Hartverwarmende, waargebeurde feelgood film: ‘Nata Per Te’

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen.

Deze week tipt ze Nata Per Te, een ontroerend en waargebeurd verhaal van de alleenstaande Luca die Alba, een baby met het syndroom van Down, wil adopteren, maar moet opboksen tegen de starre rechterlijke regels.

(c) Gianni Fiorito

Deze Italiaanse film gaat over een streng katholiek opgevoede en plichtsgetrouwe twintiger, genaamd Luca. Hij wil heel graag een baby adopteren, maar zijn geaardheid staat hem in de weg. In Italië is het nog steeds zeer ongebruikelijk dat een alleenstaande vader die ook nog eens homoseksueel is, een baby mag adopteren.

De door haar biologische moeder in de steek gelaten baby Alba (door een lieve zuster vernoemd naar de dageraad) heeft echter het syndroom van Down en zal niet snel een plekje vinden.

Kinderwens

(c) Gianni Fiorito

Luca, die dagelijks met heel veel enthousiasme werkt in een centrum met verstandelijk gehandicapten, wil haar graag adopteren. Omdat hij een alleenstaande ouder is komt hij niet in aanmerking voor adoptie, maar mag hij wel pleegzorg geven voor een bepaalde tijd.

Heerlijke film

Ik vind deze typisch Italiaanse film heerlijk. Het gaat over onvoorwaardelijke liefde en uiteraard over de onvolmaaktheid van ons bestaan. Alleen wanneer we dat weten te accepteren, kunnen we verder gaan met leven, terwijl we de rimpelingen durven te omarmen.

Spoiler alert!

Het prachtige Nate Per Te heeft een heerlijk einde, want gelukkig zien we na veel tegenslagen baby Alba in de vertrouwde armen van Luca! Dat ik dit einde van deze mooie film verklap, heeft ermee te maken dat het niet gaat om het resultaat, maar juist om de bijzondere reis, die Luca en baby Alba samenbrengt.

★★★★ Nata Per Te draait vanaf donderdag 20 juni in filmhuizen en bioscopen.

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN