Marieke heeft geen kleinkinderen: “Het lijkt wel een oma-tsunami”

-

Marieke (57) kreeg tot haar grote verdriet geen kinderen, bouwde evengoed een leuk leven op en krijgt het nu opnieuw voor de kiezen omdat zij geen kleinkinderen heeft of zal krijgen. “Het lijkt wel een oma-tsunami.”

“Zo’n dertig jaar geleden kregen mijn vriendinnen, zussen en de rest van wereld allemaal kinderen. Hartstikke leuk. Zelf droomde ik ook van een baby, maar het lukte maar niet zwanger te worden. Overal zag ik buiken en kinderwagens. Ik was zelfs jaloers op mensen die klaagden over slapeloze nachten, poepluiers en driftbuien.

Na een tijd ziekenhuis in, ziekenhuis uit kreeg ik te horen dat ik nooit moeder zou worden. Ik heb nog nooit zo veel gehuild als toen. Het voelde alsof er een geliefde was gestorven zonder dat ik ‘m ooit had ontmoet. Mijn ouders werden geen grootouders, mijn man zou geen vader worden, en dat was allemaal mijn schuld. Mijn man zei: ‘We hebben elkaar, dat is toch genoeg?’ Ik denk dat het ons huwelijk heeft gered dat ik op een gegeven moment de knop om kon zetten. Ik leerde het te accepteren. Dat gaf rust en ruimte. Voor twee nichtjes en de twee kinderen van mijn beste vriendin, werd ik een vertrouwde tante. Met hun heb ik nog steeds contact nu ze volwassen zijn.

Ik dacht dat het allemaal achter me lag, maar nu ben ik 57 en krijgt iedereen opeens kleinkinderen. Een oma-tsunami. Ik krijg om de klipklap berichtjes en foto’s op de app. Zo schattig, ja heel schattig. Het hele feest begint van voren af aan. Een stroom hij kan al omrollen-foto’s, o wat is het een ondeugd-anekdotes, er zit wel een kop op-verhalen. En dan de afzeggingen: ‘Sorry, we zouden naar de sauna maar ik moet opeens mijn zoon uit de brand helpen.’ Of: ‘Ik kan toch niet  naar de schouwburg, mijn dochter is op wintersport dus ik ga een week oppassen.’

Vorige maand had ik een etentje met ex-collega’s met wie ik lang en leuk heb samengewerkt. Konden we even lekker bijpraten, roddelen en lachen over vroeger. Ha, dat had ik gedacht. De hele avond gingen er foto’s rond en werden kleinkind-verhalen uitgewisseld. Ik zat er voor Piet Snot bij.

Een week later kreeg ik een mail met het voorstel twee keer per jaar met zijn allen te gaan eten. Aan een millennial-collega vertelde ik dat ik daar geen zin in had omdat het alleen over kleinkinderen gaat. ‘Oh’, zei ze, ’jij bent geen moeder hè, dan krijg je ook geen kleinkinderen.’ Klopt. ‘Waarom deed je dan geen IVF?’ Ik legde uit dat dat geen oplossing was voor mijn probleem. ‘Maar je had toch een draagmoeder kunnen zoeken?’ Krijg ik ook nog eens te horen dat het mijn eigen stomme schuld is. Echt, ik gun iedereen van harte een kind of kleinkind, maar elke keer doet het toch weer pijn.”

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN