Zes uur rijden en je bent in het mooiste stukje Europa ooit

-

(Foto: VisitDenmark)

Rijd eens dwars door Duitsland naar het noorden. Voor je het weet ben je in Zuid-Jutland, Denemarken. Het is een wereld van verschil. Zo kort rijden en zo’n nieuwe omgeving: kastelen, heuvels en overal waar je kijkt ongerepte natuur.

Ik weet niet of het kwam door de lockdown of door de warme zomer, maar opeens had ik zin in iets anders dan Frankrijk, Spanje of Italië. Dus reden we begin september lekker samen naar Denemarken. En wat een ontdekking was dat! Heerlijk fris, lekker eten, superschattige dorpjes en prachtige natuur zo ver het oog reikt. Waar je in Frankrijk en Nederland de hele tijd tussen bouwmarkten, voorsteden en andere bebouwing rijdt, is het op het vaste land van Denemarken volstrekt leeg. Je rijdt of in een dorp, of dwars door de natuur. En dat is soms adembenemend.

De zuidelijkste stad
Het vaste land van Denemarken begint in Zuid-Jutland. In een dag (zeven uur) rijd je naar de meest zuidelijke stad van Denemarken: Sønderborg. Een leuk havenstadje met schattige restaurantjes die uitkijken over het water. Er is een prachtig kasteel aan de haven waar je even kan uitwaaien. Doe een wijntje bij Visselulles Vinbar en eet een visje op het terras van Bistro Grand Mère en dan het lekkerste ijs van Denemarken bij Iskonditoriet, allemaal pal naast elkaar. (Foto: VisitDenmark)

Hier in de buurt zijn ongelofelijk veel mooie kastelen te zien. Begin eens bij kasteel Gram Slot, waar je ook kan slapen en dineren. Het heeft een prachtige kasteeltuin, een minidierentuin, een boerderijwinkel en in het restaurant kun je in de zomer wekelijks aansluiten aan een ‘Sønderjysk Kaffebord’ – een koffietafel die vooral uit taarten en cakejes bestaat. Check het hele programma hier.

De reis gaat verder
Gråsten is een klein stadje met restaurantjes, hotelletjes en B&B’s en winkeltjes. Het is nauw verbonden met het kasteel Gråsten, dat aan een prachtig meer ligt. Het kasteel zelf kun je niet bezoeken, maar al jarenlang is de kasteeltuin een geliefd uitje. Sinds 2020 zijn de moestuinen opengesteld voor publiek. Hier kun je heerlijk rondwandelen en zien hoe een pompoen of een courgette groeit. In de oranjerie kun je koffie drinken met taartjes. (Foto: VisitDenmark)

Overnachten kan bij Den Gamle Kro en Det gamle Rådhus als je een hotel wilt of Enjoy Resorts Marina Fiskenæs als je liever in een vrijstaande vakantiewoning zit. Houd je meer van een stad? Bezoek dan  het havenstadje Aabenraa, dat een gezellige stadskern heeft met straatjes met kinderkopjes en gekleurde vakwerkhuizen. Het is omgeven door bossen waar je uren kunt wandelen en fietsen. Het terrein biedt fantastische uitzichten over fjord en land. Het stadje heeft meerdere musea, zoals in het kasteel van Aabenraa. Slapen doe je in het geweldige grote Hotel Europa met Schotse pub.

Het geweldige Krusmølle
Glampingsite? Café? Wat is Krusmølle? Ik weet het niet, maar ik werd er helemaal verliefd op. Deze plek is een mengeling van belevenissen. In de lifestyleshop liggen leuke interieurspeulletjes, kunsthandwerk, cadeau-ideeën en lekker design zij aan zij. Alles in die speciale ‘Krusmølle-style’. Nina, de eigenaresse, heeft er oog voor, en het personeel is zo opgeleid dat zelfs de cadeauverpakkingen een waar kunstwerk zijn – maar alles op een knusse manier. De ‘hygge’ straalt eraf. Ook het café/restaurant ademt Deense ‘hygge’, en alles op de kaart is handgemaakt, van lokale producten en zo veel mogelijk biologisch.
Overnachten kun je hier ook – in glampingwagens natuurlijk. Iedere wagen is zo geplaatst dat je de anderen niet kan zien. Je bent diep in de natuur, alleen, zonder gestoord te worden door andere mensen, geluiden en licht. De wagens zijn in lekkere, comfortabele materialen ingericht. Iedere wagen anders. In totaal staan er 10 wagens, waarvan er een keuken/toiletgebouw is. De grote ramen zorgen ervoor dat je middenin de natuur zit met de sterrenhemel als achtergrond.

Cycling Tour de France
In 2022 begint de Grand Départ van de Tour de France in Denemarken. De derde etappe begint in Vejle en heeft een finish in Sønderborg, de hoofdstad van de regio. In deze regio kun je echt geweldig overnachten bij Naturperlen: een klein appartementencomplex met krankzinnig uitzicht over de glooiende heuvels en met hottub van waaruit je daarvan kan genieten.

Binnenkort bij ONS-TV: Reisgenøten met Dieuwertje Blok
Dieuwertje Blok ontmoet in 6 afleveringen 6 gasten op 6 uitgekozen plekken in Denemarken die passen bij de interesses van de gast. In het programma wordt gepraat over het leven, worden lokale producten geproefd en is er tijd voor het bezoeken van Deense bezienswaardigheden. Reisgenoten is een feel-good reality programma waar de focus ligt op Deense gezelligheid: ‘Hygge’. Gasten: Carry Tefsen, Twan Huys, Robert van Beckhoven, Leontien van Moorsel, Ronald Giphart en Maik de Boer. Vanaf zaterdag 2 januari om 20.30 uur elke week bij ONS-TV. (Ziggo 50, KPN 89, CAIWAY 50) (Foto: VisitDenmark)

Barbara van Erp
Barbara van Erp
Barbara van Erp (54) is oprichter van Saar Magazine en bekend van De Saarpodcast. Ze is journalist, ondernemer en podcastmaker. Ze is getrouwd met Thomas en moeder van pubers Felix en Morris. Ze woont in hartje Amsterdam en is gek op pilates, ruige outdoorvakanties met haar jongens, witte wijn en eten met vriendinnen.

RECENTE ARTIKELEN