Het roer om: “Op mijn 55e dacht ik: fuck it, ik ga gewoon weer als DJ werken”

-

Doen waar je blij van wordt én daar je geld mee verdienen, willen we dat niet allemaal? Esther Goedvolk (57) draaide in de jaren ’80 in verschillende clubs als DJ, maar sloeg, deels noodgedwongen, een ander pad in. Tot ze, toen ze 55 was, dacht: “Fuck it, ik doe het gewoon.” Et voilà: Dj Je moeder was geboren.

Door allerlei medische ellende heb ik jarenlang stilgestaan in mijn carrière. In 2013 had ik een operatie (van 22 uur) in verband met een bottumor in mijn rug. Na deze operatie werd ik helaas pijnpatiënt en in 2016 ben ik volledig afgekeurd door het UWV. Het revalidatietraject was lang (van 2013-2017)  en ik heb heel hard gewerkt om te staan waar ik nu sta: ik gebruik geen medicatie meer en het gaat heel goed. Mede door mijn revalidatie bij het Spine & Joint in Rotterdam ben ik eruit gekomen en daarna heb ik Joe Dispenza ontdekt. Door zijn boek Jij bent de Placebo ben ik in aanraking gekomen met mediteren en het zelfhelend vermogen van mijn lichaam.

Deze ellende heeft me ook laten inzien dat het leven te kort is om te doen wat je echt leuk vindt. Tegen het einde van mijn revalidatietraject In 2018 dacht ik: waar werd ik echt blij van? Dat was dj’en. In de jaren 80 werkte ik, toen ik op de middelbare school zat, in en rond Gouda een tijd als dj, maar daar was geen droog brood in te verdienen. Inmiddels haal ik hier mijn inkomen uit. Ik draai in restaurants, op sportscholen, feesten, maar ook weer in clubs. In Paradiso, de Kopstoot bar, Disco Dolly: net als 35 jaar geleden.

Het is een aparte wereld hoor, de dj-wereld. Het is een soort apenrots met mannen waar ik als olifant in een porseleinen kast doorheen loop. Ik denk ook dat ik wel zo’n beetje de oudste ben. En ja, dat maakt me ook wel eens onzeker. Soms denk ik: goh, kan ik dit eigenlijk wel? Maar dan besef ik: als ik ergens voor word gevraagd, dan zal dat wel. Je bent zo goed als je eigen zelfvertrouwen – dat had ik graag eerder geweten in mijn leven. Laatst las ik een stuk in de krant van jonge muzikanten die bang waren dat er geen geld te verdienen viel in hun vakgebied. Wat mij betreft is dat onzin. Als je doet waar je goed in bent en waar je hart ligt, raak je daar mensen mee en kun je daar geld mee verdienen.

Kijk naar mij: ik werk als DJ Je moeder – inderdaad een verwijzing naar mijn leeftijd. Mijn kinderen van 24, 22 en 20 vinden het alleen maar cool. En ik zelf eigenlijk ook wel. Het is zo gaaf om mensen blij te maken en een fijne tijd te geven.”

CURSUS – Goed idee: op je 50e voor jezelf beginnen

Deze maand lees je op SAAR véél over werk. Van inspirerende 50+ vrouwen die iets anders zijn gaan doen tot de ervaringsverhalen van hoofdredacteur Barbara en alles er tussen in. Ook toe aan wat nieuws? Doe dan onze cursus. Want ja: ook na je 50e zitten er veel mensen op je te wachten. 

RECENTE ARTIKELEN