De grote voorjaarsschoonmaak: deze dingen maken we veels te weinig schoon

-

Mocht de verveling toeslaan dan kun je altijd nog je huis aan kant maken, want cocoonen in een schoon huis is een stuk relaxter. Begin je grote voorjaarsschoonmaak met deze dingen die je nog weleens wil vergeten of uitstellen: 

Waterkoker
De waterkoker waar je iedere ochtend zoveel plezier van hebt gaat na een tijdje vol zitten met kalk. Je zou ‘m eigenlijk om de zoveel weken moeten reinigen, maar daar hebben we natuurlijk nooit zin in. Kalk verwijderen doe je door een deel water en een deel schoonmaakazijn in de waterkoker te gooien. Breng het water aan de kook en laat even doorkoken. Vervolgens leeg je de waterkoker en spoel je goed na met koud water. Maak ‘m ook nog even goed schoon met een sopje, want anders smaakt je gemberthee zo zuur.

Magnetron/oven
Lang leve de combi-magnetron of oven, waar je de heerlijkste taarten in bakt en goddelijke lasagne in opwarmt en de nodige etensresten steeds verder aankoeken. Gelukkig kun je een oven goed schoon krijgen met baking soda. Verwarm de oven voor op 220 tot 250 graden Celsius. Vul een schaal met water en meng er een kopje soda doorheen. Voeg wat citroensap toe aan het mengsel voor een frisse geur. Zet het schaaltje in de oven, wacht en half uur en laat vervolgens de oven afkoelen. Haal tot slot een vochtig doekje of spons door de oven en voilà brandschoon.

Afzuigkap
Leuk is anders, maar de vettige filters van de afzuigkap mogen af en toe een beurt krijgen. Ze zuigen ten slotte elke dag stof, vocht en vuil op. Zeker nu je dagen vanuit huis werkt en het ene na het andere omelet met kaas, ham, ui en peterselie bakt. Haal de roosters uit de afzuigkap en leg ze in de gootsteen. Strooi er baking soda overheen en daarna afwasmiddel. Zet vervolgens de hete kraan aan om alle roosters onderwater te zetten. Laat dit 10 minuten intrekken. Daarna kun je met een afwasborstel het vet eraf halen.

Badmat
Eerlijk, hoe vaak was jij de badmat? Vast niet elke week, wat eigenlijk zou moeten om geen tapijtje die krioelt van de bacteriën onder je schone voeten te hebben. Dus gooi je badmat deze week in het sop of was ‘m op 60 graden. Gooi ‘m niet in de droger, want dat haalt de antislip laag van de mat.

Ramen
Dat zonnetje is natuurlijk heerlijk, maar nu je aan huis gekluisterd zit beginnen de blauwe strepen op de ramen toch te irriteren. Je loert liever naar buiten zonder gore waas. Maak je ramen schoon met een spons en een warm sopje met een heel klein beetje afwasmiddel. Zeem de binnenkant verticaal en de buitenkant horizontaal, dan weet je meteen aan welke kant strepen zitten. Droog de randen en kozijnen rondom het raam en trek de ramen droog met een raamwisser.

Radiator
Ondankbaar werkje, want niemand ziet het, maar die stofnesten dienen zo af en toe echt even weggehaald te worden achter de radiator. En zo doe je dat: wikkel een stofdoek om een pollepel of een plumeau en verwijder daarmee het stof tussen de verwarmingselementen.

Voorraadkast
Nu half Nederland z’n voorraadkast volgestouwd heeft met blikvoer en zakken pasta is het helemaal niet zo’n gek idee om die kast eens goed schoon te maken en opnieuw in te delen. Haal de hele kast leeg en kijk goed naar de datum op verstofte blikken en potten. Geheid dat er nog een blikje tonijn uit 2014 staat. Gooi alle producten waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden is weg. Vervolgens kun je de resterende producten afnemen met een vochtige doek. Stofzuig daarna de kast en maak planken schoon met een vaatdoek en een warm sopje. Wrijf de planken vervolgens goed droog. Richt tot slot de kast weer in en zet producten met de minst lange houdbaarheidsdatum vooraan (logisch!).

Succes!

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN