Heleen analyseert de laatste B&B Vol Liefde week: “De roze gekleurde match eindigde op z’n OSM’s”

Wat was dit een enerverend seizoen van B&B Vol Liefde! Alles zat er in: wanhoop, verdriet, woede en… ja hoor, ook liefde. Heleen geeft aan elke geslaagde matches een hoogstpersoonlijke toekomstvoorspelling. Ze zit er meestal riant naast, dus op eigen risico! 

Oostenrijk: Verrassing, Astrid & (toch!) Harmjan

De emotioneelste bijdrage dit seizoen kwam van Astrid, die nog maar eens haar spijt aan Harmjan betuigde voor haar uitbarstingen, en hem vertelde dat haar hart is bezet door haar kinderen. Daar past geen man meer bij.

Astrid en de liefde, dat is een gecompliceerde mix van angst, twijfel en onzekerheid, zoveel is duidelijk. Zo beweerde ze heus geen lage eigenwaarde te hebben, om haar eigen karakter vervolgens min of meer de grond in te boren: “Zo leuk ben ik echt niet, hoor.” 

Na het vertrek van Harmjan ging ze lunchen met vriendin Steffy, aan wie ze ook vertelde dat haar hart voor 90% in beslag genomen wordt door de ‘kids.’  “Wij zijn De Drie Musketiers.” En een man? “Dat is een gevaar voor het gelukkige cirkeltje dat wij nu zijn.”

Vreemd dat deze zelfverklaarde Powermom/Mamasaurus kennelijk niet inziet hoe belangrijk en waardevol de aanwezigheid van mannelijke energie is voor opgroeiende kinderen. 

Steffy vond het ook maar niks. “Je bent wel meer dan alleen moeder. Je bent ook nog een vrouw met behoeftes.” Wijze woorden. 

Maar ja, Harmjan was weg. Al was het bij zijn vertrek duidelijk dat het een open einde was. De deur stond wel degelijk op een kier.

En zie!

Een wonder!

Harmjan is inmiddels al vaak terug geweest en het lijkt erop dat Astrid en hij toch iets aan het opbouwen zijn

Het leek daar in de Alpenwei net een echt gezinnetje. 

Wat een uitsmijter.

Kans op succes: In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Spanje: Arme Denise & Arme Dave

Wat een heftige toestanden bij Denise! Haar opflakkerende liefde voor Dave werd ruw de kop in gedrukt. Na de nodige twijfel bleek hij in haar toch niet de vrouw van zijn leven te zien. En dat had Denise niet zien aankomen. Hij gaf haar immers complimentjes, had haar berichtjes gestuurd, ze hadden zelfs een keer gezoend en nu dit! Was hij wel oprecht geweest? Met de juiste intenties naar Spanje gekomen? Had hij niet gewoon een spelletje met haar gespeeld? 

Die insinuaties vond Dave te ver gaan. Hij had gehoopt dat er na die zoen een verlangen naar haar zou ontstaan, maar dat gebeurde niet. En dan moet je ermee ophouden. Denise was zo diep gekwetst, dat een vriendschappelijk afscheid er niet inzat. Dus ging Dave met een ‘kutgevoel’ naar huis. Het briefje dat hij voor haar achterliet, liet Denise ongelezen. 

Ik geloof dat Dave wel degelijk oprecht was. Hij heeft Denise meerdere keren laten weten dat hij haar ontzettend leuk en aantrekkelijk vindt, maar (nog) geen vonk voelde. Tja, zo gaan die dingen. 

Maar ik had het ook te doen met Denise, die in het verleden blijkbaar enorm op haar hart is getrapt.

Wonderlijk genoeg kreeg ze opeens de hots voor Sven, de man die op zoek is naar een vrouw ‘uit een goed milieu.’ De man die naar eigen zeggen ontzettend afknapt op vrouwen die erg met hun uiterlijk bezig zijn, zo’n beetje de dagbesteding van Denise.  En die – haar rode vlag!- best dominant zegt te zijn.  

Maar, oreerde Sven: “Je kan bot zijn op identiteitsniveau en bot op gedragsniveau.” Over zijn gevoel voor Denise: “Het resoneert.” 

Denise zegt de vocabulaire van Sven vaak niet te begrijpen. 

Bij zijn vertrek gaf hij Denise een fotolijst en zei: 

“Er zou wel liefde kunnen ontstaan. Of niet.” 

Kans op succes: Ik denk het niet 

Portugal: Geslaagd: Richard & Simone 

Na de aankomst van ‘regenboog’ dochter Demelza, ditmaal met paars haar, liet Richard haar trots zien wat hij allemaal al verbouwd had. Een ware aanwinst bleek vooral het “gei-gei-gei-geile bankje” te zijn. 

Richard hoopte op een uitgebreide kennismaking tussen de twee vrouwen van zijn leven, maar het lot kwam tussenbeide. De moeder van Simone was opeens zeer ernstig ziek geworden. Toen bleek wat een ontzettend lieve, betrokken man Richard is. Hij was een al steun en begrip en pushte haar om meteen naar huis te gaan: “Zorg ervoor dat je niet te laat komt.” 

De bijbehorende levensfilosofie van Richard:

“Alles komt altijd op een kutmoment. Wat is het juiste moment weetjewel? 

Dat is ook als je iemand iets moet vertellen.

Dan kun je wachten op het juiste moment

Dat weet je nooit.”

Juist. 

Op de luchthaven zeiden ze elkaar te houden (!) en Richard voegde daar aan toe: “Je bent een miljoen keer beter dan je filmpje.” En gaf haar zijn armband, zodat ze zeker terug zou moeten komen. 

Zo’n man vergeef je zijn vergelijking van Simone met een tweehandsfiets die alleen in de schuur heeft gestaan. 

Kans op succes: groot.

Frankrijk: Hans & Petra gaan het proberen 

Hans is ’s morgens vroeg sowieso niet te genieten en lag nu extra chagrijnig – want: keuzestress – in bed. 

Beneden bespraken honden- & kattenmens Petra en paardenvrouw Anne Marie hun grote wens: eindelijk een goed gesprek met de hork. 

Een schier onmogelijke opdracht, want Hans is volgens de vrouwen een ware ontsnappingskampioen als het om een serieus gesprek gaat. Hun plan: Een lekkere lunch met Hans en hem dan ‘bevragen.’  Even later zaten ze gezellig aan tafel. Wat het voor Hans zou betekenen als je een van ons kiest? Hans: “Dat ik ’s morgens vroeg het ontbijt niet alleen hoef te doen.”

Godallemachtig, dacht ik. 

En zo bleef het. Als er al geluid uit ons horkje kwam, ging het alleen over de B&B en niet over romantiek.  Maar dan wel zeggen: “Ik ben op zoek naar liefde.“ 

Zeg daar dan wat over, man! 

Anne Marie raakte steeds geïrriteerder: “Als het zo blijft ga ik naar huis.” Ook Petra vond het allemaal maar zo zo.  Gelukkig had het aanwezige RTL4-team nog een grapje bedacht om de verzuurde sfeer wat op te krikken: Hans in zijn ‘Land van Ooit’ ridderkostuum op het witte paard, roepend om twee jonkvrouwen.  Dat was lachen.

Maar de rot sfeer keerde snel terug. De grieven van de vrouwen bleven: Hans wil niet praten en Hans wil niet luisteren 

Anne Marie besloot het nog maar eens aan te kaarten. Horkje nog chagrijniger: ‘Het lijkt hier wel de Spaanse inquisitie!”  Opvallend: Petra steunde Anne Marie niet en hield tactisch haar mond.   Ze vond het niet ‘het juiste moment.’ Jaja… 

Voor Anne Marie was het kookpunt bereikt, ze ging naar huis. Hans (en ‘kleine Hans’ helemaal), had er behoorlijk de pest in en riep na haar vertrek op dramatische toon: “Ik ben Remi, ik ben nu helemaal alleen!” waardoor Petra op tilt sloeg.  Nou nee, zo had ie het heus niet bedoeld. 

“Je had voor haar gekozen,” constateerde Petra, waarop Hans wijselijk zijn mond hield en zijn gedrag probeerde goed te maken met een ‘spontane’ champagne picknick, en de vraag of ze langer wilde blijven. 

Even later zaten ze samen op een bankje te kijken hoe lief de honden tegen elkaar deden, en kwam er zowaar een zuinig kusje. 

Kans op succes: fifty-fifty

Italië: Hans bleef achter met Libera 

Leek de match tussen Hans en Denise vorige week nog made in heaven, Denise vond dat Hans wel heel veel issues heeft die eerst moeten worden opgelost. “Op een man als Hans kan ik niet verliefd worden,” zei ze en vertrok. 

En dat terwijl de sterren voor Hans zo gunstig leken te staan! Zo meldden zich opeens twee makelaars aan de deur met interesse in het pand dat al jaren in de stille verkoop staat, en had-ie ook nog die leuke, energieke Denise over de vloer. Een vrouw die zingend uitsmijters voor hem bakt en die ook nog zonder mopperen de afwas doet. Waar vind je dat nog!

Na Denises vertrek stortte Hans min of meer in. De B&B houdt het gescheiden stel al vele jaren in een financiële wurggreep, geestelijk en lichamelijk zijn ze volgens hem kapot, en hij heeft het gevoel dat hij veertien jaar van zijn leven verspild heeft. 

Dat is niet niks.

Maar er zat  niets anders op, samen met Libera zou hij er weer met volle energie tegenaan moeten gaan. 

En een leuke vrouw? Die blijft uiteraard meer dan welkom. 

Ik vermoed dat er vanuit Nederland heel wat geïnteresseerde dames zijn kant op zullen komen. 

Portugal: Martijn & Fenna zijn een match 

Ja, iedereen maar lachen om de snel huilende Martijn, maar hij zorgde mooi wel voor de eerste bedscène in B&B Vol Liefde! Wat Martijn betreft is de deal gesloten, bij Fenna lijkt er toch enige twijfel: dat ze al welkom geheten werd in de familie benauwde haar. Het gaat erg snel, dat is best eng, maar ze probeert rustig te blijven. 

Niet in de laatste plaats omdat er nog een kandidaat onderweg was: nummer 6! Linda!  Wat is dat nou weer voor iets raars? Alles voor de kijkcijfers soms? 

Ik zie het voor me op de redactie: “Hé, we laten haar gewoon invliegen, interviewen haar voor de B&B over waarom ze Martijn zo leuk vindt en waar ze op hoopt, en dan hoort ze binnen dat-ie al verliefd is en dat ze weer naar huis kan gaan. Lachen joh!” 

De vernederde Linda reageerde sportief, maar het was opvallend dat haar vertrek diezelfde avond heimelijk van een afstand gefilmd werd. Mogelijk was ze – terecht – geëxplodeerd over de hele gang van zaken. Het was hoogst onfatsoenlijk, RTL! 

En Martijn en Fenna? Die gingen samen naar Albufeira, lagen gezellig samen in bed en deden dat ook thuis in de B&B. En toen vertrok ze weer voor twee maanden naar Bonaire.  Fenna: “Er kan in twee maanden veel gebeuren.” Martijn: “Ik ben intens gelukkig.” 

Kans op succes: fifty-fifty

Frankrijk:  Natasja voelde geen vlinders

Eerlijk is eerlijk, aan duidelijkheid liet Menno niets te wensen over. Vanaf de eerste seconde vond hij Natasja helemaal geweldig en nu had hij ook nog een T-shirt laten maken met een symbool dat betekende dat Natasja de sleutel naar zijn hart had gevonden. Natasja lachte wat ongemakkelijk; in haar buik fladderden welgeteld 0 vlinders. 

Na het kleiduifschieten gaven ze elkaar een knuffel, waardoor Menno weer een spirituele aanval kreeg met teksten als: “Ik voel verbondenheid in mijn leven. Ik heb het gevoel dat ik er toe doe. Ik loop hier rond en denk: ik doe er toe.” 

Weer thuis aan tafel, vroeg Natasja: “Stel, wij gaan samen verder, hoe zie je dat dan voor je?” Waarop Menno begon te fantaseren over de brandende houtkachel, een bordspel, wat kletsen, samen een boek lezen, als het maar samen is. “Dichtbij elkaar.” 

Goh, als ik verliefd ben fantaseer ik nooit over een potje Ganzenbord.  Wel over hele andere dingen.

Ook zei Menno: “Ik geef je dan ook de ruimte en de vrijheid om naar Nederland te gaan als je dat wilt.”

Nou, bedankt, Menno! 

Helaas, Natasja bleef worstelen met haar gevoel voor de man die enorm zijn best voor haar deed. Mogelijk te veel. Ze is en blijft een jager en Menno lag bijna smekend op een presenteerblaadje. 

Ze gingen kanoën, die laatste dag. Terwijl Menno gelukzalig opging in de ‘opmerkelijke synchroniteit’ tussen de twee bij het peddelen – ”werkelijk heel bijzonder“ – bleek Natasja eindelijk verliefd te zijn geworden. Op het kanoën. 

Dus viel de hakbijl. 

“Menno is superlief, perfect zelfs, maar dat ene, dat mis ik”, aldus Natasja. 

Wat een drama voor die arme Menno, die de bui inmiddels wel had zien hangen.  

En Natasja? 

Die hoopt dat ze Menno zal missen als hij weg is. 

Dat hoop ik ook. 

Madeira: Ted zei goodbye and farewell!

Thuis bij – ik kan het nu wel zeggen –  mijn grote favoriet Ted, kreeg Ben plompverloren te horen: ‘Ons samenzijn eindigt vandaag.’ 

Heerlijk, die directe – om in Ted-termen te blijven-  approach! Volkomen bizar toch, dat je, als je als vrouw duidelijk en direct bent, meteen door heel Twitter tot heks, bitch en wat al niet meer verklaard wordt. Ik vind Ted oprecht een geweldig mens.

Ted wilde door Ben naar huis te sturen, Tjerk de laatste paar dagen nog een kans geven. Tjerk, die na die mededeling zijn rivaal Ben opeens een ‘topgozer’ vond en zelfs een ‘ware verrijking van zijn leven” (je kan het ook overdrijven mijnheer de hypocriet, schreeuwde ik naar de televisie), wilde met Ted eerst maar eens een potje gaan evalueren. 

Goed idee! In het gesprek kreeg Tjerk de nodige kritiek over zich heen. Waar zij heel open was geweest over haar vorige relaties, bleef hij een gesloten boek. Dat moest anders. Hij beloofde beterschap, zag veel potentie in hun samenzijn en daarna scheurden ze in een rijdende mand door de stad. 

Na afloop wilde Tjerk voor de twee gemaakte ‘mandfoto’-souvenirs á tien euro per stuk, vijf euro korting van de verkoper. Dat lukte. 

Ja, wat een chique OSM-er al niet weet te bereiken! Gewoon even zo’n dom verkopertje afknijpen, kan jou wat schelen, joh! En daarna lekker golfen op de country club. Glaasje wit, oestertje erbij, helemaal top. 

Wat een afknapper, dacht ook Ted waarschijnlijk. Het afknapfeest was compleet toen Tjerk Ted bij de volgende attractie niet eens aanbood om (mee) te betalen. 

Ze had het een kans gegeven, maar Tjerk is niet de man waar ze op gehoopt had. 

Tegen zus Madeleine: “He is, or he isn’t. Nou, Tjerk isn’t.”

Tjerk nam het sportief op. 

De roze gekleurde match eindigde op z’n OSM’s: 

Tjerk: “No hard feelings!” 

Ted: “Lets drink to that!”

Tjerk: “It takes two to tango!”

Ted: “Cheers!” 

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Heleen Spanjaard
Heleen Spanjaard
Heleen Spanjaard (65) woont in het noorden van het land, staat bekend als verklaard sporthater, maar loopt zich dagelijks suf met de hond en klimt iedere week op een paard. Is dol op poezen, lezen, jurken en witte wijn, en kampt al decennia met een hardnekkige Bold and the Beautiful verslaving.