Hee Wim-Lex, mag het ietsje minder?

-

Afgelopen week werd er in de Tweede Kamer gedebatteerd over de financiering van het koningshuis. De Oranjes kunnen namelijk wel met wat minder toe, aldus verschillende politieke partijen. En inderdaad, hoezo moet de koning cashen, als het hele land moet inleveren?

Het gezamenlijk inkomen van koning Willem-Alexander en koningin Máxima stijgt dit jaar met maar liefst 68.000 euro. Bovendien krijgen ze daarnaast nog eens 138.000 euro meer dan vorig jaar, voor zogenaamde ‘materiële en personele ondersteuning’. En ook prinses Beatrix en prinses Amalia boeren goed komend jaar, met fikse salarisverhogingen. Ondertussen moet de rest van het land het hoofd boven water zien te houden in de grootste economische crisis sinds jaren en levert een groot deel van de bevolking daardoor dus aanzienlijk in. Is het dan logisch dat het koningshuis, dat onze staatshoofden, de hoeders van onze maatschappij, hun boterham komend jaar nog eens extra dik kunnen beleggen? Nee, dat lijkt me niet.

Beste Lex en Max, is het misschien een idee om het bedrag dat jullie er komend jaar op vooruit gaan te doneren aan de burgers? Bijvoorbeeld, ik noem maar wat, voor het bekostigen van al die uitkeringen die er zo meteen aangevraagd gaan worden door alle mensen die hun baan verliezen? Of het laten maken van gratis mondkapjes voor iedereen? Jullie volk heeft het op het moment best een beetje moeilijk namelijk. Is het dan niet aan jullie, als leiders en dus als voorbeelden, om solidair met dat volk te zijn en ze te helpen waar dat kan? En volgens mij kunnen jullie dat prima, want laten we wel wezen: dat extra geld hebben jullie nou niet per se nodig. Ik snap best dat het onderhouden van al die paleizen en het laten maken van al die mooie jurken voor Maxima in de papieren gaat lopen, maar wij, jullie onderdanen, kunnen straks misschien onze kinderen geen eten meer geven. Verschil moet er wezen natuurlijk, maar overdrijven is ook een vak.

Volgens premier Mark Rutte moeten we niet willen beknibbelen op het koningshuis, omdat de monarchie een boegbeeld is voor ons land. Omdat de koninklijke familie ons onze onafhankelijkheid heeft gebracht en een belangrijk deel uitmaakt van onze historie. Wat allemaal leuk en aardig is, maar wat mij betreft geen goede reden om een stel mensen die daar zelf niks mee te maken hebben gehad daarvoor nog steeds grof te blijven betalen. Ik kan me namelijk niet herinneren dat Wim-Lex het koninklijk zwaard ter hand heeft genomen en te paard de vijand tegemoet is gereden om te vechten voor Neerlands onafhankelijkheid. Volgens mij is zijn bijdrage aan onze historie vooral dat hij de verkoopcijfers van Heineken tijdens zijn studententijd flink heeft opgekrikt. Wat, in het licht van de huidige situatie bezien natuurlijk verder niet verkeerd is, want #supportyourlocals en alles, maar of dat nou 68.000 euro waard is, kun je je toch wel ernstig afvragen.

Ik ben niet voor en ook niet tegen het koningshuis. Wat mij betreft mag de monarchie afgeschaft worden, maar ik vind het net zo gezellig als de Oranjes blijven. Tenslotte hebben ze best entertainmentwaarde en het blijft toch ook wel een beetje een sprookje. Dat kunnen we, zeker in deze tijden, ook wel gebruiken. Maar hoewel sprookjes nou eenmaal niet echt zijn, moet het ook niet al te ongeloofwaardig worden. En een koning en een koningin die dik blijven verdienen terwijl hun volk van een fooi moet leven, dat is gewoon geen leuk verhaaltje meer. Want zij leven dan misschien inderdaad nog lang en gelukkig, maar als de rest dat niet kan, is het bepaald geen happy end.

 

RECENTE ARTIKELEN