Het Simplisties Verbond bestaat 50 jaar en dát wordt gevierd

-

In de jaren zeventig maakten Kees van Kooten (1941) en Wim de Bie (1939-2023) furore met het Simplistisch Verbond.

Reden? De naoorlogse wereld was te complex geworden, alles moest simpeler. In elke uitzending gaven ze voorbeelden met de oproep ‘daar moet de mattenklopper overheen!’

Briljante satire

Wat begon als satire groeide uit in een reeks typetjes (de Vieze Man, wethouder Hekking) die een eigen leven gingen leiden. Met taalgebruik (‘Jemig de pemig’) dat al snel een eigen leven ging leiden: Willem-Alexander kan en petit comité nog altijd vrij briljant Jacobse en Van Es nadoen, zo verklapte hij ooit.

50 jaar Simplisties Verbond

De Bie overleed vorig jaar en Van Kooten (82) laat zich tegenwoordig amper nog in de media zien, maar het vijftigjarig jubileum van het Simplisties Verbond wordt toch in stijl gevierd door Beeld & Geluid en VPRO met een theaterprogramma, tv-reeks en een pop-up presentatie.

Theatershow

De theatershow vindt op 22 en 23 oktober plaats in theater Diligentia in Den Haag. In de voorstelling staat de nalatenschap van Van Kooten en De Bie centraal. De kaartverkoop is dinsdag gestart.

Van 5 november tot 31 december kunnen mensen in het Mediamuseum van Beeld & Geluid een pop-up presentatie bezoeken over de impact die het werk van Van Kooten en De Bie heeft gehad. Daarin gaat het onder meer over hun radio- en televisiewerk en de vele typetjes van de twee artiesten.

De VPRO begint op 3 november met een tv-reeks van zes extra lange uitzendingen onder de naam Toen werd nu. Het is een reeks over het oeuvre van Van Kooten en De Bie.

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN