Gelukkig is het weer nog ruk en regent het lekker veel. Kan voedingsdeskundige Esther van Proud Today tenminste nog een poosje lekkere warme soep eten voor de lunch. Deze Javaanse soep is een van haar favorieten.
Don’t shoot me, dit is natuurlijk onzin. Ik vind er, net als de meesten, echt geen bal aan dat het nog geen lekker lenteweertje is en soep voor lunch kan ook het hele jaar door. Alleen als het buiten 30 + graden is is het niet zo’n voor de hand liggende keuze. Maar dan heb je altijd nog de lekker verfrissende koude soepjes zoals gazpacho en komkommersoep, bijvoorbeeld.
Ik lust echt wel brood hoor, maar vaak zit ik op zo’n koude boterham te kauwen en denk ik doe mij maar een soeppie. Daarom vandaag een heerlijk recept voor een *Javaanse soep. Het kost wel wat tijd, dus je zou bijvoorbeeld in het weekend een grote pan kunnen maken. Verdeel de soep over diepvriesbakjes et voilà: je hebt altijd een lekker vers soepje voor de lunch.
*Ik weet wel dat er voor een echte, authentieke Javaanse soep meer tijd en inzet, meer ervaring en meer ingrediënten nodig zijn, dus daarom noem ik ‘m: Lang geen echte Javaanse soep, maar wel hele lekkere.
De hoeveelheden in dit recept zijn voor 3 porties Javaanse soep
Je hebt nodig:
- 2 tenen knoflook
- 2½ cm verse gember
- ½ stengel sereh citroengras
- 2 drumsticks met vel
- 1 l kraanwater
- ½ kippenbouillontablet minder zout
- ½ el zonnebloemolie
- 100 g rijst
- verse selderij naar smaak
- citroen naar smaak
Beetje kinderachtig misschien, maar ik ben natuurlijk wel afslank en vitaliteitscoach, dus de gebakken uitjes laat ik achterwege.
Zo maak je het:
- Plet de tenen knoflook. Schil de gember en snijd in grove stukken. Snijd de stengel citroengras in stukken.
- Doe de drumsticks in een grote pan, schenk het water erbij en voeg de knoflook, gember, het citroengras en het bouillonblokje toe. Breng het geheel aan de kook en laat 45 min. met de deksel op de pan op laag vuur koken. Breng op smaak met peper en zout.
- Neem de drumsticks uit de pan. Laat deze eerst afkoelen, verwijder het vel en pluk met behulp van 2 vorken het vlees eraf. Doe het kippenvlees weer terug in de bouillon.
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en voeg toe aan de soep.
- Bij deze soep hoort ook een eitje en taugé, maar het eitje zou ik lekker apart koken op het moment dat je de soep gaat eten en de taugé dan ook vers toevoegen. Kook het eitje 8 minuten.
- Sprenkel naar smaak lekker wat citroen over je kommetje soep.
Eet smakelijk!