Heleen kijkt naar Harry en Meghan: ‘Dit kan niet goed gaan…’

-

Worden prins Harry en Meghan Markle, de koning Edward en Wallis Simpson van deze eeuw? Of loopt dit nog slechter af? Heleen denkt het laatste.

Harry heeft voor de liefde gekozen, zoals zijn oudoom koning Edward dat ooit voor de – eveneens – Amerikaanse Wallis Simpson deed. Was Edward destijds liever op de troon blijven zitten, dan had Harry’s leven er volkomen anders uitgezien. (Er gemakshalve van uitgaand dat, hoe onwaarschijnlijk ook, Charles in dat geval ook met Diana was getrouwd.) Elizabeth was dan immers ‘gewoon’ een nicht van de koning gebleven.

Ik ben geen monarchist, maar voor een paar leden van de Britse monarchie heb ik een zwak: voor Charles en Camilla en voor Harry. Dat hij voor de beeldige Meghan viel valt te begrijpen, of haar motieven 100% zuiver zijn geweest zal altijd een raadsel blijven. Maar laten we ervanuit gaan dat dit zo is, en dat ‘the situation’ met een bedenkelijke hoofdrol voor de Britse pers werkelijk onhoudbaar was, dan valt Het Besluit best te begrijpen.

Een moeilijke en verdrietige beslissing, aldus Harry. En: Een sprong in het diepe. Ook het woord ‘noodgedwongen’ viel. Hij gaat ver weg wonen. In Canada. Zonder zijn grootouders, vader, broer, kortom, zonder zijn familie. Zoontje Archie zal niet met zijn nichtjes en neefjes opgroeien, maar met de kinderen van film -en televisiesterren. Meghans vriendenkring is Harry’s kring geworden; naar verluid ziet hij zijn oude vrienden al langere tijd niet meer en is hij min of meer vervreemd geraakt van broer William. En al die Amerikaanse Hollywood-celebrity’s zullen o zo graag tegen Harry, het statusverhogende reliek van de Britse monarchie aanschurken. Ze zullen waarschijnlijk de ene na de andere benefietavond organiseren in de hoop dat het geplaagde koppel de boel komt opluisteren. Zaken waarvoor paparazzi ook graag in de bosjes zullen liggen trouwens.

Ik hoop oprecht dat Harry en Meghan gelukkig worden. Maar eerlijk gezegd geef ik dat huwelijk geen twee jaar. Zoveel druk, zoveel pijn, zoveel concessies, zoveel moeten opgeven…  En dan komt Harry, die ondanks het inleveren van zijn koninklijke titels nog steeds prins is, terug, trouwt een degelijk Engels roosje en voegt zich knarsetandend naar de regels en wetten van de monarchie. En wij, het volk, kijken toe. Duim omhoog, duim omlaag.  Zo gaat dat.

Heleen Spanjaard
Heleen Spanjaard
Heleen Spanjaard (65) woont in het noorden van het land, staat bekend als verklaard sporthater, maar loopt zich dagelijks suf met de hond en klimt iedere week op een paard. Is dol op poezen, lezen, jurken en witte wijn, en kampt al decennia met een hardnekkige Bold and the Beautiful verslaving.

RECENTE ARTIKELEN