Heerlijk lijstje: 50 dingen die verraden dat je 50+ bent

-

Als je je kind met het hoofd op tafel ziet bonken, weet je opeens weer dat je stokoud overkomt met je goedbedoelde opmerkingen en herinneringen aan vroeger.  

 1. Je kunt feilloos het krassen en piepen van een inbelmodel imiteren.
 2. Goed beschouwd was WordPerfect 4.2 een puik programma. Het is allemaal naar de knoppen gegaan met die update naar 5.1. En daar blijf je bij.
 3. Je haalt de namen van je kinderen weleens door elkaar of noemt ze bij de naam van je hond.
 4. In de buurt van een geurorgel spot je moeiteloos die van het petroleumstelletje van je oma.
 5. Bij lasergeprinte kassabonnen denk je onwillekeurig aan het flodderige papier van faxrollen.
 6. En dat je belangrijke faxen onmiddellijk moest kopiëren omdat anders de inkt vervaagde.
 7. Als je ultrahip ambachtelijk rustiek servies ziet en jezelf hoort zeggen: ‘Goh, dat had tante Dientje ook.’
 8. De Winkler Prins van de buren was je Google.
 9. Je tikt met de spuit van de benzinepomp in je tank om ook de laatste druppels erin te laten vallen, want je weet nog dat die ooit 60 cent per liter kostte. En je hebt je vader horen kermen bij de oliecrisis van 1979.
 10. Langzaam met je hoofd op tafel willen bonken als je leest dat het onderwijs alweer op de schop gaat. En intussen zelfs de juf niet meer foutloos schrijft.
 11. Zien dat je puberzoon langzaam met zijn hoofd op tafel bonkt als je het hebt over surfen op internet: ‘Het heet zoeken, mam. Of gewoon googelen. Surfen doe je op water.’
 12. Je kinderen hebben idee noch gevoel bij het begrip ‘zondagse kleren’.
 13. Serieus, gaat halogeen er nu ook al uit?
 14. Als jij het over carbonpapier hebt en je kind maakt daaruit op dat jullie vanavond carbonara eten: ‘Want je bent wel vaker onduidelijk, mam.’
 15. ‘Met iemand gaan’ verraadt genadeloos je leeftijd, het heet inmiddels daten.
 16. Je rekent nog weleens wat terug. Serieus: vier gulden twintig voor een kop koffie, zijn ze gek geworden?
 17. Je hebt zuivel van ‘melk is goed voor elk’ via ‘melk, de witte motor’ naar ‘melk is van de duivel’ naar ‘melk is gezond’ zien gaan.
 18. Huwelijken en begrafenissen zonder kerk vind je stiekem toch een beetje kaal.
 19. De enige echte nieuwslezers zijn en blijven toch Harmen Siezen en Lous Haasdijk.
 20. Sterker nog: je gaat al zo lang mee dat brilmontuur Lous Haasdijk weer helemaal in is.
 21. Met verlangen terugdenken aan de Rolodex, waarin je adresgegevens sneller terug kon vinden dan je ze op je scherm tevoorschijn geveegd krijgt.
 22. In dezelfde categorie: de Filofax, waarin je afspraken zoveel duidelijker stonden dan in je digitale agenda op dat idioot kleine schermpje met dito letters.
 23. Woord uit de vorige eeuw. Zucht.
 24. Als je over wat dan ook je mening geeft en je kinderen gillen: ‘Mam, dat mag je zo niet zeggen!’ Omdat tegenwoordig álles kwetsend is.
 25. Zoveel fronsen dat je de rimpels van je moeder begint te krijgen.
 26. Je bent zo oud dat je je niet alleen de telefoon-met-draaischijf nog herinnert …
 27. … maar ook het zwarte, zware muurmodel dat bij je oma in de ijskoude gang hing (de temperatuur hielp de telefoonrekening laag te houden).
 28. Verontwaardigd zeggen: ‘Maar ik heb bij je ingesproken!’ in de veronderstelling dat mensen hun voicemail nog afluisteren.
 29. En nu we het er toch over hebben: misschien dat iedereen weer gezellig zou gaan afluisteren én bellen als er bij thuiskomst een knus, kloek antwoordapparaat naar je stond te knipperen.
 30. Je oerbegrip van een fietssleutel is een smal, rechthoekig dun ijzeren staafje met een knikje aan het uiteinde.
 31. Move over, M&M’s, er is maar één echt lekker zakje en dat heet Treets. Nou vooruit, Bonitos kunnen er ook mee door.
 32. Je bent verbijsterd dat de oerlelijke bijzettafeltjes van je oma nu voor drieduizend euro op Marktplaats staan (en hebt de pest in over je opruimwoede).
 33. Het moment komt dat je jezelf ‘Vroeger, toen ik jong was…’ hoort zeggen, gevolgd door een relaas vol tegenwind, ijsbloemen op de ruit en gekookte pap met vellen. Het klinkt heel W.G. van der Hulst, dat vind je zelf opeens ook.
 34. Weet iemand nog waarin Bonitos verschilden van Smarties?
 35. Uitsluitend dankzij bovenmenselijke beheersing knik je goedkeurend over het hippe Nordic interieur van je dochter en zegt niet dat IKEA dit allemaal al eens heeft gedaan. In de jaren tachtig.
 36. Als je, wederom met bovenmenselijke beheersing, je moet inhouden je raw poké bowl niet even in de magnetron te zetten.
 37. Hoe kan een nummer van Rush opeens classic rock zijn?!
 38. De zachte, soepele Tupperware in pastelkleurtjes zal het in gebruiksgemak altijd blijven winnen van de nieuwe moderne onbuigzame vershoudbakjes. Dankjewel mama!
 39. Je kent nog het hele ritueel van de droogkap in elkaar zetten en hoe het rook naar versteviging als je moeder eronder zat met krulspelden in heur haar. En hoe oorverdovend het motortje van de kap was.
 40. De kans is groot dat je als klein kind nog in een teil hebt gezeten, simpelweg omdat er nog geen bad of douche in huis was.
 41. Vaag in je achterhoofd hangt nog altijd het besef dat je een paar kwartjes op zak moet hebben. Voor het geval je moet bellen. In een telefooncel. Waar het rook naar sigaretten. En – jakkiebah – urine…
 42. Het heerlijk superieure gevoel van feilloos kaart kunnen lezen als het navigatiesysteem uitvalt. Bonuspunten als je kinderen even stilvallen en #respect naar elkaar appen.
 43. Weemoed naar 008, waar de mevrouw van de nummerdienst het nummer van een vakantievriendje wist te vinden terwijl je alleen maar wist dat hij Dennis heette en in Vreeswijk woonde.
 44. Hand omhoog wie nog nooit email heeft gelezen zonder een visioen van een pannetje van email(le).
 45. Je herinnert je nog pittige discussies over de voordelen van Betamax boven VHS.
 46. Hoe bedoel je, DVD is ook al achterhaald?!
 47. Je print nog weleens een mailtje uit, ondanks de dodelijke blikken van je jongere collega’s.
 48. Als het moet, kun je nog altijd cash betalen. En gepast, mevrouw!
 49. Je smaak verandert: wasabi, marmelade, stokoude kaas en Marmite zijn opeens verrukkelijk.
 50. Dit soort lijstjes zijn het feest van de herkenning, al durf je dat bijna niet hardop te zeggen

Lees ook: 50 heerlijke herinneringen aan de jaren 70

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN