Hoe het is om samen te wonen met twee zeer duurzame dochters?

-

Liesbeth (52) is alleenstaand moeder van Tess (14) en Iris (16), pubers bij wie Greta Thunberg verbleekt wat betreft duurzame idealen. Ze houdt erg veel van ze. En af en toe wil ze ze ook even door elkaar rammelen.

Restjes & kliekjes

‘Mám! Het lipje van de boterfles hoort bij het PLASTIC afval.’

Moeder haalt het minuscule lipje uit het restafval en gooit het bij het verpakkingsafval, naast glas, papier en gft de vijfde sorteerbak in de keuken. Door het groeiende aantal rolremmers op het plaatsje kunnen de fietsen er bijna niet meer staan, maar alles voor het goede doel.

‘Mám, niet weggooien – food waste!’

Moeder stopt zuchtend alle restjes in bakjes en zakjes en verwerkt alles de volgende dag in iets wat ze gemakshalve maar een frittata noemt.

Puber 1: ‘Gatver, wat is dit? Ik lust geen kliekjes.’

Zonnepanelen

Vraag aan tafel: of we al CO2 neutraal zijn. ‘En waarom hebben we eigenlijk geen zonnepanelen?’

‘Omdat we in een benedenhuis wonen en geen dak hebben.’

Puber 2 googelt onmiddellijk ‘zonnepanelen huren in een wei’ en stuurt linkjes door.

Moeder protesteert zwakjes ‘dat we al groene stroom hebben’.

Pubers roepen dat we zelfvoorzienend moeten worden.

De discussie verzandt in de vraag of er in een wei wel of niet een stekker kan worden uitgetrokken en of je zonnestroom van elders kunt opslaan in een eigen batterij.

Moeder wordt heen en weer getrokken tussen trots (‘Ze worden vast allebei ingenieur!’) en ergernis (want met óók nog een batterij erbij hebben we geen plaatsje meer).

De Moestuin 1

‘Zelfvoorzienend’ is het nieuwe topic: of we onze eigen groenten kunnen gaan verbouwen.

‘Tussen de rolemmers, de fietsen en de megabatterij die er blijkbaar moet komen?’

Binnen tien seconden pingen er linkjes binnen over verticaal tuinieren en geveltuintjes.

Moeder ziet zich al door honden besproeide kropsla oogsten, maar wil het enthousiasme ook niet meteen doodslaan. Een lap met zakken voor planten kan best aan de schutting worden gehangen.

Er wordt een expeditie naar het tuincentrum gemaakt waar een godsvermogen moet worden neergeteld voor alles wat er nodig is voor een hangende moes- en kruidentuin. Er zou voor ruim vier maanden groente en fruit van in de supermarkt kunnen worden gekocht.

Het is nog een hele klus alles klimaatneutraal op de fiets thuis te krijgen. Niemand heeft gezegd dat duurzaam leven het bestaan makkelijker maakt. Maar de pubers zijn leuk bezig en  verzinnen een systeem waarmee ze weglopend gietwater kunnen opvangen en hergebruiken.

Moeder barst van trots. En snakt naar wijn. En droge worst. Maar droge worst is niet meer in huis, want ‘we zijn vega’ geworden. En ik heb geen zin in nog meer gezeik van die meiden. Worst eet ik wel op mijn werk. Of een frikadel. Misschien wel de duurzaamste snack ooit. Over restverwerking gesproken. Maar als ik dat zeg, gaan ze gillen.

Extinction Rebellion

De oudste wil blokkeren met Extinction Rebellion, de jongste wil mee. Aan de andere kant van het land. Met ‘iemand die ik ken van TikTok’. Op een snelweg. No way.

Felle discussie volgt. Moeder is de schuld van de naderende Apocalyps die alleen zij kunnen afwenden. Door een snelweg te blokkeren. Zonder een bekende volwassene in de buurt.

Moeder: ‘Het is nuttiger als je warmtepompen leert aanleggen. Of iets uitvindt waardoor er op grote schaal biologisch kan worden geteeld. Of een middagje plastic gaat prikken, zodat het niet in de natuur terecht komt.’

Dat is niet Instawaardig. Accent van de ruzie wordt verlegd naar ‘Ik mag ook nooit iets!’ en ‘Je begrijpt het gewoon niet’ afgesloten door: ‘Dit komt allemaal door jou en wij moeten het oplossen.’

Het is een kreet die online nogal eens langskomt. Moeder vraagt zich af of TikTok niet gewoon verboden kan worden.

Bio álles

Puber 1: ‘We moeten voortaan de boodschappen bij de biologische super doen.’

Antwoord: ‘Dat kan als jullie allebei je kleedgeld opgeven.”

De motie is daarmee verrassend snel van tafel.

Rolmodel

In de kast staat een boek: ‘Wat zou Boeddha doen?’ Er is ook een variant van met Jezus. Gehoord in eigen huis, van Puber2:  ‘Wat zou Carice doen?’

Moeder googlet alvast discreet of de ‘klimaatpsycholoog’ in de ziektekostenverzekering zit.

De Moestuin 2

In de zakken van de verticale tuin groeien na verloop van tijd guitige peterselie, kleine kropjes sla en tomaatjes die nog groen zijn. Watergeven is toch wel een hele uitdaging in combinatie met TikTok en huiswerk en vooral toch TikTok. Plus: basilicum zien groeien biedt geen instant gratification. Moeder heeft er echter best lol in. Het levert voor drie personen alles bij elkaar hooguit vier maaltijden op, maar het gaat om het idee. Oogsten willen de pubers overigens niet ‘want er zitten overal beestjes op’.

Tot zover de passie voor zelfvoorzienend leven. We wachten op het volgende actieplan. En moeder neemt alsnog een wijntje. Niet biologisch, dus niet verder vertellen.

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

Puck van de Heuvel
Puck van de Heuvel
Puck (52) is copywriter en journalist, woont samen met haar man en drie pubers en is nog nooit een smeuïg verhaal tegengekomen waarvan ze niet onmiddellijk het fijne wil weten.

RECENTE ARTIKELEN