefst ZES kilo afgevallen.

Is het ook iets voor jou?

saar cursussen

NIEUW: CURSUSSEN VAN SAAR
Ook zin om iets te gaan doen voor je lijf? Deze en nog veel meer tips krijg je in onze nieuwe cursus Gezond en slank door de overgang. Meer weten? Kijk dan hier

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: ‘introductiekorting’)

KLIK HIER

 

“Wat een heerlijke recepten. Ik vind het een heel leuke en leerzame cursus. Goed uitgelegd. Ook fijn dat de nadruk ligt op gezond eten en niet afvallen. Ik probeer al zo bewust mogelijk te eten, maar ik leer echt weer nieuwe dingen.”

-Linda (49)

Barbara van Erp
Barbara van Erp
Barbara van Erp (52) is journalist, ondernemer en oprichter van Saar. Ze is getrouwd met Thomas en moeder van pubers Felix en Morris. Ze woont in hartje Amsterdam en is gek op pilates, ruige outdoorvakanties met haar jongens, witte wijn en eten met vriendinnen.

RECENTE ARTIKELEN