“Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song is een prachtig eerbetoon”

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen. Deze week: Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song.

Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song

Een prachtig eerbetoon aan zanger, dichter en schrijver Leonard Cohen en zijn meest bekende en meest gecoverde song “Hallelujah”

Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song is een mooie, lange documentaire over singer-songwriter Leonard Cohen’s leven en carrière en in het bijzonder over zijn internationaal bekende nummer: ‘Hallelujah’.

Deze documentaire weeft drie creatieve onderdelen samen: de songwriter in zijn tijd, de dramatische situatie, dat ‘Hallelujah’ aanvankelijk geweigerd werd door zijn platenmaatschappij, maar gelukkig alsnog werd uitgebracht en een mega hit werd én ontroerende getuigenissen van grote artiesten, zoals Jeff Buckley, John Cale, Bob Dylan en Rufus Wainwright voor wie ‘Hallelujah’ een persoonlijke toetssteen werd. Cohen heeft maar liefst zeven jaar gewerkt aan deze schitterende, op het Oude Testament gebaseerde, lofzang en uiteindelijk telde het lied meer dan 150 coupletten.

Vlak voor Cohen’s tachtigste verjaardag heeft hij toestemming gegeven voor de productie in 2014 en daarmee gaf hij ook toestemming om het archief te mogen openen voor nooit eerder vertoond archiefmateriaal van de Cohen Trust. Deze bevat Cohen’s persoonlijke notitieboeken, dagboeken, foto’s, performance beelden en uiterst zeldzame audio-opnames en interviews.

Nog een leuk weetje: het lied ‘Hallelujah’ is ook te horen in de tekenfilm Shrek, maar wel met weglating van alle erotische verwijzingen in het lied!

Aantal sterren: ★★★

Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN